Avengers: The Trial of Yellowjacket

12 Οκτωβρίου, 2012 § 0 comments

Ο Χένρι Πιμ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Εκδικητών. Ξεκίνησε ως Ant-Man, συνέχισε ως Giant-Man και Goliath και τώρα είναι γνωστός ως Yellowjacket. Είναι εξαίρετος επιστήμονας και παντρεμένος με την όμορφη και πλούσια κληρονόμο Τζάνετ Βαν Ντάιν, γνωστή και ως Wasp (Σφήκα). Όλα αυτά δεν τον εμποδίζουν από το να έχει ανασφάλειες και συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι στα άλλα μέλη και στη γυναίκα του. Έτσι, ένας λάθος χειρισμός κατά τη διάρκεια μίας μάχης θα φέρει ένα ντόμινο λαθών με συνέπεια το τέλος του γάμου του, την εκδίωξή του από την ομάδα, τη φυλάκισή του. Όταν αναγνωρίσει τα λάθη του, θα εξιλεωθεί. Όσο γίνονται αυτά, οι Εκδικητές καλωσορίζουν δύο νέα μέλη, δέχονται ξανά ένα παλιό, και αντιμετωπίζουν παλιούς και νέους εχθρούς, έναν αντιήρωα αλλά και ένα παλαιότερό τους μέλος που έχει στραφεί εναντίον τους. Όλες αυτές οι ιστορίες και περισσότερες εκτυλίσσονται στα 19 τεύχη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 που περιλαμβάνει η συλλογή αυτή, γραμμένα από τέσσερις διαφορετικούς συγγραφείς (Jim Shooter, David Michelinie, Steven Grant και Roger Stern) και επτά σχεδιαστές (Alan Kupperberg, Bob Hall, alan Weiss, Don Perlin, Greg Larocque, Mark Bright, Sal Buscema και Al Milgrom).

‘Οταν στη δεκαετία του ’60 ο Roy Thomas δημιούργησε τους Vision και Ultron, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δημιουργώντας δύο ρομπότ θα έβαζε θεμέλια για τη δημιουργία της οικογένειας στο επίκεντρο των Εκδικητών. Μίας οικογένειας που κατέληξε να έχει δεσμούς και με του X-Men (μέσω της Γουάντα, κόρης του Μαγκνίτο) αλλά και τους Τέσσερις Φανταστικούς (μέσω της Κρίσταλ). Πατριάρχης αυτής της οικογένειας είναι ο Χένρι Πιμ. Η καριέρα του ως υπερήρωας πέρασε από σαράντα κύματα. Η πιο καθοριστική στιγμή όμως είναι το χαστούκι που δίνει στη γυναίκα του στο δεύτερο τεύχος αυτής της συλλογής.

Ομολογώ ότι υπάρχει ένα κενό στις ιστορίες των Εκδικητών που έχω διαβάσει. Πρόκειται για ιστορίες που εκδόθηκαν πριν αρχίσω να διαβάζω Marvel Comics και που δεν είχαν εκδοθεί ποτέ στα Ελληνικά. Τα τεύχη που περιλαμβάνονται στη συλλογή αυτή είναι εν μέρη σε αυτή την κατηγορία. Τα πρώτα τεύχη είχαν εκδοθεί στα Ελληνικά, αλλά κάποια από αυτά τα είχα χάσει (είχα βαρεθεί να πηγαίνω από περίπτερο σε περίπτερο να ψάχνω μήπως έχουν το τελευταίο τεύχος από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΑΝΑΣ). Με αυτή τη συλλογή επί τέλους διαβάζω τις ιστορίες αυτές οι οποίες μπορεί να μην έχουν μείνει ως κλασσικές, αλλά αποτελούν αναφορά στη μετέπειτα ιστορία των Εκδικητών. Μάλιστα πολλές από τις περιπέτειες που ακολουθούν έχουν βάσεις στις ιστορίες της συλλογής αυτής.

Πραγματικά χαίρομαι πολύ που διάβασα αυτές τις ιστορίες. Μπορεί κάποια επί μέρους τεύχη να είναι αδύναμα, αλλά η ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος. Εκτός από το γνωστό πια χαστούκι, στις ιστορίες αυτές διάβασα και το θάνατο του Ντραξ (αν και αναστήθηκε και αυτός) την επιστροφή του Ντέιν Ουίτμαν / Μαύρου Ιππότη, τις πρώτες περιπέτειες της Θυληκής Χαλκ με την ομάδα και τη Τζάνετ / Σφήκα να κερδίζει επάξια με τις επιλογές της τον τίτλο του αρχηγού. Γιατί δεν πρόκειται απλά για την ιστορία του Πιμ. Στις σελίδες αυτής της συλλογής βλέπουμε και τη μετάβαση της Σφήκας από κοσμική κληρονόμος (σε στυλ Πάρις Χίλτον ή Κιμ Καρντάσιαν) σε άξια υπερηρωίδα.

Τα τελευταία τέσσερα τεύχη είναι γραμμένα από τον Roger Stern. Είναι ίσως και τα πιο καλογραμμένα τεύχη της συλλογής. Δεν είναι τυχαίο το ότι η εποχή του Stern είναι από τις περιόδους που θυμούνται και αγαπούν οι φαν των Εκδικητών. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι ο συγγραφέας αντιμετωπίζει την (τότε) νέα Captain Marvel ως Mary Sue. Έρχεται και αμέσως καταλαβαίνει τι μπορεί να συμβαίνει. Από την άλλη θα μπορούσε κανείς να πει ότι η καριέρα της ως αξιωματικός της ακτοφυλακής της έδωσε εμπειρία στο να λύνει μυστήρια. Ή ότι ως νέο μέλος παρατήρησε κάποια πράγματα που οι άλλοι είχαν παραβλέψει. Eπίσης ο τρόπος που ο Πιμ νικάει τους κακοποιούς προϋποθέτει ότι ο Egghead είναι εντελώς ηλίθιος. Αλλά αυτά (κακά τα ψέμματα) είναι συνήθη στα κόμικς (και όχι μόνο).

Το σχέδιο μου φάνηκε μέτριο σε γενικές γραμμές. Με εξαίρεση τον Sal Βuscema δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο στυλ που να το κάνει να ξεχωρίζει. Κακό πάντως δεν είναι.

Στη συλλογή αυτή συμμετέχουν τέσσερα από τα μέλη των Εκδικητών της ταινίας (και η ξαδέρφη του πέμπτου). Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα για όσους είδαν την ταινία και θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό.

UPDATE: Η ταινία Ant Man θα βγει από τη Marvel/Disney το Νοέμβριο του 2015. Ελπίζω να χρησιμοποιήσουν τον Πιμ, και όχι τον Σκοτ Λανγκ, που πήρε το όνομα και τη στολή στη συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη εισαγωγή στο χαρακτήρα από τη συλλογή αυτή.
Tagged , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Avengers: The Trial of Yellowjacket at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta