Man of Steel. Movie of Clay

Ιούλιος 5th, 2013 § 0 comments

Ο πλανήτης Κρύπτον είναι καταδικασμένος να καταστραφεί. Δύο επιφανείς κάτοικοι του πλανήτη στέλνουν τον νεογέννητο γιο τους στη Γη ώστε να επιζήσει. Το μωρό το βρίσκει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και το μεγαλώνει σαν δικό του. Πώς θα αντιδράσουν όταν το παιδί αρχίσει να αναπτύσσει δυνάμεις; Τι θα κάνει ο Καλ Ελ όταν μεγαλώσει και έρθουν επιζώντες του πλανήτη του για να τον βρουν; Θα σώσει τη Γη; Και τι βοήθεια θα έχει από τον πλανήτη που τον φιλοξενεί, και κυρίως από μία μαχητική δημοσιογράφο;

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας σκηνοθέτης. Μία από τις πρώτες του ταινίες ήταν η κινηματογραφική μεταφορά ενός κόμικ. Η ταινία είχε επιτυχία, οπότε το στούντιο αποφάσισε να του αναθέσει την κινηματογραφική μεταφορά του καλύτερου κόμικ με υπερήρωες όλων των εποχών. Παρόλο που η ταινία δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση, το ίδιο studio τον εμπιστεύτηκε ακόμη μία φορά, για να δώσει νέα πνοή στον σημαντικότερο υπερήρωα.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας σκηνοθέτης. Μετά από κάποιες ταινίες όπου έδειξε την ιδιαίτερη ματιά του, το στούντιο του ανέθεσε έναν από τους σημαντικότερους υπερήρωες που έχει στη διάθεσή του. Η ταινία έδινε μία ρεαλιστική οπτική και είχε επιτυχία. Ακολούθησε και δεύτερη ταινία η οποία είχε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική. Ήταν επόμενο να υπάρξει και τρίτη ταινία. Και το studio ήταν τόσο ευχαριστημένο με τη δουλειά του, που του έδωσε την παραγωγή και την καθοδήγηση ενός ακόμη πιο σημαντικού υπερήρωα.

Τι κοινό έχουν αυτοί οι δύο σκηνοθέτες; Η διαπίστωσή μου είναι ότι σε κανέναν από τους δύο δεν αρέσουν οι υπερήρωες. Για τον Zack Snyder δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι του αρέσουν, λόγω της επιτυχίας του 300. Φαντάζομαι τους κουστουμάτους της Warner να σκέφτονται ότι αφού του αρέσουν τα comics, θα του αρέσουν και οι υπερήρωες. Λάθος. Το Watchmen μπορεί οπτικά να ήταν πιστό στο comic, αλλά έδειχνε τη χειρότερη πλευρά των χαρακτήρων του. Για τον Christopher Nolan είναι φανερό ότι τον επέλεξαν ακριβώς γιατί ήθελαν το Batman Begins να είναι μία τυπική ταινία με υπερήρωες. Βέβαια η υπερβολική του προσπάθεια να δώσει την ιστορία του Bruce Wayne/Batman με ρεαλισμό του γύρισε μπούμερανγκ στην τρίτη ταινία της σειράς, ακριβώς γιατί ο υποτιθέμενος ρεαλισμός έκανε τις όποιες υπερβολές ή παραλείψεις του σεναρίου να γελοιοποιούν την ταινία.

Ο Zack Snyder σκηνοθέτησε και ο Christopher Nolan ήταν ο παραγωγός στην τελευταία ταινία με τον Superman, με τίτλο Man of Steel. Υπάρχει λόγος που η ταινία δεν λέγεται Superman Begins ή κάτι τέτοιο. Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας δεν είναι ο Superman, ή τουλάχιστον δεν είναι ακόμη. Η μοναδική σκηνή όπου ο ήρωας αναφέρεται με αυτό το όνομα είναι τόσο αποκομμένη από τη δράση που δίνει την εντύπωση ότι γυρίστηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η ταινία και οι κουστουμάτοι συνειδητοποίησαν ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία ο ήρωας ως Superman. Η ταινία υποτίθεται ότι δίνει μία ρεαλιστική οπτική στη δημιουργία του ήρωα. Το πόσο “ρεαλιστική” (δεν) είναι η ταινία μπορεί να το διαβάσει κανείς εδώ ή εδώ, ενώ ο Mark Waid (στη δουλειά του οποίου βασίζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας) εξηγεί εδώ τι δεν του άρεσε στην ταινία.

Εγώ για την ταινία αυτό που θα πω είναι ότι δεν τη βρήκα καθόλου διασκεδαστική. Το χιούμορ ήταν ανύπαρκτο. Το πρώτο χαμόγελο το έσκασα λίγο πριν τελιώσει η ταινία. Δεν γίνεται μια ταινία με υπερήρωες (και μάλιστα Superman) να είναι τόσο μουντρούχικη. Για μια φορά ακόμη DC/Warner πρέπει να πάρει μαθήματα από την Marvel/Disney για το πώς να κάνεις μια ταινία που θα είναι σοβαρή αλλά όχι σοβαροφανής. Επίσης από την ταινία έλλειπε το χρώμα. Ήταν τόσο αισθητή η απουσία χρώματος από την ταινία, που το κόκκινο και το κίτρινο στη στολή του Superman χτυπούσε όπως το κόκκινο φουστανάκι στη Λίστα του Σίντλερ. Όσο χρώμα βέβαια της έλειπε, τόσο θορυβώδης ήταν. Από τη στιγμή που αρχίζει το ξύλο με τους κακούς πρόκειται για ηχορύπανση. Και πολλή καταστροφή, την οποία ο Superman δεν κάνει τίποτα για να την αποτρέψει. Ο Zod (ο κακός της ταινίας) επίσης δεν μου άρεσε καθόλου. Έπρεπέ να βρουν καλύτερο ηθοποιό. Αλλά και ο γήινος μπαμπάς Jonathan Kent δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους μπαμπάδες (δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο Jonathan Kent από τον John Schneider του Smallville). Ευτυχώς ο Kevin Costner (εγγύηση ότι μία ταινία δεν θα μου αρέσει αν αυτός παίζει) δεν έπαιζε και πολύ ώστε να χαλάσει περισσότερο την ταινία. Βέβαια ο θάνατος του δεν αποφεύγει τα κλισέ (ηλικιωμένος σκοτώνεται σε θεομηνία προσπαθώντας να σώσει ένα σκυλί;). Όσο για το τέλος… Αυτό το αφήνω για το τέλος της ανάρτησης, ώστε αν κάποιος δεν έχει δει την ταινία να αποφύγει την παράγραφο.

Στα θετικά τώρα: Οπτικά η ταινία είναι εντυπωσιακή. Ο σχεδιασμός της Κρυπτονιακής αρχιτεκτονικής, πανίδας και τεχνολογίας μου άρεσε πολύ. Η Amy Adams με εξέπληξε ευχάριστα ως Lois. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη στο ρόλο (πρώτη είναι πάντα η Erica Durance), αλλά πείθει ως έξυπνη και μαχητική ερευνητική δημοσιογράφος. Ο Henry Cavill είναι πολύ καλός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα φλάσμπακ όπου είναι νεότερος, τον έχουν κάνει να θυμίζει ελαφρώς τον Tom Welling. Για τον αν μπορεί να υποδυθεί εξίσου καλά και τον Clark Kent όπως τον ξέρουμε δεν μπορώ να έχω ακόμη άποψη. Ίσως στην επόμενη ταινία. Μαθαίνω ότι θα βγει σύντομα.

Η τελική ετυμηγορία; Πρόκειται για μια μέτρια ταινία. Μία χαμένη ευκαιρία για την DC να μπει ξανά στο παιχνίδι των ταινιών με υπερήρωες, ένα είδος που η ίδια ξεκίνησε.

ManofSteelPoster

Σχετικά με το τέλος (spοilers):

Ήδη πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για το ότι ο Superman σκοτώνει τον Zod στο τέλος. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν με καλύπτουν. Ο Superman δεν σκοτώνει. Είναι μέρος της ανατροφής του. Ο επίλογος της ταινίας είναι όμως ακόμη πιο εξωφρενικός. Η ταινία υποτίθεται ότι είναι “ρεαλιστική”. Μας δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο στρατός των ΗΠΑ παρακολουθούν τον ήρωα για να μάθουν τι κάνει όταν δεν φοράει τη στολή και την κάπα. Εν τω μεταξύ γίνεται σαφές κατά τη διάρκεια της ταινίας ότι ο κόσμος έχει μάθει ότι ο Klark Kent είναι ο Superman. Πάει λοιπόν ως Clark (η κλασσική εμφάνιση με τα γυαλάκια) στην Daily Planet (πιθανότατα το μοναδικό κτίριο σε όλη τη Μητρόπολη που δεν έχει καταστραφεί) και πιάνει δουλειά ως δημοσιογράφος (χωρίς προσόντα) και είναι ήσυχος ότι κανείς δεν θα τον καταλάβει!
Tagged , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Man of Steel. Movie of Clay at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta