Φούρκα και Ποσείδι: Η Χαλκιδική που αγαπώ

10 Σεπτεμβρίου, 2013 § 0 comments

“Σαν τη Χαλκιδική, δεν έχει”, λέμε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είμαι εγώ που θα διαφωνήσω; Και πιο πολύ στην καρδιά μου είναι η περιοχή από τη Φούρκα ως το Ποσείδι, στη δυτική πλευρά του πρώτου ποδιού, όπου κάνω τις διακοπές μου (ή έστω ένα μέρος των διακοπών μου) από το 1991.

Halkidiki-Sunset

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δυτικής πλευράς της Χερσονήσου της Κασσάνδρας (όπως λέγεται το πρώτο πόδι) είναι ότι το οδικό δίκτυο δεν διασχίζει τα χωριά, σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά. Ο δρόμος από την Κασσανδρεία μέχρι τη Φούρκα είναι μέσα στα δέντρα. Λίγο πριν φτάσει στη Φούρκα, ο οδηγός συναντάει και τη θάλασσα για λίγο. Η περιοχή του Ποσσειδίου είναι ένα ακρωτήρι. Αυτό το ακρωτήρι δίνει το πλεονέκτημα στην περιοχή, γιατί ακόμα και όταν έχει αέρα σπάνια η θάλασσα έχει κύμα και από τις δύο πλευρές.
Η αγαπημένη μου παραλία είναι κοντά στο φάρο, λίγο πριν τις Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις του ΑΠΘ. Η άμμος, η θάλασσα, το βάθος είναι όλα ιδανικά και για κολύμπι, και για παίξιμο στην άμμο.

Posidi-Lighthouse

Λίγο πιο πέρα από τον φάρο είναι η “μύτη”. Και εκεί η θάλασσα είναι υπέροχη, αλλά βαθαίνει πολύ απότομα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη για πολύ μικρά παιδιά. Η μορφολογία πρόσφατα άλλαξε. Η παλαιότερη μορφολογία φαίνεται στο Google Maps. Στην πραγματικότητα όμως άκρη κάνει έναν κολπίσκο, σαν μία φυσική πισίνα. Το RunKeeper κατέγραψε τη διαδρομή που είχα κάνει περπατώντας, και με κόκκινο φαίνεται πραγματική μορφολογία. Τα τελευταία χρόνια μαζεύει αρκετό κόσμο. Πριν από είκοσι χρόνια ο κόσμος που πήγαινε εκεί για μπάνιο ήταν ελάχιστος. Ακόμα και τώρα βέβαια μόνο με τα πόδια ή με τζιπ μπορεί κανείς να προσεγγίσει την περιοχή.

Posidi-Myti

Από την άλλη πλευρά της “μύτης” είναι τα Αιγαιοπελαγίτικα. Πρόκειται για ένα οικισμό που είχε χτιστεί πριν από δεκαετίες, και έχει πάρει όλη η περιοχή το όνομα. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλου μήκους παραλία, με εξαιρετική θάλασσα και άμμο. Έχει κόσμο όλες τις ώρες, ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Επίσης είναι η περιοχή στη Χαλκιδική με το δεύτερο πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Posidi-Cloudy

Το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στη Χαλκιδική μπορεί κανείς να το απολαύσει στην παραλία της Φούρκας. Την παραλία αυτή την προτιμάμε κυρίως τα απογεύματα, που δεν έχει τόσο πολύ κόσμο. Το καλύτερο σημείο είναι η νότια πλευρά (βλέποντας τη θάλασσα αριστερά), όπου δεν υπάρχει για ενάμισι χιλιόμετρο δόμηση. Η περιοχή προσφέρεται για απογευματινό μπάνιο παρέα με το ηλιοβασίλεμα.

Fourka-Sunset

Το μόνο μου παράπονο από την περιοχή είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά παιδική χαρά. Η μόνη έξοδος με τα παιδιά θα είναι το λούνα παρκ στη Φούρκα, τα ηλεκτρονικά ή κάποιος παιδότοπος. Και όλα αυτά κοστίζουν.

Ακόμη ένα καλοκαίρι πέρασε. Με το άνοιγμα των σχολείων τελειώνουν οι διακοπές για όλους. Και του χρόνου!

Posidi-Sunset

 
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Φούρκα και Ποσείδι: Η Χαλκιδική που αγαπώ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta