Τα 75 χρόνια του Superman

Οκτώβριος 16th, 2013 § 0 comments

Πέρασαν 75 χρόνια από την εμφάνιση του Superman στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Action Comics. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η DC και η Warner κυκλοφόρησαν ένα δίλεπτο βιντεάκι που συνοψίζει την πορεία του υπερήρωα στα κόμικς, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Τι κι αν το σκηνοθέτησε ο Zack Snyder; Τι κι αν λείπουν κάποιοι σταθμοί από την πορεία του Superman στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο; Το βιντεάκι είναι ένα μικρό αριστούργημα. Ο φαν του ήρωα και των κόμικς γενικά θα συγκινηθεί και θα ενθουσιαστεί.

Η DC στην επίσημη ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει κάποιες σημειώσεις σχετικά με το βιντεάκι. Θα προσπαθήσω κι εγώ με τη σειρά μου να περιγράψω το βιντεάκι σε συνάρτηση με την ιστορία του Superman.

Η πρώτη εμφάνιση του Superman ήταν στο Action Comics #1. Με αυτό το εξώφυλλο ξεκινάει και το βιντεάκι. Ο ήρωας ζωντανεύει και φεύγει από το χαρτί. Η πρώτη εικόνα (οι χρωματιστές κουκκίδες) παραπέμπουν και στο λογότυπο της DC, όπως αυτή εμφανίζεται στις ταινίες. Παράλληλα ακούμε και το πασίγνωστο θέμα του Superman του John Williams.

Στην αρχή ο Superman τρέχει. Στον κόσμο αριστερά και δεξιά του μπορεί κανείς να διακρίνει τους χαρακτήρες που πλαισίωναν τον ήρωα στα πρώτα του βήματα, μεταξύ αυτών και τη Lois Lane. Στη συνέχεια τον βλέπουμε να τρέχει στον δρόμο, μέχρι που φτάνει σε ένα κτίριο και κάνει το άλμα του. Ο Superman στις πρώτες του εμφανίσεις δεν πετούσε: Μπορούσε να κάνει γιγαντιαία άλματα. Βλέπουμε ότι το κτίριο στο οποίο κάνει το άλμα είναι τα γραφεία της Daily Planet, του εργοδότη του Superman (ως Clark Kent) και της Lois Lane. Φτάνει στην κορυφή του κτιρίου. Από την άλλη πλευρά είναι μία στρατιά ρομπότ. Τα ρομπότ αυτά είναι από την παρακάτω ταινία μικρού μήκους:

Ο Superman παίρνει τη μορφή που έχει στην ταινία αυτή, και αρχίζει να πετάει. Στις ταινίες αυτές είναι που ο Superman απέκτησε την ικανότητα αυτή.

Το σκηνικό αλλάζει. Ο Superman αντιμετωπίζει τον Lex Luthor στο εξώφυλλο του τεύχους όπου ο σημαντικότερος εχθρός του ήρωα έκανε την παρθενική του εμφάνιση. Ο Superman παίρνει ξανά ζωή, γίνεται σταδιακά ασπρόμαυρος και παίρνει τη μορφή του George Reeves, του ηθοποιού (με τραγική κατάληξη) που ενσάρκωσε για πρώτη φορά τον ήρωα στην τηλεόραση. Παίρνει την πόζα με τα χέρια στη μέση, που έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη εμφάνιση του ήρωα.

Το πλάνο γίνεται ξανά έγχρωμο. Βλέπουμε τον Jimmy Olsen από την εποχή που πρωταγωνιστούσε στο δικό του περιοδικό. Και ενώ ο Superman πρέπει να αντιμετωπίσει τον φίλο του που έχει γιγαντωθεί, δέχεται επίθεση από τον Brainiac, έναν ακόμη σημαντικό εχθρό. Στα πόδια του Brainiac είναι η πόλη του Kandor, η οποία είναι σε σμίκρυνση και σε γυάλα. Είμαστε πλέον στην “Αργυρή Εποχή” των κόμικς (και του ήρωα). Ο Superman στη συνέχεια αντιμετωπίζει τον Bizarro έξω από το κρησφύγετό του στην Αρκτική. Τον νικάει και στη συνέχεια πετάει, πλαισιωμένος από την Σούπερ-Οικογένειά του. Στο βάθος φαίνεται το σπίτι των παιδικών του χρόνων, η Smallville. Για λίγο εμφανίζεται ο Mxyzptlk, αλλά εξαφανίζεται πριν προλάβει ο Superman να τον αρπάξει. Ο Superman φυσάει δυνατά. Η στιγμή αποτυπώνεται από τον Andy Warhol.

Έχουμε φτάσει στη δεκαετία του 70, και ο Superman πρωταγωνιστεί στη σειρά Superfriends. Στη συνέχεια αντιμετωπίζει τον Μοχάμεντ Άλι και μετά παίρνει τη μορφή του Cristopher Reeve. Το μουσικό θέμα φτάνει στην κορύφωσή του. Αφού γίνει ηλεκτρονικό παιχνίδι, ο Superman αντιμετωπίζει τον Doomsday. Είμαστε πλέον στη δεκαετία του 90, και ο Superman πεθαίνει. Το τεύχος αυτό (Superman #75) ήταν το πρώτο τεύχος του Superman (και της DC) που είχα αγοράσει ποτέ.

Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί των περιπετειών του ήρωα στη δεκαετία του 90: Μετά το θάνατό του εμφανίζονται τέσσερις νέοι ήρωες, ο καθένας από τους οποίους ισχυρίζεται ότι είναι ο πραγματικός Superman. Τελικά ο πραγματικός Superman επιστρέφει με μαύρη στολή και μακρυά μαλλιά. Η μουσική έχει αλλάξει. Ακούμε πλέον το νέο θέμα του Superman, αυτό που έγραψε ο Hans Zimmer για το Man of Steel. Εν τω μεταξύ ο Superman χωρίζεται στα δύο, τον Μπλε και τον Κόκκινο. Ο Superman όπως τον ξέρουμε ξαναεμφανίζεται με την εμφάνιση που είχε στη σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 90. Πετάει μπροστά από τους χαρακτήρες που τον πλαισίωναν στη σειρά αυτή.

Επόμενη σκηνή: Ο υδατόπυργος από το Smallvile, τη σειρά του 2001 που κράτησε 10 κύκλους που περιέγραφε τα “Χρόνια της Νιότης” του ήρωα. Αυτή είναι και η μόνη αναφορά στη σειρά, γιατί στη συνέχεια εμφανίζεται ο γερασμένος Superman από το Graphic Novel “Kingdom Come” των Mark Waid και Alex Ross. Εμφανίζεται μία λάμψη και εμφανίζεται ο Superman όπως είναι πλέον στο “New 52” σύμπαν της DC. Τον ακολουθεί για να του επιτεθεί ο Darkseid. Μετά από την πάλη τους ο Superman αποκτά την εμφάνιση που έχει στην ταινία Man of Steel. Τα ζωηρά χρώματα των κόμικς χάνονται. Τη θέση τους παίρνουν τα μουντά “ρεαλιστικά” χρώματα της ταινίας. Ευτυχώς η αλλαγή στα χρώματα κρατάει λίγο. Τα χρώματα ξαναγίνονται ζωηρά και ο Superman πετάει μέχρι να προσγειωθεί σε μία επιφάνεια. Το πλάνο μεγαλώνει. Ο Superman στέκεται πάνω στο “75 Years”. Τέλος.

Superman75

Tagged , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τα 75 χρόνια του Superman at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta