Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Ένας Ξαφνικός Θάνατος

Σεπτέμβριος 3rd, 2014 § 0 comments

Το Πάγκφορντ, μια Αγγλική κωμόπολη, είναι ανάστατο από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπάρι Φερμπρόδερ από ανεύρυσμα. Εκτός από σύζυγο και παιδιά, αφήνει πίσω του και μία κενή θέση στο δημοτικό συμβούλιο, μια θέση που πολλοί θέλουν. Πώς θα ανατραπούν οι ισορροπίες σχετικά με την κοινωνική πολιτική του Πάγκφορντ; Τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις των ενηλίκων στα παιδιά τους; Και ποιος κρύβεται πίσω από «το φάντασμα του Μπάρι»;

CasualVacancy
Σάββατο 21 Ιουλίου 2007. Πήγαινα πρωί πρωί στη δουλειά. Στο δρόμο μου πέρασα μπροστά από ένα βιβλιοπωλείο Το μαγαζί δεν είχε ανοίξει ακόμα, και απ’ έξω βρίσκονταν δυο-τρεις έφηβοι (αγόρια) που περίμεναν υπομονετικά να ανοίξει. Μου Πήρε λίγη ώρα να συνειδητοποιήσω ότι περίμεναν να αγοράσουν το έβδομο και τελευταίο βιβλίο του Χάρι Πότερ, που κυκλοφορούσε εκείνη την ημέρα.
Το διάβασα κι εγώ το βιβλίο, όπως είχα διαβάσει και όλα τα προηγούμενα. Όπως και πολλοί άλλοι, έτσι κι εγώ δεν μπορούσα να τα κλείσω. Είχα ξενυχτήσει πολλά βράδια για να διαβάσω ακόμα ένα κεφάλαιο.
Το 2012 η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της αποκλειστικά για ενήλικες. Άλλωστε όσοι διάβασαν τα βιβλία όταν είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πλέον είχαν ενηλικιωθεί. Το βιβλίο Ένας Ξαφνικός Θάνατος ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα βιβλία της χρονιάς εκείνης.

Όσοι περίμεναν έναν «Χάρι Πότερ για ενήλικες» απογοητεύτηκαν. Ο Ξαφνικός Θάνατος δεν έχει τίποτα κοινό με τα Χάρι Πότερ. Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό στην υπόθεση, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Όλα αυτά όμως δεν είναι αρνητικά. Το κυριότερο είναι ότι δεν κόλλησα διαβάζοντας το βιβλίο.
Το βιβλίο έχει περισσότερους κεντρικούς χαρακτήρες από το Game of Thrones. Το πρώτο μισό αναλώνεται στο να μας συστήσει όλους αυτούς τους χαρακτήρες. Με τόσα ονόματα μπερδευόμουν. Από τα μισά και μετά όμως το βιβλίο αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον.

Το βιβλίο είναι μια διεισδυτική ματιά στη σύγχρονη Αγγλία. Η συγγραφέας σχολιάζει με καυστικό τρόπο την υποκρισία. Καμιά από τις οικογένειες δεν είναι χωρίς προβλήματα. Ακόμη και στους φαινομενικά τέλειους Μόλισον υπάρχουν απωθημένα και μυστικά. Στο πρόσωπο του πατριάρχη των Μόλισον τον Χάουαρντ, η Ρόουλινγκ βλέπει όλους αυτούς που δηλώνουν συντηρητικοί, αντιδρούν στις δαπάνες δημοσίου χρήματος, αλλά οι ίδιοι ωφελούνται ακόμη περισσότερο από τις παροχές του δημοσίου.
Στο δεύτερο μισό του βιβλίου λοιπόν βρήκα αυτά που ήθελα από την Ρόουλινγκ. Σαν αναγνώστης αποζημιώθηκα για την υπομονή που έδειξα διαβάζοντας το πρώτο μισό.
Δεσπόζουσα θέση στο βιβλίο έχει ένα τραγούδι της Rihanna. Θα κλείσω λοιπόν με αυτό:

Μέσα στο καλοκαίρι διάβασα ακόμη ένα βιβλίο για ενήλικες από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Θα επανέλθω.

Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Ένας Ξαφνικός Θάνατος at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta