Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ: Το Κάλεσμα Του Κούκου

Σεπτέμβριος 30th, 2014 § 0 comments

Η Λούλα Λάντρι, διεθνούς φήμης φωτομοντέλο σκοτώνεται πέφτοντας από το μπαλκόνι. Όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία. Ο αδερφός της Τζον Μπρίστου δεν πείθεται, και προσλαμβάνει τον Κόρμοραν Στράικ να ερευνήσει τον θάνατο. Τι κίνητρο μπορεί να υπάρχει αν τελικά είναι δολοφονία; Ποιος είναι ο λόγος που ο Μπρίστοου προτίμησε τις υπηρεσίες του Στράικ; Και πόσοι κινδυνεύουν αν δεν βρεθεί ο ένοχος;

image

Η μεγάλη έκπληξη στο μυθιστόρημα Το Κάλεσμα Του Κούκου δεν ήταν τελικά η ταυτότητα του ενόχου, αλλά η ταυτότητα του συγγραφέα. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, αποδείχθηκε ότι ο συγγραφέας Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ ήταν στην πραγματικότητα η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ και του Ένας Ξαφικός Θάνατος. Με αυτό το βιβλίο η Ρόουλινγκ επιστρέφει σε γνώριμη σε αυτήν φόρμα: Το Κάλεσμα του Κούκου είναι το πρώτο από μια σειρά βιβλίων με κεντρικούς ήρωες τον Κόρμοραν Στράικ και τη βοηθό του, Ρόμπιν.

Με εξαίρεση τους κλασσικούς Άρθουρ Κόναν Ντόυλ και Αγκάθα Κρίστι και τα παιδικά της Ένιντ Μπλάιτον δεν έχω διαβάσει αστυνομική λογοτεχνία. Δεδομένου ότι η έρευνα ξεκινάει μερικές εβδομάδες αφότου ο θάνατος έχει χαρακτηριστεί επίσημα αυτοκτονία, στην ιστορία δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα υπόπτων και συνεπώς δεν υπάρχει καν κίνητρο. Η λύση του μυστηρίου εκπλήσσει, αλλά όπως όλες οι καλές αστυνομικές ιστορίες τα στοιχεία που οδηγούν στην απάντηση υπάρχουν, απλά ο αναγνώστης δύσκολα μπορεί να τα συνδυάσει. Η παρουσία της Ρόμπιν, νέας βοηθού του Κόρμοραν, δίνει την απαραίτητη κωμική νότα στην ιστορία.

Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτήθηκα από τη μια αν η Ρόουλινγκ βάσισε τους χαρακτήρες της σε αληθινά πρόσωπα, και από την άλλη αν εμπνεύστηκε γενικότερα για την υπόθεση από τη δική της εμπειρία από τη σόουμπιζ. Σαν ανάγνωσμα το βιβλίο ήταν ευχάριστη εμπειρία, και όσο περισσότερο εμβάθυνε στην πλοκή τόσο λιγότερο εύκολο μου ήταν να κλείσω το βιβλίο.

Επόμενο βιβλίο της σειράς είναι ο Μεταξοσκώληκας. Δεδομένου ότι το κάθε βιβλίο της σειράς δεν αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας (όπως ήταν τα Χάρι Πότερ), προβλέπω ότι όσο η σειρά θα έχει επιτυχία, τόσο θα κυκλοφορούν νέα βιβλία.

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ: Το Κάλεσμα Του Κούκου at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta