Αντίο, Ωραία Νιάτα! (1939)

Σεπτέμβριος 24th, 2014 § 0 comments

Ο Τσαρλς Τσίπινγκ προσλαμβάνεται ως καθηγητής στο Μπρούκφιλντ, ένα από τα πιο παλιά σχολεία-οικοτροφεία αρρένων στη Μεγάλη Βρετανία. Αν και σαν καθηγητής είναι καλός, αποτυγχάνει να δεθεί με τα παιδιά, με αποτέλεσμα να το προσπερνούν στις προαγωγές. Πώς η Κάθριν, μια όμορφη κοπέλα, θα τον βοηθήσει να βγει από το καβούκι του και να γίνει αγαπητός από όλους; Πόσα χρόνια θα κάτσει συνολικά στο σχολείο; Και πώς θα επηρεάσει ο Μεγάλος Πόλεμος τη ζωή σε ένα σχολείο αρρένων;

Οι ιστορίες από τα σχολεία της Αγγλίας είχαν πάντα απήχηση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Χάρι Πότερ είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, αφού ουσιαστικά μια τέτοια ιστορία είναι. Πολλές σκηνές στην ταινία του 1939 Αντίο, Ωραία Νιάτα θα θυμίσουν στον σύγχρονο θεατή τον Χάρι Πότερ, ειδικά στην αρχή που όλοι οι μαθητές επιβιβάζονται στο τρένο για το σχολείο.
Οι ομοιότητες της ταινίας με τον Χάρι Πότερ σταματούν όμως εδώ, και όχι μόνο επειδή απουσιάζει η μαγεία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή στου σχολείο αυτό μέσα σε ένα διάστημα πάνω από εξήντα χρόνων.
Όποιος έχει εργαστεί στον χώρο της παιδείας και είχε σχέση με μαθητές μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με την ταινία. Το πέρασμα του χρόνου δίνεται μέσω της συνεχούς εναλλαγής των μαθητών. Η ηλικία των μαθητών είναι σταθερή στον χρόνο, η ηλικία του προσωπικού όμως όχι. Αλλά όταν κάποιος βρίσκεται ανάμεσα σε νέους, ο ίδιος δεν γερνάει ποτέ.
Ο Σαμ Γουντ έχει κάτσει πίσω από την κάμερα πολλών σημαντικών ταινιών και έχει βγάλει εκπληκτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, Κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει μέχρι τα Όσκαρ. Παρόλα αυτά, δεν έχει μείνει στο πάνθεον των σκηνοθετών του Κλασσικού Χόλιγουντ. Σε αυτή την ταινία οδήγησε τον πρωταγωνιστή Ρόμπερτ Ντόνατ στο Όσκαρ Πρώτου Αντρικού Ρόλου, ο οποίος σε μία χρονιά με μεγάλο ανταγωνισμό έκανε την έκπληξη. Μαζί του ο Γκριρ Γκάρσον στην πρώτη της ταινία με την MGM. Σε έναν μικρό ρόλο βλέπουμε και τον Πολ Χένριντ, ο οποίος λίγα χρόνια μετά θα παίξει τον Βίκτορ Λάζλο στην Καζαμπλάνκα.
Η ταινία γυρίστηκε λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αναφορά στον Μεγάλο (Πρώτο Παγκόσμιο) Πόλεμο δεν μπορεί να είναι τυχαία. Είναι εκεί για να υπενθυμίσει και να προειδοποιήσει για το τι περιμένει την ανθρωπότητα.

GoodbyeMr Chips-Poster
Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Αντίο, Ωραία Νιάτα! (1939) at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta