Η Ταχυδρομική Άμαξα (1939)

Σεπτέμβριος 17th, 2014 § 0 comments

Η σύζυγος ενός στρατιωτικού, έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ένας τζογαδόρος, ο οποίος γίνεται ο αυτόκλιτος προστάτης της. Ένας καταχρασττής που κρύβεται πίσω από το προσωπείο της ηθικής. Ένας έμπορος ποτών. Ένας μεθύστακας γιατρός και μια γυναίκα «χαλαρών ηθών», εξοστρακισμένοι από την τοπική κοινωνία. Και ένας φυγάς που αναζητά την εκδίκηση για τον φόνο του αδερφού και του πατέρα του. Πώς θα συνυπάρξουν ως συνεπιβάτες στην ίδια άμαξα; Τι τους περιμένει στον προορισμό τους; Και μπορούν να ευτυχίσουν δύο άτομα που έχουν να λογοδοτήσουν για το παρελθόν τους;

https://www.youtube.com/watch?v=OE-VWDsdkwM
Ο Τζον Φορντ σκηνοθετεί για πρώτη φορά τον Τζον Γουέιν στο είδος που έκανε γνωστούς και τους δύο, το γουέστερν. Το αποτέλεσμα είναι η ταινία Η Ταχυδρομική Άμαξα, με την οποία τα στούντιο είδαν με άλλο μάτι το γουέστερν. Με την έλευση του ήχου τα στούντιο απέφευγαν το είδος γιατί απαιτούσε πολλά εξωτερικά γυρίσματα. Μετά από αυτή την ταινία τα στούντιο είδαν ότι το είδος είναι βιώσιμο. Και μεγαλύτερος σταρ του είδους έγινε ο Γουέιν.
Πέρα από την ιστορική της αξία, η ταινία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πρωταγωνιστές της: Οι κυρίες που εξοστρακίζουν την πόρνη (στον ρόλο η Κλερ Τρέβορ) έχουν κωμικό ύφος που θυμίζει το στυλ «πνεύμα και ηθική». Ο καταχραστής τραπεζίτης είναι σύζυγος μιας από αυτές τις κυρίες. Από την άλλη ο τζογαδόρος (στον ρόλο ο Τζον Κάρανταϊν) δείχνει ηρωισμό. Και όταν τα πράγματα σκουραίνουν, αυτοί που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων είναι η πόρνη (παρόλο που κανείς αρχικά δεν καταδέεχεται τη βοήθειά της) και ο γιατρός. Στον ρόλο του τελευταίου ο Τόμας Μίτσελ (θα τον ξαναδούμε σε μία ακόμη ταινία του 1939) βραβεύτηκε με το Όσκατ Β’ Αντρικού Ρόλου.
Στην ταινία βλέπουμεεπίσης έναν άντρα να κρίνει ότι μια γυναίκα είναι καλύτερα νεκρή παρά αιχμάλωτη των Ινδιάνων. Εικοσιπέντε χρόνια μετά ο Τζον Φορντ ασχολήθηκε ξανά με το ζήτημα, πάλι με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν, στην ταινία Η Αιχμάλωτος της Ερήμου.
Πάντως, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις των λογοκριτών της εποχής, μου κάνει έκπληξη το ότι η ταινία γυρίστηκε. Τα εύσημα μάλλον αξίζουν στον σεναριογράφο, ο οποίος φρόντισε κάποια στοιχεία να τα κάνει αρκετά ασαφή ώστε να τα παραβλέψει η λογοκρισία.

Stagecoach-Poster
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Ταχυδρομική Άμαξα (1939) at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta