Νινότσκα (1939)

Οκτώβριος 24th, 2014 § 0 comments

Κόκκινη Ρωσία εναντίον Λευκής Ρωσίας: Η Νίνα φτάνει στο Παρίσι από τη Μόσχα, με στόχο την πώληση κοσμημάτων για λογαριασμό της Σοβιετικής κυβέρνησης. Υποκύπτει όμως στη γοητεία του Κόμη Ντ’ Αλγκού, ο οποίος αρχικά προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση των κοσμημάτων για λογαριασμό της αρχικής ιδιοκτήτριάς τους. Πώς μπορούν να έρθουν κοντά δυο άνθρωποι από τόσο διαφορετικούς κόσμους; Τι θα φέρει τη Νίνα πίσω στη Μόσχα; Και πώς θα ξαναβρεθούν μαζί η Νίνα κι ο Λεόν;

https://www.youtube.com/watch?v=mP3GmdopSiM

Ο Μπίλι Γουάιλντερ γράφει και ο Ερνστ Λιούμπιτς σκηνοθετεί την Γκρέτα Γκάρμπο στην πρώτη της κωμωδία. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Ήμουν στο Δημοτικό όταν είδα για πρώτη φορά τη Νινότσκα. Ήταν η πρώτη ταινία με την Γκάρμπο (και για χρόνια η μοναδική) που είχα δει. Μου είχε αρέσει τότε, μου αρέσει ακόμα.

Οι ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη. Οι δημιουργοί δεν διστάζουν να κάνουν χιούμορ ακόμη και με πράγματα που σοκάρουν, όπως οι δίκες παρωδία του Στάλιν και οι Ναζί. Στα χέρια του σκηνοθέτη η πρωταγωνίστρια δείχνει πλευρές του ταλέντου της που δεν τις βλέπουμε στις προηγούμενες ταινίες της. Η Γκάρμπο στην αρχή συμπεριφέρεται σαν ρομπότ. Σιγά σιγά γίνεται ανθρώπινη. Χάνει τη σοβαροφάνειά της, δεν χάνει όμως τη σοβαρότητά της. Φυσικά δεν παραλείπουν να κάνουν χιούμορ και με τη φράση «I Vant To Be Alone» (θέλω να μείνω μόνη μου), που έχει συνδεθεί με την Γκάρμπο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση με την ταινία είναι ότι καταφέρνει να παρωδήσει το κομμουνιστικό καθεστώς χωρίς να κοροϊδέψει τους ανθρώπους που ζουν εκεί, και χωρίς να κρύψει, έστω έμμεσα (με την τελευταία σκηνή) και τα αρνητικά του καπιταλισμού. Δεν διστάζει μάλιστα να θυμίσει τους λόγους για τους οποίους οι Ρώσοι ξεσηκώθηκαν: Οι πιο αντιπαθητικοί χαρακτήρες στην ταινία είναι άνθρωποι της παλιάς Ρωσικής αριστοκρατίας, με πρώτη την Δούκισα Σουάνα της Ίνα Κλερ. Η Γκάρμπο και η Κλερ όμως στις σκηνές που μοιράζονται δεν ανταγωνίζονται μόνο για τον Λεόν του Μέλβιν Ντάγκλας. Ήταν αντίζηλοι και στην πραγματική ζωή.


Η Νινότσκα ήταν η τελευταία μεγάλη ταινία της Γκάρμπο. Η επόμενη ταινία δεν είχε επιτυχία. Αυτή ήταν η τελευταία. Μετά η Γκάρμπο έμεινε μόνη της.
ninotchka
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Νινότσκα (1939) at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta