Τα Αγόρια Ασχολούνται Με Πειράματα. Τα Κορίτσια Με Εργόχειρο

Νοέμβριος 24th, 2014 § 0 comments

Έγινε ντόρος τις προηγούμενες ημέρες με ένα βιβλίο που έδειχνε την γνωστή κούκλα Barbie να είναι υποτίθεται μηχανικός λογισμικού, μόνο που τον προγραμματισμό θα τον αναλάμβανε ένας άντρας. Ένα βιβλίο που δείχνει ότι μια γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει όποιο επάγγελμα επιθυμεί, τελικά διαχωρίζει τους ρόλους των αντρών και των γυναικών. Δεν είναι όμως το μόνο κρούσμα.

image
Μια από τις πιο εκνευριστικές διαφημίσεις δείχνει παιδιά να λένε τι νέο μάθανε. Ένα αγοράκι πετάγεται και λέει ότι χάρη σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι έμαθε για τους πλανήτες. Σε μια άλλη διαφήμιση της ίδιας εταιρίας το αγοράκι μαθαίνει να κάνει διάφορα πειράματα. Η τρίτη διαφήμιση της εταιρίας δείχνει ένα κοριτσάκι αυτή τη φορά. Μόνο που το κοριτσάκι δεν παίζει με εκπαιδευτικά παιχνίδια, αλλά κάνει «κοριτσίστικες» χειροτεχνίες Προφανώς τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι αγορίστικα.
Διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, και τα στερεότυπα του προηγούμενου αιώνα δεν έχουν πεθάνει. Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς τον διαχωρισμό των παιχνιδιών σε «αγορίστικα» (φιγούρες δράσης, αυτοκινητάκια) και «κοριτσίστικα» (κούκλες) μου φαίνεται αδιανόητο ότι οι δραστηριότητες (εκπαιδευτικά παιχνίδια και χειροτεχνίες) έχουν τέτοιους διαχωρισμούς. Ευτυχώς δεν έχουν όλοι την ίδια νοοτροπία. Άλλη εταιρία, η οποία βγάζει παρόμοια εκπαιδευτικά παιχνίδια, στις διαφημίσεις της δείχνει ένα αγόρι και ένα κορίτσι να παίζουν μαζί. Είναι μια αρχή. Σειρά έχει η ίδια εταιρία να μην κυκλοφορεί τις χειροτεχνίες της αποκλειστικά σε ροζ χρώμα.

Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τα Αγόρια Ασχολούνται Με Πειράματα. Τα Κορίτσια Με Εργόχειρο at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta