Ω Έλατο! Το Debate των Χριστουγέννων

Δεκέμβριος 9th, 2014 § 0 comments

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν (έχουμε και τις διαφημίσεις να μας το θυμίζουν), και τα περισσότερα σπίτια έχουν ντυθεί στα γιορτινά. Σε δεσπόζουσα θέση είναι, φυσικά, το δέντρο, κάτω από το οποίο θα μπουν τα δώρα. Και εκεί μπαίνει το ερώτημα: Δέντρο αληθινό ή ψεύτικο;


image

Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι πάντα να στολίζουμε ψεύτικο δέντρο. Στη δεκαετία του 80 τα αληθινά δέντρα θεωρούταν λίγο ταμπού. Παρόλο που τα δέντρα αυτά έχουν φυτευτεί ώστε να κοπούν για τα Χριστούγεννα, εκείνη τουλάχιστον την εποχή πολλοί τα έβλεπαν ως ζημιά για το περιβάλλον.
Πρώτη (και μοναδική) φορά στολίσαμε αληθινό δέντρο όταν ήμουν στην έκτη δημοτικού. Ήμασταν στη Γαλλία, λόγω της εκπαιδευτικής άδειας των γονιών μας. Προτιμήσαμε αληθινό δέντρο γιατί είναι αναλώσιμο. Δεν θα ξεχάσω το βράδυ πριν το πετάξουμε. Το βλέπαμε με την αδερφή μου ξεραμένο, χωρίς τα στολίδια και το λυπόμασταν. Μας πήραν τα κλάματα. Από τότε δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου η πιθανότητα να ξαναπάρουμε αληθινό δέντρο.
Τώρα που έχω δική μου οικογένεια, συνεχίζω να προτιμώ τα ψεύτικα. Αρχές Δεκέμβρη (ποτέ Νοέμβρη) κατεβάζουμε το δέντρο και τα στολίδια από το πατάρι, και όλοι μαζί το στήνουμε και το στολίζουμε. Ψεύτικο δέντρο σημαίνει συναρμολόγηση και άνοιγμα των κλαδιών, και τα παιδιά βρίσκουν διασκεδαστική τη διαδικασία.
Καταλαβαίνω τους οπαδούς των αληθινών δέντρων. Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ ωραίο άρθρο σχετικά. Αληθινά δέντρα είναι επίσης απαραίτητα σε όσους δεν έχουν αποθηκευτικό χώρο. Για μένα όμως το αληθινό δέντρο θα είναι πάντα το κουφάρι στο Παρίσι, τα Χριστούγεννα του 1985.

Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ω Έλατο! Το Debate των Χριστουγέννων at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta