Άννα Καρένινα: Ταξίδι στο 1935 και στην Προεπαναστατική Ρωσία

Ιανουάριος 15th, 2015 § 0 comments

Η Άννα Καρένινα ταξιδεύει από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, για να επισκεφτεί τον αδερφό της. Εκεί θα γνωρίσει τον Βρόνσκι, έναν γοητευτικό στρατιωτικό. Όταν βρεθούν και οι δυο πίσω στην Αγία Πετρούπολη, θα αναπτυχθεί μια ανάρμοστη για την κοινωνία σχέση μεταξύ τους. Τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση της Άννα στη σχέση της με το παιδί της; Πώς θα αντιμετωπίσει η κοινωνία την Άννα και πώς τον Βρόνσκι; Και ποιο θα είναι το τέλος της Άννα, όταν επέλθει η φθορά στη σχέση τους;

http://youtu.be/VPHb3LJluOw
Ή Άννα Καρένινα, το ογκώδες μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι, έχει μεταφερθεί σε μικρή και μεγάλη οθόνη πολλές φορές. Είχα δει στο παρελθόν τις βερσιόν με την Βίβιαν Λι, την Ζακλίν Μπισέ, τη Σοφί Μαρσό και πιο πρόσφατα με την Κίρα Νάιτλι. Επιτέλους, με αφορμή τα ογδόντα χρόνια των ταινιών του 1935, είδα και την εκδοχή με την Γκρέτα Γκάρμπο.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, ο οποίος τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν ο παραγωγός του Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το αναφέρω, γιατί και η Άννα Καρένινα είναι μια πολύ πλούσια παραγωγή. Η αναπαράσταση της προεπαναστατικής Ρωσσίας είναι τέτοια που δεν πιστεύεις ότι η ταινία γυρίστηκε στα στούντιο της MGM.
Όσον αφορά την υπόθεση, η ταινία είναι σε γενικές γραμμές πιστή στο βιβλίο, αν και κατά τη γνώμη μου όλα είναι υπερβολικά συντομευμένη. Η ιστορία του Λέβιν και την Κίτυ έχει μειωθεί στο ελάχιστον δυνατό, γεγονός που μου έκανε εντύπωση γιατί στον ρόλο της Κίτυ βλέπουμε την Μορίν Ο’Σάλιβαν (η «Τζέιν» του Ταρζάν και μητέρα της Μία Φάροου). Επίσης όλα μοιάζουν να γίνονται υπερβολικά γρήγορα. Η Άννα και ο Βρόνσκι περνάνε ελάχιστο χρόνο μαζί πριν εκφράσουν τον έρωτά τους. Αναρωτιέσαι πότε πρόλαβαν και ερωτεύθηκαν.
Στα ατού της ταινίας είναι το καστ. Η Γκρέτα Γκάρμπο σε μαγνητίζει με το βλέμμα της, και ο Φρέντρικ Μαρτς είναι γοητευτικός όπως είναι πάντα. Ιδιαίτερα καλός είναι ο Μπάζιλ Ράθμπον στον ρόλο του Καρένιν. Το παίξιμό του επίτηδες είναι ρομποτικό και μονοκόμματο. Καταλαβαίνεις γιατί η Άννα θέλει να δραπετεύσει από τον γάμο της.
Θα κλείσω με μια παρατήρηση για την πρώτη σκηνή της ταινίας. Η ταινία αρχίζει με μια σκηνή όπου αξιωματικοί του Ρωσικού στρατού είναι σε μια γιορτή και αφού έχουν μεθύσει φέρονται αγενώς. Έχω καταλάβει ότι το Χόλιγουντ της δεκαετίας του ’30 δεν συμπαθούσε καθόλου το τσαρικό καθεστώς της προεπαναστατικής Ρωσίας Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού τα περισσότερα στούντιο διοικούνταν από άτομα των οποίων οι οικογένειες εκδιώκτηκαν από το καθεστώς εκείνο στο Πογκρόμ.
image

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Άννα Καρένινα: Ταξίδι στο 1935 και στην Προεπαναστατική Ρωσία at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta