Δεν Είμαστε Μόνοι #StopBullying

Μάρτιος 17th, 2015 § 0 comments

Όπως συμβαίνει συνήθως με οτιδήποτε απασχολεί την επικαιρότητα, γεμίσαμε στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο με αφιερώματα στο μπούλινγκ. Τα οποία σύντομα θα ξεχαστούν, για να αντικατασταθούν από το επόμενο θέμα που θα κάνει πάταγο.

image
Όσα και να λέγονται για το μπούλινγκ, η αλήθεια είναι μία. Ακόμη και σήμερα κάποια παιδιά γύρισαν από το σχολείο έχοντας υποστεί τα χειρότερα από τους συμμαθητές τους. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα αυτού που υφίσταται μπούλινγκ. Του λέμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στο μέλλον. Για αυτόν που σήμερα υποφέρει αυτό είναι παρηγοριά στον άρρωστο.
Ο μόνος τρόπος για να νιώσει καλύτερα το θύμα του μπούλινγκ είναι να σταματήσει το μπούλινγκ. Αυτό όμως δεν γίνεται σε μια μέρα. Θέλει όλοι μας να κάνουμε κάτι για αυτό. Το μεγαλύτερο λάθος που πολλοί γονείς κάνουν (κάνουμε) είναι να δικαιολογούμε ή να ωραιοποιούμε το μπούλινγκ. Δεν μπορεί το παιδί να παραπονιέται και να του λέμε «ναι, αλλά…» ή (ακόμα χειρότερα) «σε ζηλεύουν». Όταν το παιδί παραπονεθεί κάνουμε κάτι για αυτό. Το σχολείο με τη σειρά του δεν μπορεί να καταφεύγει κι εκείνο σε απαντήσεις «ναι αλλά…».
Ένας τρόπος να παρηγορήσουμε αυτά τα παιδιά είναι να τους πούμε ότι δεν είναι μόνοι. Να τους μιλήσουμε για τις δικές μας εμπειρίες, κατ’ιδίαν. Να τους δείξουμε ότι υπάρχει κάποιος που τους καταλαβαίνει, και ότι θέλει να βοηθήσει. Αλλά χειροπιαστά.
Η είδηση για κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε κάθε σχολείο είναι μια καλή αρχή, αρκεί να υλοποιηθεί Αν «δεν υπάρχουν χρήματα» να κόψουν από κάτι και να βρουν. Αυτό που δεν θέλω να γίνει, είναι να ακούσουμε σε δύο-τρία χρόνια για τον διευθυντή της σχολής ότι διορίστηκε γενικός γραμματέας σε κάποιο υπουργείο.

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Δεν Είμαστε Μόνοι #StopBullying at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta