Ολική Εκλειψη Λογικής

23 Μαρτίου, 2015 § 0 comments

Δυστυχώς είχε συννεφιά στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου, και δεν χαρήκαμε την έκλειψη. Ακόμη όμως και χωρίς συννεφιά η έκλειψη από ευκαιρία για παρατήρηση ενός φαινομένου έγινε αιτία για παράλογες αποφάσεις.

image
Η τελευταία πολυσυζητημένη έκλειψη που θυμάμαι ήταν το 1999. Εκείνη την εποχή ήμουν φαντάρος στην Ξάνθη. Θυμάμαι στο γραφείο που απασχολούμουν τότε είχε έρθει ένα έγγραφο που ζητούσε από τις μονάδες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των στρατιωτών. Οι διοικητές των μονάδων ανταποκρίθηκαν στη οδηγία με το να κλείσουν τους στρατιώτες στους θαλάμους ώστε να μην πάθουν τίποτα.
Όταν λοιπόν το Ελληνικό Κράτος αντιμετωπίζει έτσι τους ενήλικες που έχει υπό την ευθύνη του, δεν περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ανήλικους. Εκεί που οι άλλοι σοκαρίστηκαν εγώ είδα μια πάγια τακτική.
Εν τω μεταξύ διαδόθηκε στα κοινωνικά μέσα μια περιγραφή από ένα Βελγικό σχολείο και πώς εκεί αντιμετώπισαν την έκλειψη. Βέβαια το ότι έγινε κάτι τέτοιο σε ένα σχολείο δεν σημαίνει ότι ήταν ο κανόνας. Δεν ξέρω τι έγινε στα υπόλοιπα Βελγικά σχολεία.
Πάντως και στην Ελλάδα, όπου ο δάσκαλοι είχαν το μεράκι φρόντισαν και έδειξαν στους μαθητές πλάνα από την έκλειψη μέσω του διαδικτύου. Για το αν θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι παραπάνω δεν έχω άποψη, γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία για το τι έχει γίνει στο παρελθόν. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα πάθαιναν τίποτα τα παιδιά αν έβγαιναν έξω. Αυτό όμως που πραγματικά με εξόργισε ήταν το πώς παρουσίασαν τον κίνδυνο για τα μάτια λόγων της έκλειψης.
Δεν είναι επικίνδυνο να βλέπεις τον Ήλιο μόνο όταν είχε έκλειψη. Ο Ήλιος είναι επικίνδυνος για την όραση πάντα. Ο κίνδυνος κατά την έκλειψη είναι να προσπαθήσει να την παρατηρήσει κάποιος χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τα παιδιά έτσι όπως τους παρουσίασαν την έκλειψη κατάλαβαν ήταν ότι αν βγεις έξω κατά τη διάρκεια της έκλειψης είναι επικίνδυνο και πρέπει να έχεις ειδική προστασία. Προφανώς πιστεύουν ότι τα παιδιά μας είναι μαθητές στο Monster High.
Η πλάνο της έκλειψης από εδώ.

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ολική Εκλειψη Λογικής at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta