Αθήνα 2004: Ένα Ντοκιμαντέρ Που Θα Μας Θυμίσει Πολλά

Ιούνιος 2nd, 2015 § 0 comments

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ένα από τα πληρέστερα κανάλια στο YouTube, στο οποίο συνέχεια προσθέτει περιεχόμενο. Πριν από λίγες εβδομάδες πρόσθεσε στο κανάλι της και ένα ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έντεκα χρόνια μετά την πραγματοποίησή τους στην Αθήνα.

https://youtu.be/gapat6kMlBU
Αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ να ξεχωρίζει είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή ανασκόπηση των Αγώνων. Προτιμά να επικεντρωθεί σε πέντε αθλητές και να αφηγηθεί την ιστορία τους και την πορεία τους μέχρι τους Αγώνες του 2004. Ανάμεσα στους πέντε αυτούς αθλητές είναι και ένας δικός μας: Ο Πύρρος Δήμας. Η ιστορία του είναι η δεύτερη που αφηγείται η ταινία.
Παρακολουθώντας την ταινία και ειδικά το κομμάτι με τον Πύρρο Δήμα θυμήθηκα μια ακόμη φορά εκείνες τις ημέρες. Ένιωσα ότι ήμουν σε εκείνο το φιλικό σπίτι, όπου όλη η παρέα παρακολουθούσαμε με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια του αθλητή μας για ένα τέταρτο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο. Ένιωσα ξανά την συγκίνηση που είχα νιώσει τότε, που για δέκα λεπτά δεν προχωρούσε η διαδικασία της απονομής μεταλλίων επειδή ο κόσμος αποθέωνε τον αθλητή που είχε χαρίσει στους Έλληνες τόσες χαρές. Και φυσικά ένιωσα και μια μελαγχολία Και όχι μόνο γιατί στα έντεκα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα του 2004 δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2015.
Στο ντοκιμαντέρ αναφέρονται και οι υπόλοιπες επιτυχίες της Ελλάδας σε Βαρκελώνη, Ατλάντα, Σίδνεϊ και Αθήνα. Από όλους αυτούς τους αθλητές κάποιοι πλέον, μεταξύ των οποίων και πολλοί αρσιβαρίστες, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ντόπινγκ. Αλλά και ο προπονητής της ομάδας άρσης βαρών δεν έχει βγει αλώβητος από τα σκάνδαλα. Και φυσικά δεν μπορούσα να μη νιώσω θλίψη όταν είδα στις απονομές τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, ένα άτομο που λόγω της εμπλοκής του με την πολιτική θυμίζει όλα όσα μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.
Παρόλα αυτά, οι Ολυμπιακοί του 2004 συνεχίζουν να αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση μιας εποχής που θα μπορούσε να γίνει η αφετηρία μιας εκτόξευσης της χώρας και που κατέληξε (άδικα) να δαινομοποιηθεί για όσα τραβάμε.
image

Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Αθήνα 2004: Ένα Ντοκιμαντέρ Που Θα Μας Θυμίσει Πολλά at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta