Όταν Οι Εκδικητές Έκλεισαν Τα 30

18 Ιουνίου, 2015 § 0 comments

Ενώ οι Εκδικητές υποδέχονται δύο νέα μέλη, ένας άγνωστος εχθρός αρχίζει να απειλεί τη συνοχή της ομάδας. Αλλού ο πόλεμος ανάμεσα σε Σιάρ και Κρι προκαλεί προβλήματα στο ηλιακό μας σύστημα και οι Εκδικητές πρέπει να επέμβουν, ενώ μετά τον θάνατο του Μαγκνίτο οι φανατισμένοι ακόλουθοί του απειλούν τους απόγονους του σωτήρα τους. Ποια απόφαση του Μαύρου Ιππότη θα προκαλέσει ρήγμα στην ομάδα; Τι συμβαίνει με τη Σέρσι; Και θα αποκτήσει το όραμα ξανά συναισθήματα;

image

Ξεκίνησα να διαβάζω τους Εκδικητές στην αμερικανική τους έκδοση με το τεύχος 291. Μέχρι το τεύχος 300 ήταν πολλά υποσχόμενο. Μετά η ομάδα άρχισε να παραπαίει. Δεν υπήρχε κάποιο σταθερό καστ, συγγραφείς έρχονταν και έφευγαν και οι ιστορίες δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Μέχρι που ανέλαβαν τον τίτλο ο Μπομπ Χάρας στο σενάριο και ο Στιβ Έπτινγκ στο σχέδιο και για σχεδόν τριάντα τεύχη σχεδόν μεγαλούργησαν. Ο Μπομπ Χάρας είχε τότε την επιμέλεια των X-Men, οι οποίοι ήταν δημοφιλείς όσο ποτέ άλλοτε, και προσπάθησε αυτά που έμαθε επιβλέποντας τους X-Men να τα εφαρμόσει στους Εκδικητές.
Για να μπορέσει να γράψει τις ιστορίες που ήθελε φρόντισε η σύνθεση της ομάδας να αποτελείται από ήρωες που δεν ήταν απασχολημένοι σε δικού τους τίτλους. Τα βασικά μέλη της περιόδου εκείνης ήταν ο Μαύρος Ιππότης, η Μαύρη Χήρα, ο Ηρακλής, η Σέρσι, το Όραμα και η Κρύσταλ (το νέο μέλος της ομάδας). Μαζί τους σε κάποιες περιπέτειες ήταν ο Κάπτεν Αμέρικα (ο οποίος κάποια στιγμή αποχώρησε και αργότερα επέστρεψε), ο Έρικ Μάστερσον (αρχικά ως νέος Θορ και στη συνέχεια ως Θάντερστραϊκ), ο Χένρι Πιμ και ο Πιέτρο Μάξιμοφ (γνωστός και ως Υδράργυρος).
Η περίοδος αυτή κράτησε από το τεύχος 343 μέχρι το 375, με κάποια διαλείμματα Πιο πριν ο Χάρας με τον Έπτινγκ είχαν συνεργαστεί σε μια ιστορία έξι τευχών όπου οι Εκδικητές αντιμετώπισαν τον Συλλέκτη. Εκείνη η ιστορία έθεσε κάποιες από τις βάσεις για τη συνέχεια. Οι τρεις βασικές ιστορίες εκείνης της περιόδου ήταν η εμφάνιση του Πρόκτορ με την ομάδα του τους Gatherers, ο πόλεμος μεταξύ Σιάρ και Κρι και οι συνέπειές του και η απειλή των ακόλουθων του Μαγκνίτο προς τη Λούνα, κόρη της Κρύσταλ και εγγονή του Μαγκνίτο (ή έτσι πιστεύαμε τότε).
Η ιστορία ξεκινάει με την απρόσμενη επίθεση του Ξιφομάχου (που φαινομενικά επέστρεψε από τον άλλο κόσμο) και της Μαγκνταλίν από τη μάχη απουσιάζει η Σέρσι, η οποία φοβάται ότι κάτι της συμβαίνει. Οι Εκδικητές όμως δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με όλα αυτά γιατί μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των Σιάρ και των Κρι. Οι δύο αυτοκρατορίες χρησιμοποιούν τον ήλιο μας ως πηγή ενέργειας για τη μεταφορά τους μέσω χωροχρονικών πύλων, και οι Εκδικητές αναγκάζονται να παρέμβουν. Το τέλος της ιστορίας Operation Galactic Storm (όπου συμμετέχουν όλοι οι τίτλοι που σχετίζονται με την ομάδα) βρίσκει τους Εκδικητές διχασμένους όταν οι μισοί από αυτούς αποφασίσουν να εκτελέσουν τον υπαίτιο της διαμάχης. Ο Κάπτεν Αμέρικα αποχωρεί από την ομάδα, ενώ οι Κρι επιχειρούν να εκτελέσουν τον Μαύρο Ιππότη για να πάρουν εκδίκηση. Σιγά σιγά βλέπουμε να δημιουργούνται δεσμοί μέσα στην ομάδα. Ο Μαύρος Ιππότης έρχεται πιο κοντά με τον Ηρακλή (η φιλία τους είναι από τις πιο δυνατές στη Marvel), την Σέρσι (η οποία τον φλερτάρει ασύστολα) και την Κρύσταλ (η οποία προσπαθεί από την άλλη να επανενωθεί με τον άντρα της τον Πιέτρο, με τον οποίο είναι σε διάσταση). Πέρα από τον Μαύρο Ιππότη η Κρύσταλ έρχεται πιο κοντά και με το Όραμα, και είναι η πρώτη που παρατηρεί την αλλαγή της συμπεριφοράς του. Το Όραμα είχε γίνει ένα ψυχρό ρομπότ, αλλά σιγά σιγά έβρισκε ξανά την ανθρωπιά του.
Ο Ξιφομάχος και η Μαγκταλίν επιστρέφουν, αλλά όχι μόνοι τους. Μαζί τους έχουν τον αρχηγό τους τον Πρόκτορ, και την υπόλοιπη ομάδα των Gatherers. Διαπιστώνουμε ότι όλα τα μέλη της ομάδας είναι από παράλληλους κόσμους και ήταν μέλη των Εκδικητών εκείνων των κόσμων. Όλοι τους ακολουθούν τυφλά τον Πρόκτορ, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί για κάποιο λόγο τη Σέρσι.
Εν τω μεταξύ το περιοδικό κλείνει τα τριάντα χρόνια και η Marvel το γιορτάζει με σπέσιαλ εξώφυλλα. Ο εορτασμός ξεκινάει με μια κλιμάκωση της μάχης ενάντια στον Πρόκτορ. Για τον εορτασμό της επετείου όμως οι Εκδικητές αντιμετωπίζουν έναν παλιό τους εχθρό, τους Κρι. Η Σέρσι, την οποία τα άλλα μέλη έχουν αρχίσει να φοβούνται, είναι αυτή που θα σώσει τον κόσμο.
image

Μαζί με τους Εκδικητές έκλεισαν και οι X-Men τριάντα χρόνια, και το γιόρτασαν με μια κοινή περιπέτεια. Στο επίκεντρο της περιπέτειας Bloodties είναι η Λούνα. Αν και κόρη ενός μεταλλαγμένου (όπως πιστεύαμε) και μίας απάνθρωπης, η Λούνα δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Για τους φανατισμένος ακόλουθους τους Μαγκνίτο αυτό ήταν ντροπή. Ο Φάμπιαν Κορτές, πρώην ακόλουθος του Μαγκνίτο, απαγάγει τη Λούνα και τη φέρνει στη Τζενόσα. Τον ακολουθούν και οι δύο ομάδες, σε μια ιστορία με πολλά πολιτικά σχόλια για τον δικό μας κόσμο.
Μετά την περιπέτεια στη Τζενόσα έρχεται η τελική επίθεση του Πρόκτορ. Οι Εκδικητές τον αντιμετωπίζουν, αφού όμως πρώτα μάθουν την αλήθεια για το ποιος είναι. Οι Εκδικητές βγαίνουν νικητές, όχι όμως χωρίς απώλειες. Ο Πρόκτορ έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Σέρσι, η οποία έχει γίνει πολύ ασταθής. Αποφασίζει να αυτοεξοριστεί σε μια άλλη διάσταση. Ο Μαύρος Ιππότης αποφασίζει να την ακολουθήσει, και οι Εκδικητές αποχαιρετούν δύο πολύτιμα μέλη τους.
Μετά το τεύχος 375 ο τίτλος πήρε την κατιούσα. Χρειάστηκε να περάσουν λίγα χρόνια και να έρθουν ο Κερτ Μπιούσιεκ και ο Τζορτζ Περές για να ξαναπάρει η ομάδα τα πάνω της. Δυστυχώς οι ιστορίες αυτές ακόμη δεν έχουν επανεκδοθεί είναι όμως διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής Marvel Unlimited (από όπου όμως λείπουν κάποια τεύχη). Μετά από τόσα χρόνια παραμένει μια από τις αγαπημένες μου περιόδους από τη Marvel. Πρόσφατα ξαναδιάβασα τα τεύχη. Παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια, απόλαυσα την ιστορία όσο και τότε.
image

  • Περί

  • RSS Η Κουζίνα Δεν Δαγκώνει