ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Ιούνιος 29th, 2015 § 0 comments

Κακά τα ψέμματα, η απόφαση για δημοψήφισμα δεν με εξέπληξε. Εδώ και πολύ καιρό το συζητούσαμε μεταξύ μας, και εδώ και καιρό εγώ τουλάχιστον είχα κατασταλάξει για την ψήφο μου. Αυτό που με σόκαρε ήταν ότι αποφασίστηκε σε ημερομηνία τόσο κοντά σε απειλητικές προθεσμίες.

image
Οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καθαρές, γιατί βγήκαν από απόσταση. Δείχνουν την εικόνα στα ΑΤΜ τριών τραπεζών στο κέντρο της Θέρμης, το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015. Οι ουρές μεγάλες. Κι αν οι ουρές δεν μου φαίνονται εντελώς παράλογες (οι περισσότεροι απλά θέλουν να έχουν μετρητά στη διάθεσή τους όταν θα τα χρειαστούν), στο σούπερ μάρκετ το περιεχόμενο κάποιων καροτσιών μου θύμισε zombie apocalypse. Αυτή η εικόνα ένα πράγμα δείχνει: Φόβο για την επόμενη μέρα.
Δεν γνωρίζω τι θα ψηφίσουν όλοι αυτοί, ξέρω όμως τι θα ψηφίσω εγώ. Η Ευρώπη όπως είναι σήμερα δεν μου αρέσει. Έχει μια διάθεση τιμωρητική, που κοιτάει μόνο την πολιτική επιβίωση των ηγετών των χωρών που την απαρτίζουν. Δεν την ενδιαφέρει η άλλη άποψη, δεν την ακούει καν. Μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις που είχαν από τους εταίρους την ίδια αντιμετώπιση, αυτό έχει γίνει φανερό. Σε μια τέτοια Ευρώπη όχι, δεν θέλω να ανήκω.
Η Ευρώπη όμως μπορεί να αλλάξει. Η Αμερική του 2015 δεν έχει καμία σχέση με την Αμερική του 2005. Θα έρθει και στην Ευρώπη η ώρα που οι λαοί θα εκλέξουν διαφορετικούς ηγέτες. Σε μια τέτοια Ευρώπη θέλω να είμαι μέλος, αλλά για να είμαι μέλος πρέπει να παραμείνω.
Ας μη γελιόμαστε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το μέλλον μας είναι αβέβαιο. Πέντε χρόνια τώρα μόνο εγώ ξέρω πόσο με επηρέασε και με επηρεάζει η κρίση. Μια νέα συμφωνία δεν θα καλυτερέψει τη ζωή μου, ούτε όμως θα την καλυτερέψει και η απόρριψή της. Το πόσο θα μας δεσμεύει μια συμφωνία εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς που εκλέγουμε, δηλαδή από εμάς. Μια πιθανή έξοδος από την Ευρώπη θα είναι μόνιμη. Από τις δύο λύσεις που μου παρουσιάζονται, θα επιλέξω αυτή που σίγουρα θα με κρατήσει στην Ευρώπη.
Κλείνω με ένα ανέκδοτο, το οποίο το σκέφτομαι από το 2011. Ελπίζω ότι δεν θα επαληθευτεί.
https://youtu.be/IwPw4l3oAqY

Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το ΝΑΙ ή ΟΧΙ; at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta