Η Νύχτα Του Κυνηγού: Η Οργή Του Εξαπατημένου

31 Αυγούστου, 2015 § 0 comments

Ο Χάρι Πάουελ δολοφονεί γυναίκες παριστάνοντας τον ιεροκήρυκα. Το νέο υποψήφιο θύμα του είναι η χήρα ενός θανατοποινίτη, ο οποίος πριν συλληφθεί είχε κρύψει τη λεία της ληστείας του. Μόνο τα δύο τους παιδιά γνωρίζουν την κρυψώνα. Πόσο εύκολα καταφέρνει ο Χάρι να κρύψει την πραγματική του φύση από τους γύρω του; Πώς θα ξεφύγουν τα δύο παιδιά από τις δολοφονικές του προθέσεις; Και τι καταφύγιο μπορεί να προσφέρει η κυρία Κούπερ μια αυστηρή αλλά φιλόξενη ηλικιωμένη γυναίκα με πολλά παιδιά υπό την προστασία της;


Είναι πολύ κρίμα που ο Τσαρλς Λότον σκηνοθέτησε μόνο τη Νύχτα Του Κυνηγού (γνωστή στην Ελλάδα και ως Ο Θανατοποινίτης Με Το Σημάδι). Το σκηνοθετικό του στυλ είναι τόσο μοναδικό που θα ήθελα να υπήρχαν κι άλλες ταινίες υπό την καθοδήγηση του έξοχου κατά τα άλλα ηθοποιού. Επιρροές μπορώ να διακρίνω σε πολλούς σύγχρονους σκηνοθέτες, με πρώτο και καλύτερο τον Κουέντιν Ταραντίνο.
Ο Ρόμπερτ Μίτσαμ είναι τρομακτικός και γοητευτικός στον ρόλο του Χάρι. Απέναντί του η Λίλιαν Γκις, η μεγαλύτερη ίσως σταρ του βωβού κινηματογράφου, στέκεται ισότιμα στον ρόλο της κυρίας Κούπερ. Παρόλο που η Γκις εμφανίζεται μετά το δεύτερο μισό της ταινίας ο σκηνοθέτης φροντίζει να μας την συστήσει από την πρώτη στιγμή, μέσω μιας παραμυθένιας εισαγωγής.
Η ταινία είναι μια σπουδή στην ανθρώπινη φύση, αλλά μπορεί να διακρίνει κανείς και μια πολιτική αλληγορία. Στην επικαιρότητα βλέπουμε πολλά περιστατικά όπου άλλοτε λαοφιλείς πολιτικοί γίνονται δέκτες επιθέσεων με αβγά, ή στόχος λυντσαρίσματος. Συνήθως αυτές οι ενέργειες υποκινούνται από πρώην οπαδούς αυτών των πολιτικών. Αντίθετα όσοι από την αρχή διέκριναν τα ψέμματα των πολιτικών συνήθως είναι αδιάφοροι απέναντί τους. Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, η ταινία καταφέρνει να είναι επίκαιρη. Είναι εύκολο να γοητευθεί κανείς από τους Χάρι Πάουελ της εποχής μας. Το δύσκολο είναι να τους διακρίνεις από την αρχή ότι τα λόγια τους είναι άδεια.
NightOfTheHunter
Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Νύχτα Του Κυνηγού: Η Οργή Του Εξαπατημένου at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta