Το Κόκκινο Ποτάμι: Ένα Διασκεδαστικό Γουέστερν

14 Αυγούστου, 2015 § 0 comments

Ο Τόμας Ντάνσον καταλαμβάνει μια έκταση στο Τέξας. Μαζί με τον Γκρου, τον βοηθό του και τον Ματ, ένα αγόρι που πήρε υπό την προστασία του, ξεκινάει το ράντζο με τις αγελάδες του. Μια δεκαετία μετά ο πόλεμος όμως ανετρέπει όλα του τα σχέδια. Πόσο εύκολο είναι για τον Τόμας να οδηγήσει ένα κοπάδι με γελάδια σε άλλη πολιτεία για να τα πουλήσει; Ποιος θα ηγηθεί της ανταρσίας όταν τα πράγματα σκουρήνουν; Και ποια πρόσωπα που θα συναντήσει ο ενήλικος πλέον Ματ θα του αλλάξουν τη ζωή;

Ο σκηνοθέτης Χάουαρντ Χοκς δεν είχε σκηνοθετήσει γουέστερν πριν απο το Κόκκινο Ποτάμι. Δεν το καταλαβαίνεις βλέποντας την ταινία. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά γουέστερν που έχω δει ποτέ.Ο Χοκς κατάφερε και εφάρμοσε στο γουέστερν με επιτυχία όσα ήξερε από τις άλλες ταινίες. Η ταινία έχει αξέχαστους χαρακτήρες, σκηνές ανθολογίας, και μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχουμε δει σε ταινία της εποχής.
Η ταινία κερδίζει από την επιλογή του Τζον Γουέιν, έναν βετεράνο του είδους, για τον ρόλο του Ματ. Η παρουσία του δίνει το απαραίτητο κύρος. Ο Μοντγκόμερι Κλιφτ πείθει στον ρόλο του Ματ, του νεαρού που ξεκινάει από εξαρτώμενος από τον θετό του πατέρα και καταλήγει ηγέτης. Την Τζοάν Ντρου πρώτη φορά την έβλεπα. Το παίξιμό της (και ο ρόλος της) μου θύμισαν άλλες αγαπημένες πρωταγωνίστριες του Χάουαρντ Χοκς, όπως η Κάθριν Χέπμπορν και η Λοριν Μπακόλ.
Η πιο αξέχαστη και πολυσυζητημένη σκηνή της ταινίας είναι όταν ο Μοντγκόμερι Κλιφτ και ο Τζον Αιρλαντ βγάζουν τα όπλα τους και παίζουν ο ένας με το όπλο του άλλου. Γενικά η σχέση μεταξύ των δύο στην ταινία μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα “bromance” στην ιστορία του κινηματογράφου.
Σήμερα κλέινουν 150 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1865, ημερομηνία σημαδιακή για την ταινία. Αυτό κάνει την ανάρτηση επετειακή.
RedRiver1948

Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Το Κόκκινο Ποτάμι: Ένα Διασκεδαστικό Γουέστερν at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta