Περί Θρησκευτικών

30 Σεπτεμβρίου, 2015 § 0 comments

Κάθε χρόνο τα ίδια: Με το που θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά, αρχίζουν οι συζητήσεις για τα προβλήματα της δημόσιας παιδείας. Ένα από τα αγαπημένα θέματα γκρίνιας είναι και το μάθημα των Θρησκευτικών. Η φετινή χρονιά πώς θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση;

RelEd
Ανήκω κι εγώ σε εκείνη τη μεγάλη μερίδα Ελλήνων που έχουν μάλλον χαλαρή σχέση τόσο με την Εκκλησία, όσο και με τη θρησκεία γενικότερα. Είμαι επίσης από αυτούς που γκρινιάζουν για το πώς γίνεται το μάθημα των Θρησκευτικών. Παρόλα αυτά όμως δεν επιθυμώ ούτε την κατάργησή του, ούτε την μετατροπή του σε προαιρετικό. Θέλω όμως το μάθημα να αλλάξει.
Πριν πάει η κόρη μου στην Τρίτη Δημοτικού, περίμενα ότι η ύλη στο Δημοτικό θα είναι παρόμοια με αυτή που διδαχτήκαμε εμείς όταν πηγαίναμε στο Δημοτικό: Ιστορίες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη με λίγο από ιστορία της Χριστιανικής Θρησκείας και μια πρώτη γνωριμία με τις υπόλοιπες θρησκείες και δόγματα. Αντί αυτού, έχουμε… δεν κατάλαβα. Περισσότερο για κατήχηση μου κάνει, παρά για μάθημα Θρησκευτικών. Όχι ότι και το μάθημα που κάναμε εμείς ήταν πολύ καλύτερο. Μπορεί οι ιστορίες από τη Βίβλο να είχαν ενδιαφέρον και η ιστορία του Χριστιανισμού να συμπλήρωναν ωραία το μάθημα της Ιστορίας, αλλά ποτέ δεν μου άρεσε η μεροληπτική προσέγγιση προς το Ορθόδοξο δόγμα. Καλή η γνωριμία με την πίστη των άλλων, αλλά δεν χρειάζεται να μας λένε γιατί η δικιά μας πίστη είναι καλύτερη. Και φυσικά με εξοργίζει το ότι το μάθημα γίνεται πολλές φορές εις βάρος άλλων μαθημάτων. Δεν μπορώ να χωνέψω ότι στο Λύκειο κάναμε περισσότερες ώρες Θρησκευτικά από ότι Χημεία.
Ελπίζω κάποια στιγμή το μάθημα των Θρησκευτικών να αλλάξει. Και αντί να αποκλείει μαθητές, να τους δέχεται όλους. Και όπως είναι όμως, προτιμώ τα παιδιά να το διδάσκονται. Σέβομαι την άποψη όσων διαφωνούν, αλλά δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα “δεν θέλω να εκτεθούν”. Μπορούν να το διδαχτούν και αν επιθυμούν να απορρίψουν τα ίδια τις διδαχές. Οι σημερινοί άθεοι άλλωστε σαν παιδιά είχαν διδαχτεί το μάθημα. Δεν τους εμπόδισε να κρίνουν οι ίδιοι αυτά που διδάχτηκαν.
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Περί Θρησκευτικών at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta