Από Τη Θεσσαλονίκη Στην Ηλεία: Η Διαδρομή

2 Σεπτεμβρίου, 2015 § 0 comments

Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ηλεία και αντίστροφα έχει γίνει ετήσια συνήθεια. Όσο τα παιδιά ήταν πολύ μικρά, προσπαθούσα να κάνω όσο λιγότερες στάσεις μπορούσα. Τώρα που μεγάλωσαν, κάνουμε όσο περισσότερες στάσεις είναι δυνατόν. Η διαδρομή είναι μια εκδρομή από μόνη της.


Το πρώτο σκέλος της διαδρομής είναι η διάσχιση της Εγνατίας οδού μέχρι τα Ιωάννινα. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο, γεμάτο τούνελ και γέφυρες. Ακόμη πιο εντυπωσιακά  είναι τα τοπία που βλέπεις στη διαδρομή. Στάσεις δεν μπορείς να κάνεις χωρίς να βγεις από τον δρόμο, με εξαίρεση κάποια πάρκινγκ. Αλλά το τι συμβαίνει στα πάρκινγκ το έχει ήδη περιγράψει η Αγγελική, φίλη του μπολγκ και μπλόγκερ και η ίδια:
“2 τουαλέτες υπάρχουν όλες κι όλες σ’ ολόκληρη τη διαδρομή, ο οποίες είμαι σίγουρη ότι χρησιμοποιούνται ως βιοχημικά εργαστήρια παρασκευής και ανάπτυξης νέων ιών, μικροβίων και βιολογικών όπλων – για τέτοια βρώμα και δυσωδία μιλάμε !”

Εγνατία

A photo posted by Christos Machairas (@chrismagr) on


Μια καλή εναλλακτική είναι το Strata, το οποίο βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής. Φαίνεται από τον δρόμο και δεν είναι μεγάλη η λοξοδρόμηση. Το μειονέκτημα είναι ότι έχει πισίνα, η οποία είναι πόλος έλξης των μικρών παιδιών.

Ευτυχώς η πισίνα είναι κλειστή

A photo posted by Christos Machairas (@chrismagr) on


Στα Ιωάννινα στρίβουμε για κατέβουμε νότια. Το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, με μια λωρίδα κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, μέσα στα δέντρα. Υπάσχουν κάποια σημεία για να κάνεις μια  στάση με το αυτοκίνητο. Το τοπίο είναι υπέροχο. Η συμπεριφορά του κόσμου είναι απαράδεκτη, αφού όπου έχει να κάνεις στάση ο τόπος είναι γεμάτος σκουπίδια.

Υπέροχη θέα, άθλια η συμπεριφορά όσων κάνουν στάση

A photo posted by Christos Machairas (@chrismagr) on


Πιο νότια και πριν φτάσουμε στην Άρτα, ο δρόμος πάει παράλληλα με τον ποταμό Λούρο. Οδηγώντας βλέπεις διάφορα σημεία όπου πωλούν (ζωντανές) πέστροφες. Στην αρχή ο ποταμός είναι στα δεξιά σου όπως οδηγάς. Στη συνέχεια είναι στα αριστερά σου.
IMG_20150825_164435352_HDR-COLLAGE
Εκεί έχει να κάνεις κάποιες στάσεις πάνω στον δρόμο. Αξίζει τον κόπο. Το περιβάλλον είναι απίστευτο. Όσοι κάνουν στάση βρέχουν τα πόδια τους στο ποτάμι. Μόνο εγώ ο μούχλας βαρέθηκα να βγάλω τα παπούτσια μου και να το κάνω.

Στάση για καφέ

A photo posted by Christos Machairas (@chrismagr) on


Στην Άρτα ο δρόμος γίνεται πάλι αυτοκινητόδρομος για ένα μεγάλο κομμάτι. Σταματάει λίγο πριν την Αμφιλοχία. Κάθε φορά που φτάνουμε εκεί θέλω να κάνουμε μια στάση, αλλά είναι τέτοια η κίνηση που τελικά προσπενάμε και συνεχίζουμε.
Ξαναμπαίνουμε σε αυτοκινητόδρομο, ο οποίος σταματάει μερικά χιλιόμετρα πριν το Αντίρριο. Στο Αντίρριο συναντάς το δίλημμα: Με το φέρι ή από τη γέφυρα; Η απάντησή μου είναι “Εξαρτάται”.
IMG_20150825_132107325-COLLAGE
Έχω γράψει αναλυτικά για το φέρι και τα πλεονεκτήματά του. Από την άλλη αν βιάζεσαι η γέφυρα είναι η μόνη επιλογή. Αν και προτιμώ πλέον το φέρι, αξίζει να τη διασχίσει κανείς έστω μία φορά.

Φτάνοντας στο Ρίο είμαστε στην Πελοπόννησο. Από την Πάτρα η Ηλεία είναι πλέον κοντά, είτε από τον πολύ καλό δρόμο Πατρών – Πύργου είτε μέσα από τον επαρχιακό δρόμο, για τα ημιορεινά. Μόνο στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να έχει κανείς τον νου του, αφού μπορεί κανείς εύκολα να μην στρίψει εκεί που πρέπει και να χαθεί. Το GPS είναι ο καλύτερός σου φίλος. Καλές διακοπές!

IMG_20150816_093924639-COLLAGE
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Από Τη Θεσσαλονίκη Στην Ηλεία: Η Διαδρομή at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta