Wolf Hall: Ίντριγκες Στην Αυλή Του Ερρίκου Η’

8 Σεπτεμβρίου, 2015 § 0 comments

Ο Βασιλιάς Ερρίκος Η’ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του, αφού θέλει να διαλύσει τον γάμο του με την Αικατερίνη και δεν του βρίσκουν οι σύμβουλοί του λύση. Ένας από αυτούς, ο Τόμας Κρόμγουελ, με τις συμβουλές του έρχεται όλο και πιο κοντά στον Βασιλιά. Σιγά σιγά ο Ερρίκος αρχίζει να βασίζεται πολύ στον Κρόμγουελ για ό,τι χρειάζεται. Ποια άτομα στέκονται εμπόδιο στον Ερρίκο και στον Κρόμγουελ; Ποια είναι η οικογενειακή κατάσταση του ιδίου; Και, όταν ο Ερρίκος αποφασίσει να ξεφορτωθεί και τη δεύτερη σύζυγό του, για ποιον λόγο ο Κρόμγουελ τον βοηθάει πάλι με προθυμία;


Η αυλή του Ερρίκου Η’ έχει γίνει έμπνευση για δεκάδες έργα σε όλες τις τέχνες. Στις περισσότερες αφηγήσεις ένας από τα πιο αντιπαθητικά άτομα είναι ο Τόμας Κρόμγουελ. Η βραβευμένη συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ έχει γράψει δύο μυθιστορήματα αφιερωμένα στον Κρόμγουελ και ετοιμάζει και ένα τρίτο. Σε αυτά η Μαντέλ επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική ανάγνωση στο ποιόν και στα κίνητρα αυτής της τόσο αντιπαθητικής φυσιογνωμίας.
Στα δύο αυτά μυθιστορήματα βασίστηκε η σειρά Wolf Hall του BBC. Πρόκειται για μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων που προβλήθηκε την άνοιξη του 2015. Οι δημιουργοί κατορθώνουν να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής χάρη στην ιδιαίτερη φωτογραφία (οι εσωτερικοί χώροι φωτίζονταν μόνο με κεριά) και τη μουσική η οποία ήταν παρμένη από εκείνη την εποχή. Στον ρόλο του Κρόμγουελ πρωταγωνιστεί ο Μαρκ Ράιλανς (ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο). Στον ρόλο του Ερρίκου Η’ ο Ντέμιαν Λιούις. Ενδιαφέρουσα επιλογή, που ανατρέπει την εικόνα του ευτραφή βασιλιά που έχουμε από τις μεταγενέστερες απεικονίσεις του. Δεν είναι όμως και η μόνη ανατροπή στη σειρά.
Ο Κρόμγουελ στη σειρά δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν που είδαμε στο Ένας Άνθρωπος Για Όλες Τις Εποχές. Βλέπουμε έναν Κρόμγουελ χτυπημένο από τη μοίρα, χωρίς κοντινούς ανθρώπους. Ο Τόμας Μορ από την άλλη δεν παρουσιάζεται ως ο άγιος που έχουμε δει και στον Άνθρωπο Για Όλες Τις Εποχές, αλλά και αλλού. Ο Μορ παρουσιάζεται ως δογματικός, που το μόνο που τον νοιάζει είναι η τυπολατρεία και η προσήλωση στο θρησκευτικό δόγμα. Για να είμαι ειλικρινής πάντα είχα ένα πρόβλημα με την αγιοποίηση ενός ανθρώπου που είχε στείλει κόσμο στην πυρά. Η σειρά δείχνει ακριβώς αυτή την πλευρά του Μορ, και για αυτό τον λόγο έχει δεχθεί επικρίσεις από καθολικούς.

Από το υπόλοιπο καστ ξεχώρισα την Τζέσικα Ρέιν (από το Επειγόντως Τη Μαμή) και τον Τομ Χόλαντ. Είχα συνηθίσει την Ρέιν στον ρόλο της γλυκύτατης Τζένι από τη Μαμή. Στη σειρά υποδύεται τη νύφη της Άννας Μπόλεϊν, της οποίας η μαρτυρία έστειλε την Μπόλεϊν στον δήμιο. Ο Χόλαντ υποδύεται τον γιο του Κρόμγουελ. Θα τον δούμε σύντομα στον ρόλο του Σπάιντερ-Μαν. Στη σειρά διαπίστωσα πόσο ταιριαστός του είναι ο ρόλος. Και στις ταινίες (ή σειρές) εποχής, και στις ταινίες με υπερήρωες έχει σημασία ο πρωταγωνιστής να μην μοιάζει με καρναβάλι όταν φοράει την αντίστοιχή στολή. Έβλεπα τη σκηνή όπου ο Χόλαντ ετοιμάζονταν για μια κονταρομαχία, και σκεφτόμουν πόσο ταιριαστή του είναι η πανοπλία. Ένα άτομο που μπορεί να υποστηρίξει μια πανοπλία, μπορεί να υποστηρίξει και τη στολή του Σπάιντερ-Μαν. Όπως φαίνεται, η Marvel έπεσε διάνα στην επιλογή της.
WolfHall
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Wolf Hall: Ίντριγκες Στην Αυλή Του Ερρίκου Η’ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta