Τρεις Καλοί Δάσκαλοι

22 Οκτωβρίου, 2015 § 2 comments

Είναι δύσκολο να περιγράψεις τον καλό δάσκαλο, και ακόμη πιο δύσκολο είναι μερικές φορές να το καταλάβεις ότι είναι καλός δάσκαλος. Μετά από τόσες εμπειρίες, το μόνο που μπορώ να προσθέσω σε μια συζήτηση είναι τρία παραδείγματα καλών (ή μήπως κακών;) δασκάλων που έτυχε να συναντήσω.

Σημ: Τα ονόματα δεν είναι πραγματικά. Όλα τα υπόλοιπα είναι
Στην Πέμπτη δημοτικού είχα τον κύριο Μιχάλη. Ήταν σχετικά μεγάλης ηλικίας, στα δικά μας μάτια τουλάχιστον. Ήταν ένας άνθρωπος γλυκομίλητος, γεμάτος πείρα και όλο όρεξη να μεταδώσει γνώσεις, πολλές από τις οποίες δεν ήταν στο αναλυτικό πρόγραμμα. Και, όπως διαπίστωσα μεγαλώνοντας, δεν ήταν καν γνώσεις. Μου πήρε πολλά χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι ο κύριος Μιχάλης ήταν στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος βαθιά συντηρητικός και ημιμαθής. Όλα αυτά που μας έλεγε στην πραγματικότητα ήταν λάθος, ενώ οι πολλές από τις απόψεις του άγγιζαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε “ψεκασμένες”. Κακοί κομμουνιστές, κακοί Εβραίοι, στην Αμερική δεν μιλούν Ελληνικά για μια ψήφο, το ήλιο είναι πιο ελαφρύ από το υδρογόνο, στα διαστημικά σκάφη αφαιρείται από το εσωτερικό του ο αέρας κλπ.
Στο γυμνάσιο είχα φιλόλογο και στις τρεις τάξεις την κυρία Βικτορία. Η κυρία Βικτορία ήταν σαν άνθρωπος μεμψίμοιρη, ύπουλη, μνησίκακη και αυταρχική. Δεν δίσταζε να προσβάλλει τους μαθητές, να τους χτυπάει στο πιο ευαίσθητο σημείο τους, ενώ οι απαιτήσεις της ήταν πολλές φορές παράλογες. Το μάθημά της όμως ήταν ανεπανάληπτο. Μ¨εχρι την τρίτη γυμνασίου είχαμε γνώσεις για την Ελληνική γλώσσα που συνομίληκοί μας δεν είχαν. Δεν είχα (ούτε έχω) την καλύτερη άποψη για αυτήν σαν άνθρωπο, αλλά σαν φιλόλογο την παραδέχομαι.
Και πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο: Όταν πήγε η κόρη μου στα Νήπια (σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο) είχαν την κυρία Φρίντα. Στα προνήπια η τάξη είχε μείνει πολύ πίσω στο θέμα της συμπεριφοράς, οπότε θέλαμε μια νηπιαγωγό που θα μπορεί να επιβληθεί στα παιδιά. Η κυρία Φρίντα ήταν ιδανική σε αυτό. Κατάφερε να ημερέψει τα παιδιά, αλλά να παραμείνει αγαπητή. Την επόμενη χρονιά όποιος γονιός μας έλεγε ότι έχει την κυρία Φρίντα του λέγαμε πόσο τυχερός είναι. Λίγους μήνες μετά, οι γονείς μας έλεγαν για το πόσο απογοητεύτηκαν από αυτήν. Την βρήκαν εντελώς ανεπαρκή στο να μεταδώσει γνώση στα παιδιά τους. Η δασκάλα που είχαν στο προνήπιο ήταν εξαιρετική, και η κυρία Φρίντα δεν την έφτανε.
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι τελικά το τι κάνει έναν δάσκαλο κακό ή καλό είναι πολύπλοκο. Πάντα υπάρχει το ιδανικό, αλλά όπως το λέει το όνομά του είναι απλά ιδανικό. Δεν υπάρχει. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καθορίσουμε τι ζητάμε από τον δάσκαλο, είτε ως μαθητές είτε ως γονείς, και να προσπαθήσουμε να δούμε κατά πόσο ο δάσκαλος που έχουμε μπροστά μας μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες μας.
MrChips
Tagged

§ 2 Responses to Τρεις Καλοί Δάσκαλοι"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τρεις Καλοί Δάσκαλοι at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta