Η Άσχημη Πλευρά Του Ίντερνετ

Νοέμβριος 24th, 2015 § 0 comments

Μέρα με τη μέρα, το Ίντερνετ αποδεικνύεται το πιο αντιφατικό μέσο. Μπορεί να βρει κανείς αστείρευτη γνώση. Κι όμως, μαζί με τη διάδοση της γνώσης, συμβάλλει και στη διάδοση της άγνοιας.

Παλιά οι φήμες διαδίδονταν από στόμα σε στόμα. Τώρα όποιος θέλει μπορεί να βγάλει την πιο απίθανη φήμη μέσω του Ίντερνετ και αυτή να διαδωθεί σε χρόνο ρεκόρ. Το να προσπαθήσεις να την καταρρίψεις είναι σχεδόν μάταιο. Όταν κάποιος έχει παγιώσει την άποψή του, οποιαδήποτε αντίθετη άποψη θεωρείται ύποπτη.
Τα γεγονότα δεν έχουν σημασία. Ό,τι και να γράψεις, ο άλλος θα σου παραθέσει μια ιστοσελίδα (αμφιβόλου αξιοπιστίας) που θα υποστηρίζει τη δική του άποψη. Οι δικές σου παραθέσεις δεν έχουν αξία, γιατί είναι “πληρωμένες”. Κι εσύ ο ίδιος είσαι έμμισθος για αυτούς, δεν γίνεται να υποστηρίζεις άποψη αντίθετη από τη δική τους χωρίς κάποιο κέρδος. Αν όμως του πεις ότι πίσω από τη δική του άποψη μπορεί να υπάρχουν συμφέροντα, σε αποκαλούν “συνομωσιολόγο”.
Μια φωτογραφία τραβηγμένη στο Τουβάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την κατάλληλη λεζάντα σαν απόδειξη για κάτι που υποτίθεται ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μερικά χρόνια μετά, η ίδια ακριβώς φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ντύσει την αντίθετη άποψη. Ένα κείμενο σε ένα μπλογκ μπορεί να αναδημοσιευτεί με άλλο τίτλο και με περικοπές, που να βγάζουν ακριβώς το αντίθετο νόημα από το αρχικό κείμενο.
Προσωπικά, όταν βλέπω ότι ο άλλος είναι κολλημένος στην άποψή του σταματάω τη συζήτηση. Βρίσκω μάταιη τη συνέχισή της, κι ας νομίζει ο άλλος ότι έχει τον τελευταίο λόγο γιατί με τάπωσε. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να έχω τον τελευταίο λόγο.
Troll
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Άσχημη Πλευρά Του Ίντερνετ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta