Η Γέφυρα Των Κατασκόπων: Η Απίστευτη Ιστορία Μιας Ανταλλαγής

Δεκέμβριος 2nd, 2015 § 0 comments

Στα τέλη της δεκαετίας του 50 και ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος μαίνεται, ο Τζιμ Ντόνοβαν, δικηγόρος ειδικευμένος στα ασφαλιστικά, διορίζεται για να υπερασπιστεί έναν κατηγορούμενο για κατασκοπεία. Στην προσπάθειά του ο να κάνει όσο γίνεται πιο καλά τη δουλειά του ο Ντόνοβαν βρίσκει συνεχώς μπροστά του εμπόδια. Όλα θα ανατραπούν όταν ένας Αμερικανός πράκτορας συλληφθεί από τους Σοβιετικούς. Πώς θα εμπλακεί ο Ντόνοβαν στην ανταλλαγή των πρακτόρων; Τι επαφές θα χρειαστεί να κάνει στο Ανατολικό Βερολίνο; Και πώς θα περιπλέξει τις εξελίξεις η σύλληψη ενός Αμερικανού φοιτητή από τους Ανατολικογερμανούς;

https://youtu.be/soHNqq1rv6g
Οι περισσότεροι πόλεμοι είναι και συγκρούσεις πολιτισμών. Δεν αρκεί να λες μόνο ότι είσαι καλύτερος, πρέπει να το αποδεικνύεις κιόλας. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στη Γέφυρα Των Κατασκόπων, τη νέα του ταινία. Ο Τζιμ Ντόνοβαν, ο ήρωας που υποδύεται ο Τομ Χανκς, με τη συμπεριφορά του, θέλει να αποδείξει την ανωτερότητα του Δυτικού πολιτισμού στην πράξη. Ένας κατηγορούμενος πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου. Αν στη θέση του Ψυχρού Πολέμου βάζαμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, θα μπορούσαμε να μιλάμε για το σήμερα. Στη σημερινή εποχή όποιος μιλάει για υπεράσπιση των δικαιωμάτων όποιου κατηγορείται για τρομοκρατία θεωρείται συνεργός τους.
Όταν η πλοκή πάρει μια αναπάντεχη τροπή στο δεύτερο μέρος ο Ντόνοβαν δεν ξεχνάει τις αξίες του. Δεν δέχεται να μπουν ανθρώπινες ζωές σε παζάρι. Δεν δέχεται να μείνει ένας αιχμάλωτος πίσω. Από τη στιγμή που υπάρχει και δεύτερος αιχμάλωτος, πρέπει κι αυτός να ελευθερωθεί, ακόμη κι όταν η ίδια η Αμερικανική Κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει ζωές των πολιτών της στη ζυγαριά.
Τα γεγονότα που περιγράφονται στην ταινία συνέβησαν στην πραγματικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει παρέμβει στην αφήγηση η Σπίλμπεργκ, ο μεγαλύτερος εν ζωή παραμυθάς του Χόλιγουντ. Εκεί που κάποιος θα έκανε μια βαρετή (για τα σημερινά δεδομένα) ταινία, ο Σπίλμπεργκ δίνει μια ταινία που χτίζει σιγά σιγά την αγωνία και που δεν θα μπορούσε να είχε γυριστεί στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, αφού η κριτική προς στις Αμερικανικές αρχές είναι πολύ αυστηρή. Και υπό την καθοδήγηση του Σπίλμπεργκ περνούν δυόμιση ώρες στην κινηματογραφική αίθουσα και το καταλαβαίνεις μόνο όταν ανάψουν τα φώτα και δεις το ρολόι σου.
BridgeOfSpies
Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Γέφυρα Των Κατασκόπων: Η Απίστευτη Ιστορία Μιας Ανταλλαγής at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta