Μαλάλα: Το Κορίτσι Που Ήθελε Να Πηγαίνει Σχολείο

8 Δεκεμβρίου, 2015 § 0 comments

Γεννήθηκε σε μια ανδροκρατούμενη και συντηρητική κοινωνία. Παρόλα αυτά, ο πατέρας της τη μεγάλωσε μεταφέροντάς της την αξία της εκπαίδευσης. Όταν οι Ταλιμπάν της στέρησαν το δικαίωμα να πηγαίνει σχολείο, έγινε στη χώρα της σύμβολο του αγώνα για ανοιχτά σχολεία. Δεν σταμάτησε να μιλάει ακόμα κι όταν άρχισαν, αυτή κι ο πατέρας της, να δέχονται απειλές. Η επιμονή της σχεδόν της κόστισε τη ζωή και την έκανε σύμβολο παγκοσμίως. Τη λένε Μαλάλα, και συνεχίζει τους αγώνες της για εκπαίδευση για όλο τον κόσμο.

SwatValley
Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι από τα μέρη όπου γυρίστηκε η Μελωδία Της Ευτυχίας. Είναι από την Κοιλάδα Σουάτ, την πατρίδα της Μαλάλα. Έψαξα να βρω φωτογραφίες για το μέρος, όταν διάβαζα τις περιγραφές της Μαλάλα στο βιβλίο της ότι πρόκειται για το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Βλέποντας τις φωτογραφίες αυτές συνειδητοποίησα πόσα λίγα ξέρουμε τελικά για το Πακιστάν, πέρα από τα στερεότυπα που έχουμε σχηματίσει λόγω της επικαιρότητας.
Ένας από τους στόχους της Μαλάλα με το βιβλίο της είναι αυτός. Να διαλύσει όσο μπορεί τα στερεότυπα που υπάρχουν για τη χώρα της αλλά και για τη θρησκεία της. Ο άλλος της στόχος είναι να δείξει το πώς κάποια πράγματα που στον δυτικό κόσμο τα θεωρούμε δεδομένα σε κάποια άλλα μέρη κάποιοι αγωνίζονται για αυτά. Πράγματι, οι περιγραφές για το πώς ζούσε η Μαλάλα και η οικογένειά της κάνουν το πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό στην Ελλάδα να μοιάζει με κοσμοπολίτικο.
Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αφορά στην ιστορία του Πακιστάν, μια χώρα που δημιουργήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες και που σχεδόν από τη δημιουργία του έχει γνωρίσει συνεχείς ταραχές. Το βιβλίο κάνει ιδιαίτερη μνεία για την τάση το δυτικού κόσμου (και κυρίως των ΗΠΑ) να φλερτάρει με τους τυραννικούς ηγέτες του Πακιστάν όταν αυτό εξυπηρετεί την πολιτική του. Και βλέπουμε την άνοδο των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, όπως την έζησαν οι κάτοικοι.
Αν και για την αφήγηση έχει μεσολαβήσει η πένα της δημοσιογράφου Κριστίνα Λαμπ, η Μαλάλα καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη με τον τρόπο που περιγράφει τις ιδέες και τα βιώματά της. Το μόνο κομμάτι που καταλαβαίνεις αμέσως ότι η Μαλάλα δεν είχε καμιά ανάμειξη για τη συγγραφή του είναι τα κεφάλαια όπου περιγράφει τι συνέβη από τον πυροβολισμό της μέχρι που συνήλθε στο Μπέρμιγχαμ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν και την πιο κινηματογραφική αφήγηση.
Εκεί που τα καταφέρνει πολύ καλά το βιβλίο είναι να μεταδώσει την εμπειρία της Μαλάλα όταν συνήλθε, και από ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι από το Πακιστάν είχε μετατραπεί σχεδόν σε μια ημέρα σε ένα σύμβολο που δεχόταν ευχές από άτομα που θαύμαζε. Για τον ίδιο τον πυροβολισμό δεν λέει πολλά. Η ίδια δεν τον θυμάται. όσα έγιναν στο λεωφορείο τα ξέρει από περιγραφές των μαρτύρων.
Υπάρχουν πολλοί επικριτές της Μαλάλα, και το Πακιστάν και αλλού. Δεν ξέρω αν διαβάζοντας το βιβλίο θα άλλαζαν άποψη. Εμένα με έπεισε για την αυθεντικότητά της. Πιστεύω ότι το βιβλίο θα πρέπει να μπει σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες. Άλλωστε υπάρχει και ειδική έκδοση του βιβλίου για τα παιδιά.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.
IMG_20151208_135838
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Μαλάλα: Το Κορίτσι Που Ήθελε Να Πηγαίνει Σχολείο at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta