Αριστεία Και Αχρηστία

10 Δεκεμβρίου, 2015 § 2 comments

Το πλάνο είναι προδιαγεγραμμένο. Διαβάζεις, διαβάζεις κι άλλο, διαβάζεις ακόμη περισσότερο ώστε να δώσεις Πανελλήνιες και να περάσεις σε μια “καλή” σχολή. Στην πορεία μαζεύεις και μερικά αριστεία ή και βραβεία, να τα έχεις κορνίζα στον τοίχο και να καμαρώνουν οι γονείς. Πόσο άριστοι όμως είναι οι άριστοι;

Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται στην παπαγαλία, άριστος είναι αυτός που έχει μάθει απ’έξω ό,τι του έχουν δώσει να διαβάσει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό στη συνέχεια γίνεται συνήθεια. Όταν έχεις μάθει να αποστηθίζεις το ένα βιβλίο που σου έχουν δώσει, τότε ακόμη και στη ζωή σου μαθαίνεις να διαβάζεις ακόμα και για αυτά που σε ενδιαφέρουν μόνο από μία πηγή, και να παπαγαλίζεις χωρίς κρίση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αριστούχους, πτυχιούχους των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που πιστεύουν ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι στους Δίδυμους Πύργους, ότι μας ψεκάζουν και ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.
Η παπαγαλία είναι η μεγαλύτερη μάστιγα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να τη βράσω την αριστεία. Προτιμώ να έχει κάποιος πλούσιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, κι ας μην χρησιμεύουν αυτές στο να πάρεις μεγάλο βαθμό. Καλύτερα κάποιος να διαβάζει κι άλλα πράγματα, κι ας είναι εις βάρος των βαθμών. Ας μην είναι 20. Ας μην είναι 19. Οι γενικές γνώσεις γεννούν την περιέργεια για ακόμη περισσότερη γνώση. Και ευνοούν την κριτική σκέψη. Και όταν έχεις διαβάσει πολύ, ξέρεις καλύτερα και τι να ψάξεις πού όταν χρειαστείς νέα γνώση.
Το ξέρω ότι γενικεύω, και ότι δεν είναι όλοι έτσι. Είναι πολλοί όμως, και με τον ανταγωνισμό που υπάρχει για μια θέση σε “καλή” σχολή το συναντώ όλο και πιο συχνά. Νέοι με καλούς βαθμούς, αλλά χωρίς καμία γνώση πέρα από αυτές που ήταν υποχρεωμένοι από το εκπαιδευτικό σύστημα να μάθουν. Και είναι κρίμα, γιατί αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβαίνει με το εκπαιδευτικό σύστημα: Να έχουμε νέους εκπαιδευμένους, αλλά στην ουσία όχι μορφωμένους.
Θα μιλήσω και για τον εαυτό μου: Κάθε χρόνο στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ήμουν ανάμεσα στο 17 και στο 18. Ήμουν πάντα τυπικός στις υποχρεώσεις μου, αλλά ποτέ δεν έλεγα τέλεια το μάθημα και ποτέ δεν άγραφα άριστα στα διαγωνίσματα, γιατί δεν μπορούσα (ή δεν ήθελα) να αποστηθίζω. Προτιμούσα να διαβάζω άλλα βιβλία από τα σχολικά. Και περνούσα ατέλειωτες ώρες στην παιδική δανειστική βιβλιοθήκη της γειτονιάς. Όλοι αναρωτιόταν αν θα έγραφα καλά στις Πανελλήνιες. Τελικά πέρασα στη σχολή της πρώτης μου προτίμησης, και με πολύ υψηλό βαθμό. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έκανα μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν ξενύχτησα ποτέ. Άκουγα άλλους, καλύτερους μαθητές από εμένα, να λένε ότι ξενυχτούν μέχρι τις 2 το βράδυ και δεν είναι ευχαριστημένοι με το διάβασμά τους, κι εγώ αναρωτιόμουν αν έκανα κάτι λάθος, αφού και λιγότερες ώρες διάβαζα και ευχαριστημένος ήμουν. Μετά τις Πανελλήνιες, ήξερα λίγο-πολύ τι είχα γράψει. Έλεγα στους καθηγητές μου τις προβλέψεις μου και με έβλεπαν ειρωνικά. Σιγά μην είχα γράψει τόσο. Στους βαθμούς όπου τελικά έπεσα έξω, ήταν υπέρ μου. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.
AndreaValedictorian
Tagged

§ 2 Responses to Αριστεία Και Αχρηστία"

  • Ο/Η Elinablog λέει:

    Έτσι ακριβώς είναι (είμαστε) οι περισσότεροι. Και μπορεί να μην πιστεύουμε τις φήμες περί ψεκασμού, εμβολίων κτλ. αλλά σε πολλά πράγματα έχουμε ελάχιστη σύνδεση με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι που μας βάζουν σε σχολές από τις οποίες βγαίνουν κατά μεγάλη πλειοψηφία ελεύθεροι επαγγελματίες (βλέπε νομική) και δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα πρόγραμμα σχολής ένα μάθημα σχετικό με το μάρκετινγκ, το πως στήνεις μια εταιρεία, μια στοιχειώδης λογιστική. Κάποια πολύ βασικά εργαλεία που σε συνδέουν λίγο περισσότερο με την πραγματικότητα. Αν βέβαια έχεις βγάλει άκρη πως οι θεωρίες που σου έχουν διδάξει και στις οποίες έχεις εξεταστεί γίνονται πράξη στον έξω κόσμο. Νομίζω πως διαθέτουμε το τέλειο σύστημα αποβλάκωσης από το δημοτικό μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί έτσι λειτουργεί αυτή η χώρα γενικότερα εδώ και πολλά χρόνια, οπότε μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διδάξει και τους μαθητές της.

    • Ο/Η ChrisMaGR λέει:

      Όλα αυτά που λες προϋποθέτουν μια στοιχειώδη σύνδεση με την αγορά, κάτι που είναι κόκκινο πανί για κάποιους. Ακόμη ένα πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Αριστεία Και Αχρηστία at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta