Προπαγάνδα!

Δεκέμβριος 15th, 2015 § 0 comments

Το ακούω συνέχεια. Τα ΜΜΕ κάνουν προπαγάνδα. Σε κάθε σήριαλ και ταινία θα υπάρχει κι ένας γκέι. Το κάνουν για να μας κάνουν να τους αποδεχθούμε. Πόσο ισχύει;

https://youtu.be/Omb2kItC-JY
Η σκηνή αυτή από την ταινία Till The Clouds Roll By δεν είχε προβληθεί σε όλους τους κινηματογράφους στην εποχή της. Σε πολλές νότιες πολιτείες η σκηνή κόπηκε. Προφανώς δεν άντεχαν να βλέπουν την υπέροχη ερμηνεία της Λίνα Χορν. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε με πολλές ταινίες. Τα στούντιο φρόντιζαν να κόβονται εύκολα οι σκηνές που εμφανίζονται μαύροι ηθοποιοί χωρίς να επηρεάζεται η ταινία. Προφανώς το συντηρητικό κοινό των νοτίων πολιτειών θεωρούσε την παρουσία μαύρων ηθοποιών ως προπαγάνδα υπέρ τους.
Αντίθετα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα με σκηνές σαν κι αυτή:
https://youtu.be/PIaj7FNHnjQ
Προφανώς το να δείχνεις καρικατούρες ήταν απόλυτα αποδεκτό. Η λογοκρισία όμως δεν σταματούσε εκεί. Ο περιβόητος Κώδικας Χέις που για τρεις δεκαετίες καθόριζε τι πρέπει να δείχνουν οι ταινίες απαγόρευε αυστηρά να δείχνουν οι ταινίες σχέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων (και άλλων φυλών). Έπρεπε να καταργηθεί ο κώδικας για να γυριστεί μια ταινία σαν κι αυτή:
https://youtu.be/8BI5jFyAdZ8
Φαντάζομαι τη φρίκη κάποιων εκείνη την εποχή. Πού ακούστηκε μαύρος να ερωτεύεται λευκή; Σίγουρα είναι προπαγάνδα για να γίνουν αποδεκτές τέτοιες σχέσεις, θα σκέφτηκαν.
Σήμερα ευτυχώς τέτοιες προκαταλήψεις δεν υπάρχουν. Έχουν αντικατασταθεί με άλλες. Το να δείχνεις μια υπαρκτή κατάσταση δεν είναι προπαγάνδα. Είναι απεικόνιση μιας κατάστασης. Αν αυτή η απεικόνιση μιας κατάστασης την κάνει τον θεατή πιο ανεκτικό στο διαφορετικό, τόσο το καλύτερο.
ΥΓ. Το ποιος είσαι δεν είναι επιλογή, όπως θέλουν να λένε κάποιοι. Είναι μέρος της ταυτότητάς σου. Δεν επιλέγεις να είσαι γκέι ή στρέιτ. Επιλέγεις όμως το πώς θα συμπεριφερθείς.
BlackPropaganda
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Προπαγάνδα! at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta