Το Λάθος Αστέρι: Αντιμετωπίζοντας Τις Αδικίες Της Ζωής Με Χιούμορ

Ιανουάριος 27th, 2016 § 0 comments

Η Χέιζελ είναι δεν ζει την εφηβεία όπως οι συνομίληκές της κοπέλες γιατί πάσχει από καρκίνο σε στάδιο όπου η φαρμακευτική αγωγή απλά παρατείνει τη ζωή της. Σε μια επίσκεψή της στην ομάδα στήριξης καρκινοπαθών γνωρίζει το Γκας, έναν επίσης νεαρό που ο καρκίνος του είναι σε ύφεση. Μεταξύ τους δημιουργείται μια έλξη, η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε κάτι πιο βαθύ. Πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους οι δύο νέοι; Τι κάνει τη Χέιζελ να μη θέλει να έρθει πιο κοντά με τον Γκας; Και πώς βοηθάει ο Γκας τη Χέιζελ να κάνει πράξη μια επιθυμία της;

JohnGreenTheFaultInOurStars
Είχα ακούσει για το βιβλίο Το Λάθος Αστέρι του Τζον Γκριν πριν ακόμη βγει η ταινία. Την ταινία δεν έχω καταφέρει ακόμα να τη δω. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου όμως, πρέπει οπωσδήποτε να δω και την ταινία.
Αφηγήτρια του βιβλίου είναι η Χέιζελ. Αυτό που κάνει τόσο συναρπαστική την αφήγησή της είναι ο τρόπος που περιγράφει τη ζωή της όντας άρρωστη. Δεν υπάρχει ελπίδα ότι θα γίνει καλά. Ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο ζωής ακόμη. Παρόλα αυτά (ή ακριβώς για αυτό τον λόγο) δεν το βάζει κάτω. Αντιμετωπίζει τα πράγματα με χιούμορ. Ο τρόπος που μιλάει είναι κυνικός, κάνει λόγο για Τυχερά Του Καρκίνου (πχ όλες οι παραχωρήσεις που της κάνουν επειδή δεν έχει πολύ χρόνο ζωής) ή για το πώς, στις συζητήσεις της με άλλους καρκινοπαθείς, ψαρεύει για να μάθει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση του άλλου. Ακόμη και όταν γνωρίσει τον Γκας δεν αλλάζει η στάση της, αυτό άλλωστε είναι που την κάνει ακαταμάχητη στα μάτια του νέου της φίλου.
Το χιούμορ όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο του βιβλίου. Υπάρχουν πολλές ανατροπές στην αφήγηση, οι περισσότερες από τις οποίες είναι στα τελευταία κεφάλαια. Και φυσικά στο τέλος γίνεται πολύ συγκινητικό. Αυτό όμως που εκτιμώ είναι ότι σαν βιβλίο δεν εκβιάζει το κλάμα. Αυτό έρχεται μόνο του, κι ας μην χάνει ούτε για μια στιγμή τον κυνισμό της η κεντρική ηρωίδα.
Το να πω απλά ότι το βιβλίο μου άρεσε είναι λίγο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Ο Τζον Γκριν καταφέρνει να μιλήσει με ειλικρίνεια για ένα πολύ δύσκολο θέμα, χωρίς να κουράσει και χωρίς να πέσει στην παγίδα των κλισέ. Υποτίθεται ότι το βιβλίο προορίζεται σε εφηβικό κοινό. Δεν έχει σημασία. Ο Τζον Γκριν κατάφερε να γράψει ένα βιβλίο που μιλάει σε όλες τις ηλικίες.
Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Το Λάθος Αστέρι: Αντιμετωπίζοντας Τις Αδικίες Της Ζωής Με Χιούμορ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta