Η Ενδιαφέρουσα Περίπτωση Των Coldplay

9 Φεβρουαρίου, 2016 § 0 comments

Παρά τη μέτρια εμφάνισή τους οι Coldplay μάλλον κερδισμένοι βγήκαν από το σόου τους στο ημίχρονο του Super Bowl. Οι πωλήσεις του άλμπουμ τους πήραν την ανηφόρα ξανά, και ενδέχεται να κατακτήσει την κορυφή του Βρετανικού τσαρτ. Οι Coldplay είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση συγκροτήματος. Ας ανατρέξουμε στην ιστορία τους με ένα playlist με τις επιτυχίες τους, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες:


Ακούγοντας τις επιτυχίες των Coldplay σε αντίστροφη χρονολογική σειρά παρατηρούμε ότι όσο πάμε πιο πίσω τα τραγούδια γίνονται όλο και πιο κλαψιάρικα, όλο και πιο ανυπόφορα. Προσωπικά μέχρι το 2008 δεν μου άρεσαν. Με κούραζαν. Και το 2008 έγινε η μεταστροφή:

Για να προωθήσουν το άλμπουμ τους αρχικά είχαν δώσει στη δημοσιότητα το Violet Hill. Το τραγούδι που ήταν και το πρώτο σινγκλ από το άλμπουμ αρχικά το είχαν διαθέσει για δωρεάν κατέβασμα. Ήταν ένας τρόπος για να προσεγγίσουν κόσμο που δεν τους είχε σε εκτίμηση. Έτσι το κατέβασα και το άκουσα, και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ήταν ένα εκπληκτικό τραγούδι, που δεν είχε καμιά σχέση με όσα ήξερα για τους Coldplay. Ακολούθησε το Viva La Vida, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο τραγούδι του εικοστού πρώτου αιώνα. Αλλά και όλο το άλμπουμ είναι ένα αριστούργημα που οκτώ χρόνια μετά δεν χορταίνω να ακούω.
Ακολούθησε το Mylo Xyloto. Με το πέμπτο τους άλμπουμ ήταν πλέον φανερό ότι δεν είχαν σκοπό να επιστρέψουν στον παλιό ήχο τους. Ακόμα και το Paradise, το οποίο είναι αρκετά κοντά στον ήχο των τριών πρώτων άλμπουμ, δεν είχε τίποτα από τις χαρακτηριστικές κλάψες εκείνης της εποχής. Με το Ghost Stories, το έκτο άλμπουμ τους, συνειδητοποίησα ότι από το Viva La Vida και μετά κανένα άλμπουμ τους δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Με την κυκλοφορία του A Head Full of Dreams απλά επιβεβαιώθηκα για αυτό.
Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσουν οι Coldplay, αλλά δεν μπορώ να πω και ότι είμαι φαν. Όσο καλά κι αν είναι τα τρία τελευταία τους άλμπουμ με τίποτα δεν πλησιάζουν το Viva La Vida. Δεν ξέρω τι τους έκανε να αλλάξουν ριζικά ήχο από το 2008 και μετά. Λέω περιπαικτικά ότι πλέον ευχαριστιούνται περισσότερο τη ζωή τους, οπότε έχουν λιγότερη διάθεση για κλάψα. Πιστεύω ότι οι Coldplay έχουν μέλλον, είτε σαν συγκρότημα είτε, αν διαλυθούν το κάθε μέλος. Ήδη ο Chris Martin έχει δείξει ότι ξέρει να γράφει καλά τραγούδια και για άλλους. Μέχρι τότε, περιμένουμε κι άλλα βίντεο από το A Head Full of Dreams. To ymn for the Weekend πάντως είναι εκπληκτικό και σου κολλάει αμέσως.
Coldplay2008
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Ενδιαφέρουσα Περίπτωση Των Coldplay at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta