Κοτσίφια Και Ρόδα: Ένας Μικρός Αποχαιρετισμός

Φεβρουάριος 22nd, 2016 § 0 comments

Χάρπερ Λι και Ουμπέρτο Έκο. Δύο σημαντικοί συγγραφείς που έφυγαν από τη ζωή με διαφορά μερικών ωρών μεταξύ τους. Η πρώτη μόλις πριν από λίγο καιρό είχε κυκλοφορήσει το δεύτερο μυθιστόρημά της. Ο δεύτερος ήταν πολυγραφότατος. Το πρώτο μυθιστόρημα του καθενός από τους δύο όμως έχει αφήσει εποχή.

HarperUmberto
Ήμουν φοιτητής όταν διάβασα το To Kill A Mockingbird. Ήταν ένα από τα δύο μυθιστορήματα που έπρεπε να διαβάσω όταν έδινα το Proficiency. Τότε δεν ήξερα για τη θέση του βιβλίου στην Αμερικανική λογοτεχνία. Ήξερα μόνο όσα μας είχε πει η καθηγήτριά μας, δηλαδή ότι ήταν το μόνο της μυθιστόρημα (μέχρι το 2015) και ότι είχε γυριστεί ταινία με τον Γκρέγκορι Πεκ, η οποία στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο Σκιές Στη Σιωπή. Αργότερα έμαθα ότι πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο των Αμερικανών. Η αγάπη των Αμερικανών για το βιβλίο φάνηκε και όταν ο Άτικους Φιντς, ο ήρωας που υποδύθηκε ο Γκρέγκορι Πεκ, ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως ο πιο μεγάλος κινηματογραφικός ήρωας, αφήνοντας πίσω του ήρωες όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Τζέιμς Μποντ:
https://www.youtube.com/watch?v=KR7loA_oziY
Το Όνομα Του Ρόδου το διάβασα όταν ήμουν τρίτη γυμνασίου, μετά από προτροπή της καθηγήτριας Ιστορίας. Τότε έμαθα και τον Ουμπέρτο Έκο. Παρόλο το μεγάλο του μέγεθος δεν πτοήθηκα και το διάβασα μονορούφι. Το είχα βρει συναρπαστικό. Μετά από αρκετά χρόνια το ξαναδιάβασα και, μεγαλύτερος πλέον, το είδα με διαφορετικό μάτι. Στην πρώτη ανάγνωση είχα διαβάσει μια ιστορία μυστηρίου, πρωτότυπα δομημένη. Στη δεύτερη ανάγνωση η ιστορία μυστηρίου έγινε το περίβλημα μιας φιλοσοφικής μελέτης. Όπως είναι λογικό, οι δημιουργοί της ομώνυμης ταινίας ασχολήθηκαν με το περίβλημα. Όσοι αρκέστηκαν σε αυτήν δεν ξέρουν τι χάνουν.
https://www.youtube.com/watch?v=7-yYJgpQ-CE
Η Χάρπερ Λι έφυγε σε ηλικία 89 ετών, ενώ ο Ουμπέρτο Έκο σε ηλικία 84 ετών. Το έργο τους όμως θα υπάρχει για πάντα.
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Κοτσίφια Και Ρόδα: Ένας Μικρός Αποχαιρετισμός at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta