Batman v Superman – Η Αυγή της Δικαιοσύνης: Αν Δεν Έχεις Προσδοκίες…

25 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Δεκαοκτώ μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του Σούπερμαν ο κόσμος είναι διχασμένος για τον ρόλο που παίζει. Ανάμεσα σε αυτούς που τον θεωρούν απειλή είναι και ο Μπάτμαν, ο οποίος ως Μπρους Γουέιν ήταν παρόν στη μάχη ανάμεσα στον Σούπερμαν και τον Ζοντ. Στα παρασκήνια όμως καραδοκεί ο Λεξ Λούθορ με τα δικά του σχέδια. Πώς θα αντιμετωπίσει ο Σκοτεινός Ιππότης τον Άνθρωπο Από Ατσάλι; Ποια είναι η γοητευτική μελαχρινή γυναίκα με την περίεργη προφορά; Και ποια απειλή ενώσει τους τρεις ήρωες εναντίον της;


Μεγάλωσα με τα κόμικ της Marvel και είναι λογικό να έχω περισσότερο δέσιμο με τους ήρωές της σε σχέση με τους ήρωες της DC. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μου αρέσουν τα κόμικ της DC. Υπήρξε περίοδος (κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) που τα προτιμούσα από αυτά της Marvel. Δεν τίθεται λοιπόν για μένα θέμα Marvel εναντίον DC. Ισχύει για τα κόμικ, ισχύει και για τις ταινίες.
Το Man Of Steel το είχα βρει μέτριο. Πήγα λοιπόν να δω το Batman V Superman: Η Αυγή Της Δικαιοσύνης με πολύ χαμηλές προσδοκίες. Οι κριτικές που είχα διαβάσει δεν με προϊδέαζαν για κάτι το ιδιαίτερο. Πράγματι, στα δύο τρίτα της ταινίας υπέφερα. Για μια ακόμη φορά ο Ζακ Σνάιντερ έδειχνε στην οθόνη την απέχθειά του για τους υπερήρωες. Όταν όμως εμφανίστηκε η μεγάλη απειλή που ένωσε τους ήρωες όλα άλλαξαν. Η ταινία έγινε αυτό που θα έπρεπε να είναι από την αρχή: Μια χορταστική, διασκεδαστική ταινία του είδους. Βγήκα από την αίθουσα με θετική εντύπωση. Και κάποια στιγμή θα ήθελα να την ξαναδώ
Η ταινία ήταν υπερβολικά φορτωμένη. Το σενάριο είναι γεμάτο κενά και πράγματα που δεν εξηγούνται πουθενά. Όλη την ώρα ήμουν με την απορία “αυτό πώς το ξέρει”, ή “γιατί δεν του έκοψε να το ψάξει στο Google”. Η αποκάλυψη για το ποιος κρύβονταν από πίσω δεν λειτουργεί γιατί με άφησε με πολλές απορίες.
Το άλλο πρόβλημα είναι η διάρκεια της ταινίας. Θα μπορούσε να έχει μικρότερη διάρκεια. Δεν έχω πειστεί ότι όλα αυτά τα οράματα που βλέπει ο Μπρους Γουέιν είναι απαραίτητα. Και αν έκοβε ο Σνάιντερ όλα τα πλάνα με slow motion παίζει να κρατούσε η ταινία κανά μισάωρο λιγότερο.
Τέλος, διαφωνώ εντελώς με το πώς βλέπει ο Σνάιντερ τον Σούπερμαν και τον Μπάτμαν. Σε όλη την ταινία ο Σούπερμαν είναι σαν αγγούρι. Δεν ξέρω αν για αυτό φταίει ο Χένρι Καβίλ ή ο Σνάιντερ. Βλέπει τους γήινους σαν κοινούς θνητούς και σαν όχληση, ακόμα κι όταν τους σώζει. Το κίνητρό του δεν είναι το γενικότερο καλό, αλλά το ατομικό συμφέρον, κάτι που όπως φαίνεται ταιριάζει με τις πολιτικές απόψεις του Σνάιντερ. Ο Σούπερμαν που ξέρω πάντα βρίσκει τρόπο να μην κινδυνέψει κανείς. Και οι περισσότερες ατάκες που λέει, με αποκορύφωμα αυτό που λέει και σταματάει τη μάχη του με τον Μπάτμαν, είναι σαν να έχουν βγει από καθημερινή σειρά του Φωσκόλου. Ο Μπάτμαν είναι σαφώς καλύτερος, αν και τον βρήκα υπερβολικά βίαιο. Θα τον δικαιολογήσω γιατί στις δύο δεκαετίες καριέρας σαν υπερήρωας είδαν πολλά τα μάτια του. Ο Μπεν Άλφεκ μου άρεσε στο ρόλο. Έχει την ωριμότητα αλλά και την εμφάνιση για να πείσει για τον ρόλο του.
Για την Γουόντερ Γούμαν πάντως δεν έχω να πω τίποτα αρνητικό. Είναι μια θεά (διπλής) και σαν να έχει βγει από άλλη ταινία. Η Γκαλ Γκαντότ είναι υπέροχη στον ρόλο της. Απόλαυσα την έκφραση τύπου “been there, done that” στις φορές που κάποιος αναφέρει την Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία. Ο Ζακ Σνάιντερ κάνει με την εμφάνισή της και μια διακριτική αναφορά στο 300, αφού και ο τρόπος που πολεμάει και η μουσική που ακούγεται με την εμφάνισή της παραπέμπουν σε εκείνη την ταινία.
Μου άρεσε και ο Λεξ Λούθορ. Είναι αντιπαθέστατος αλλά απολαυστικός. Μπορεί να μην θυμίζει τον Λεξ όπως συνήθως τον ξέρουμε, θυμίζει όμως τον Λεξ όπως τον γνώρισα εγω. Και ταιριάζει, αφού η ταινία διασκευάζει ουσιαστικά την ιστορία με την οποία γνώρισα τον κόσμο της DC. Εντυπωσιάστηκα που επέλεξαν να μεταφέρουν εκείνη την ιστορία, και έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνεχιστεί η ιστορία.
Έχω προσδοκίες για τις δύο επόμενες ταινίες της DC, το Suicide Squad και τη Wonder Woman. Μετά από αυτή την ταινία, πιστεύω ότι και η Justice League δεν θα είναι κακή. Ήδη γνωρίσαμε και κάποιους από τους υπόλοιπους ήρωες που θα συμμετέχουν. Και όποιος είναι φαν της DC μπορεί να υποψιαστεί ποιος θα είναι ο αντίπαλος.
DawnOfJustice
Tagged , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Batman v Superman – Η Αυγή της Δικαιοσύνης: Αν Δεν Έχεις Προσδοκίες… at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta