Daredevil: Ο Ατρόμητος, Ο Τιμωρός Και Η Ηλέκτρα

24 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Το κενό που άφησε ο Φισκ με τη σύλληψή του προσπαθούν να το καλύψουν διάφορες συμμορίες. Πέρα από τον Ματ όμως εμφανίζεται ακόμα ένας διώκτης του εγκλήματος με αμφισβητούμενες μεθόδους. Η έρευνα του γραφείου Νέλσον και Μάρντοκ οδηγεί στον Φρανκ Καστλ, έναν πρώην στρατιώτη. Ποιοι καταδιώκουν τον Καστλ και γιατί; Ποια απειλή καραδοκεί αυτή τη φορά στην Νέα Υόρκη; Και τι θέλει από τον Ματ η Ηλέκτρα, μια γυναίκα από το παρελθόν του;


Ήμουν μαθητής στη Γ’ Γυμνασίου όταν διάβασα για πρώτη φορά στο μικρό Σπάιντερ-Μαν τις περιπέτειες του Ατρόμητου (όπως αποκαλούσε η Καμπανάς τον Daredevil) σε σενάριο και σχέδιο από τον Φρανκ Μίλερ. Σαν κόμικ ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα κόμικς που διάβαζα. Τις ιστορίες είχα την ευκαιρία να τις ξαναδιαβάσω μεγαλύτερος στα Αγγλικά και έγχρωμες. Για μένα εκείνα τα τεύχη αποτελούν μια από τις καλύτερες περιόδους σε κάποιο κόμικ όλων των εποχών.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που και για τη δεύτερη σεζόν του Daredevil οι παραγωγοί και σεναριογράφοι επέλεξαν να αντλήσουν έμπνευση από εκείνη την περίοδο για την ιστορία που θέλησαν να αφηγηθούν. Μια ιστορία που κάθε φαν του ήρωα θέλει να δει να μεταφέρεται σωστά στην οθόνη του.
Η πρώτη σεζόν ήταν η εισαγωγή στον ήρωα. Ο Ματ έγινε ο Ατρόμητος (θα επιμείνω στην ονομασία με την οποία τον γνώρισα στα κόμικς) στο τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν. Στη δεύτερη σεζόν πλέον ο Ματ είναι υπερήρωας. Η σειρά ακολουθεί σε ύφος την εξέλιξη του ήρωα, αλλά χωρίς ούτε για μια στιγμή να προδώσει το ύφος της σειράς όπως την αγαπήσαμε στην πρώτη σεζόν.
Εξελίξεις έχουμε όμως και στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των ηρώων. Ο Ματ και ο Φόγκι έχουν το δικηγορικό γραφείο σε πλήρη λειτουργία, κι ας μην τους πληρώνουν οι πολυάριθμοι πελάτες τους. Η Κάρεν είναι εκεί για να τους στηρίξει και να τους βοηθάει. Αν και δεν είναι δικηγόρος, είναι ισότιμη συνεργάτιδα στο γραφείο. Και σαν χαρακτήρας είναι σχεδόν ισότιμη στην πλοκή με τον Ματ, αφού όπως και στην πρώτη σεζόν μεγάλο μέρος της πλοκής προχωράει χάρη σε αυτήν.
Στην ιστορία προστίθενται δύο νέοι ήρωες, ο Φρανκ Καστλ και η Ηλέκτρα Νάτσιος. Κατά τη διάρκεια της σεζόν και οι δυο τους σιγά σιγά εξελίσσονται στους ήρωες όπως τους γνωρίζουμε στο κόμικ. Όσοι έχουν αντιρρήσεις για το πώς είναι (κυρίως) η Ηλέκτρα όταν τη γνωρίσουμε θα τους συνιστούσα να παρακολουθήσουν όλα τα επεισόδια πριν κρίνουν.
Γενικά η σεζόν δεν με άφησε παραπονεμένο. Η ιστορία είναι πολύ κοντά στο κομικ. Πολλές σκηνές είναι να να ζωντάνεψαν καρέ από αυτό. Ακόμη και η δομή της σεζόν ακολουθεί τη δομή μιας ιστορίας κόμικ. Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια λένε μια σχεδόν αυτοτελή ιστορία, το ίδιο και στα επόμενα τέσσερα. Και στα τελευταία πέντε η ιστορία ολοκληρώνεται. Σχεδόν όλα όσα ήλπιζα, υποπτευόμουν ή περίμενα ότι θα έβλεπα τα είδα. Αυτό όμως δεν κάνει τη σεζόν προβλέψιμη. Όλα αυτά γίνονται σε στιγμές που δεν το περιμένουμε.
Το καστ συνεχίζει να είναι το μεγάλο ατού στις σειρές της Marvel στο Netflix και οι νέες προσθήκες δεν απογοητεύουν. Ο Τζον Μπέρνθαλ είναι πολύ καλός στον ρόλο του Φρανκ Καστλ. Φυσιογνωμικά είναι σαν να τον έχουν σχεδιάσει ο Φρανκ Μίλερ, ο Μάικ Ζεκ ή ο Τζον Ρομίτα Τζούνιορ. Ερμηνευτικά είναι όπως τον γνωρίσαμε στο The Walking Dead και στο Mob City. Ο Τιμωρός σαν ήρωας δεν μου άρεσε ποτέ και έχω διαβάσει ελάχιστες περιπέτειές του, πέρα από αυτές όπου ήταν γκεστ συνήθως στο Daredevil και στο Spider-Man. Σαν ρόλος είναι πολύ κοντά σε εκείνες τις εκδοχές του χαρακτήρα. Για την Ελοντί Γιουνγκ δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη. Στον ρόλο της είναι συνάμα αντιπαθέστατη και απολαυστική. Φυσιογνωμικά δεν μοιάζει για Ελληνίδα, αλλά ούτως ή άλλως δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η καταγωγή της. Φαντάζομαι αυτό γίνεται γιατί αν έλεγαν ότι ένα άτομο που στη σειρά κάνει τέτοια επίδειξη πλούτου είναι Ελληνίδα ο μέσος θεατής, δεδομένου της κατάστασης της χώρας μας, θα την αντιπαθούσε ακόμη περισσότερο. Επίσης από την ιστορία της παραλείπουν τα στοιχεία που κάνουν συνειρμό με το όνομά της.
Και οι πιο παλιοί στο καστ όμως έχουν μερικές πολύ καλές στιγμές. Ο Ματ συνεχίζει την πάλη μέσα του να συμβιβάσει την δραστηριότητά του σαν διώκτης του εγκλήματος με την ανατροφή του σαν Καθολικός. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να πάρει δύναμη από τη θρησκεία του για να πάρει τις σωστές αποφάσεις μου θύμισε άτομα που γνωρίζω προσωπικά και που πίστη τους ότι είναι βαθιά και ειλικρινής. Η Κάρεν συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στην πρώτη σεζόν, αν και πολλές φορές οι σεναριογράφοι της δίνουν να ενεργεί όπως θα ενεργούσε στην πρώτη σεζόν ένας από τους ήρωες που μας άφησαν χρόνους. Ο Φόγκι είναι κάτι παραπάνω το στήριγμα και το comic relief που ήταν στην πρώτη σεζόν. Είναι ένας δυνατός χαρακτήρας από μόνος του. Θα ήθελα να δούμε λίγο παραπάνω τη Κλερ, αποζημιωνόμαστε όμως από την αυξημένη παρουσία του Στικ. Όσο για τη Βανέσα, προσωπικά μου έλειψε.
Από τη δεύτερη σεζόν μόνο το τέλος το βρήκα λίγο απογοητευτικό. Περίμενα ότι όλες οι ιστορίες που είδαμε να εκτυλίσσονται με κάποιον τρόπο θα συνδέονταν. Αυτό δεν συνέβη. Και σε σχέση με την πρώτη σεζόν, η δεύτερη μας αφήνει με ερωτηματικά, αλλά αυτό το περίμενα. Δεν αποκλείεται πολλά από αυτά να απαντηθούν στο Defenders. Είναι σίγουρο ότι θα δούμε και τρίτη σεζόν, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει πριν την Άνοιξη του 2018. Το Φθινόπωρο έχουμε τον Luke Cage, και το 2017 τους Iron Fist και Defenders. Κάποιους όμως από τους ήρωες του Daredevil θα τους δούμε πιο νωρίς, σε κάποιες από επόμενες σειρές της Marvel, όπως υποννοείται από τις εξελίξεις.
DaredevilS02
Tagged , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Daredevil: Ο Ατρόμητος, Ο Τιμωρός Και Η Ηλέκτρα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta