Η Ταξιδιώτης (1931): Οι Θυσίες Μιας Φιλόδοξης Γυναίκας

28 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Μετά από μια τυχαία γνωριμία, η Μάριαν αφήνει την παλιά της ζωή για να πάει στη Νέα Υόρκη. Εκεί συναντάει και γοητεύει τον Μαρκ, έναν επιτυχημένο δικηγόρο. Τρία χρόνια μετά, ο Μάριαν και ο Μαρκ συνεχίζουν να είναι μαζί. Για ποιο λόγο ο Μαρκ αρνείται να πάει τη σχέση τους ένα βήμα παραπέρα; Πώς θα αντιδράσει η Μάριαν όταν θα τη συναντήσει το παρελθόν της; Και πώς η φιλοδοξίες του Μαρκ θα τον απομακρύνουν από τη Μάριαν;

Possessed1931
Αν δει κανείς αρκετές ταινίες της “pre-code” περιόδου (1929-1934) θα παρατηρήσει πολλά κοινά: Οι γυναίκες μπορεί να είναι απελευθερωμένες, μπορεί να χρησιμοποιούν τους άντρες όπως οι ίδιες θέλουν, στο τέλος όμως υποτάσσονται στις θελήσεις του άντρα τους. Μπορεί κανείς να κάνει και μια σύγκριση με τις γκανγκστερικές ταινίες της ίδιας περιόδου, όπου οι γκάνγκστερ ζουν μέσα στην παρανομία, στο τέλος όμως βρίσκουν την τιμωρία τους. Γι’ αυτό προφανώς ταινίες όπως τα Σκιες που Περνούν, Red-Headed Woman και Night Nurse από εκείνη την εποχή, ξεχωρίζουν: Δεν ακολουθούν τον κανόνα.
Η ταινία Η Ταξιδιώτης του 1931 με σκηνοθέτη τον Κλάρενς Μπράουν είναι μια ταινία που ακολουθεί τον γνωστό κανόνα. Η Μάριαν της Τζόαν Κρόφορντ είναι μεν απελευθερωμένη, δεν παύει όμως να ανήκει στον Μαρκ του Κλαρκ Γκέιμπλ. Ούτως ή άλλως η ταινίας δεν είναι παρά ένα παραμύθι, μια παραλλαγή της Σταχτοπούτας.
Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό. Η ταινία σε κερδίζει με τις απολαυστικές ατάκες των πρωταγωνιστών, και με τη χημεία που ανάμεσα στην Κρόφορντ και τον Γκέιμπλ η οποία είναι ολοφάνερη. Ήταν η τρίτη από τις συνολικά οκτώ ταινίες με πρωταγωνιστές το δίδυμο αυτό. Λατρεύω και τους δύο ηθοποιούς, και έχω δει πολλές ταινίες τους. Δεν είχε τύχει όμως να δω ταινία με αυτούς του δύο μαζί. Δεν ήξερα τι έχανα. Βλέποντάς τους, εύκολα κατάλαβα γιατί το στούντιο τους έβαλε να παίξουν μαζί σε τόσες ταινίες, και γιατί έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά ζευγάρια του κλασσικού Χόλιγουντ.
Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Ταξιδιώτης (1931): Οι Θυσίες Μιας Φιλόδοξης Γυναίκας at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta