Πρόσφυγες

Μάρτιος 17th, 2016 § 0 comments

Ως τώρα έχω αποφύγει να γράψω κάτι για τους πρόσφυγες. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν έχω να γράψω κάτι που να μην έχει γραφεί ήδη και καλύτερα από οτιδήποτε θα μπορούσα να είχα γράψει εγώ. Αυτό το βίντεο όμως, δεν μπορούσα να το αφήσω ασχολίαστο:

https://youtu.be/JN_TygoVXic
Το βίντεο μιλάει σε εμάς, μιλάει και στους πρόσφυγες. Σε εμάς θυμίζει ότι αυτό που ζουν οι Σύριοι, οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί το είχαν περάσει οι πρόγονοι πολλών από εμάς πριν από σχεδόν εκατό χρόνια. Στου πρόσφυγες λέει ότι ξέρουμε τι έχουν περάσει.
Δεν δέχομαι τα «ναι, αλλά». Και τους Μικρασιάτες με καχυποψία τους αντιμετώπισαν οι Έλληνες. Λέξεις όπως «τουρκόσπορος» ή «πρόσφυγγας», όπως αποκαλούσαν τότε τους νεοφερμένους, δεν έχουν διαγραφεί από τη γλώσσα μας. Ακόμη και τον ΠΑΟΚ (δεν είμαι ΠΑΟΚ) Τούρκο τον αποκαλούν οι αντίπαλες ομάδες!
https://www.facebook.com/actionaidhellas/photos/a.10150180488194754.324515.54529589753/10153962339474754/
Έχει γίνει επίσης προβλέψιμος ο τρόπος που αντιδρούν οι Έλληνάρες στα κοινωνικά μέσα σε όποια ανάρτηση θα έχει σχέση με τους πρόσφυγες: «Για τους Έλληνες δεν κάνετε τίποτα», θα δούμε πάντα σε σχόλιο. Και φυσικά, πάντα υπάρχουν και τα σχόλια για το Ισλάμ και την τρομοκρατία.
Προτιμώ όμως να κρατάω τα θετικά. Όχι στα κοινωνικά μέσα, αλλά εκεί έξω. Προτιμώ να βλέπω το υλικό που μαζεύει καθημερινά ο Ερυθρός Σταυρός και οι υπόλοιπες οργανώσεις, υλικό που δεν χωράει στις αποθήκες. Προτιμώ να βλέπω τον κόσμο που δηλώνει εθελοντής για να βοηθήσει. Και προτιμώ να βλέπω τις ανθρώπινες ιστορίες συμπατριωτών μας που εμπλέκονται προσωπικά.’
Αλλά σοβαρά τώρα, το κράτος πότε θα κάνει κάτι;
Refuges

Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Πρόσφυγες at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta