Paul Ryan: Αποχαιρετισμός Σε Έναν Αγαπημένο Καλλιτέχνη

8 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Στους νεότερους αναγνώστες κόμικς το όνομα του Πολ Ράιαν ίσως να μην είναι πολύ γνωστό. Ο Πολ Ράιαν στις δεκαετίες του 80 και του 90 είχε σχεδιάσει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ήρωες της Marvel. Ήταν ο σχεδιαστής μιας από τις πιο αγαπημένες μου περιόδους του Fantastic Four, αν και τη δουλειά του την είχα δει πιο πριν σε άλλους τίτλους. Πέθανε στις 6 Μαρτίου 2016 σε ηλικία 66 ετών.

SpiderMan_PaulRyan
Η πρώτη μου επαφή με το έργο του Πολ Ράιαν ήταν στο πρώτο περιοδικό Marvel που αγόρασα ποτέ μου. Ήταν ένα τεύχος του Σούπερ Σπάιντερ-Μαν, το οποίο ήταν έγχρωμο και σε μεγάλο σχήμα, σε αντίθεση με το μικρό Σπάιντερ-Μαν. Το συγκεκριμένο τεύχος είχε τον γάμο του Πίτερ Πάρκερ με τη Μέρι Τζέιν. Το σχέδιο σε εκείνη την ιστορία το είχε κάνει ο Πολ Ράιαν.
Η επόμενη επαφή μου με το έργο του ήταν στο Avengers. Με συγγραφέα τον Τζον Μπερν ο Πολ Ράιαν είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει όλους τους ήρωες της ομάδας, ενώ πάντα υπό την καθοδήγηση του Μπερν σχεδίασε για μια φορά ακόμη τον Σπάιντερ-Μαν, αφού ο αγαπημένος ήρωας εκείνη την εποχή έγινε μέλος των εκδικητών.
SpiderMan_Avengers_PaulRyan
Εκεί όμως που ξεχώρισε σαν καλλιτέχνης και εγώ τον αγάπησα ήταν όταν έγινε σχεδιαστής στο Fantastic Four. Έμεινε στο περιοδικό για σχεδόν εξήντα συνεχόμενα τεύχη, ένα ρεκόρ που λίγοι έχουν καταφέρει να σπάσουν. Ήταν μια περίοδο όπου οι περιπέτειες των Τεσσάρων Φανταστικών έγιναν απρόβλεπτες. Με σεναριογράφο τον Τομ ΝτεΦάλκο στο πλευρό του ξεκίνησαν με την αποκάλυψη ότι ο Τζόνι Στορμ δεν είχε παντρευτεί την Αλίσια Μάστερς, αλλά μια Σκραλ με το όνομα Λάιτζα. Αυτή ήταν μια από τις πολλές εκπλήξεις που περίμεναν την ομάδα.
F4_PaulRyan
Ο ΝτεΦάλκο και ο Ράιαν αντλώντας ως έμπνευση τις κλασσικές ιστορίες των Σταν Λι και Τζακ Κέρμπι, καθώς και τις πιο πρόσφατες του Τζον Μπερν, έγραψαν τη δική τους ιστορία. Η Σούζαν Στορμ Ρίτσαρντς έγινε πιο δυναμική και πιο ανεξάρτητη σαν χαρακτήρας, σε σημείο που όταν “σκοτώθηκε” ο Ριντ Ρίτσαρντς τον διαδέχτηκε με επιτυχία στην αρχηγία της ομάδας. Στην παρέα προστέθηκαν πολλοί νέοι και παλιοί χαρακτήρες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σκοτ Λανγκ ως Άντ-Μαν, παρέα με την κόρη του Κάσι. Η Κάσι πλέον είναι σημαντική ηρωίδα από μόνη της, και οι τωρινές ιστορίες της έχουν ρίζες σε εκείνη την περίοδο. Ακόμη ξαναείδαμε τον Ναθάνιελ Ρίτσαρντς, πατέρα του Ριντ Ρίτσαρντς, σε έναν ρόλο όπου ποτέ δεν ξέραμε αν ήταν μαζί τους ή εναντίον τους. Δυστυχώς οι ΝτεΦάλκο και Ράιαν δεν ολοκλήρωσαν την ιστορία που ήθελαν να πουν, αφού οι διοικούντες της εταιρείας έκριναν ότι έπρεπε να σταματήσουν το περιοδικό λόγω του Heroes Reborn. Ένας μικρός επίλογος στις ιστορίες τους δόθηκε λίγα χρόνια αργότερα στο περιοδικό Fantastic Five, κι εκείνο όμως σταμάτησε να κυκλοφορεί πριν την ώρα του.
Με την είδηση του θανάτου του, όλοι οι συνάδερφοί του είχαν κάτι καλό να πουν για αυτόν στα κοινωνικά μέσα. Θα σταθώ σε αυτά που έγραψε ο Τομ ΝτεΦαλκο:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=538147723032554&id=100005119935065
“Ο Πολ Ράιαν ήταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης και ακόμη καλύτερος άνθρωπος. Μπορούσε να σχεδιάσει οτιδήποτε – από μια τετριμμένη σκηνή όπου ένα ζευγάρι περπατάει στον δρόμο μέχρι ένα εντελώς νέο, φανταστικό σύμπαν – και να το κάνει να φαίνεται πραγματικό. Το έργο του σεέβαζε μέσα στην ιστορία και σας έκανε να συμπάσχεις με τους χαρακτήρες, νιώθωντας κάθε συναίσθημα που βίωναν. Ήταν επίσης ένας τύπος με μεγάλη καρδιά, και βοήθησε πολλούς από εμάς σε κάποιες πολύ δύσκολες στιγμές. Θα μας λείψει, αλλά το έργο του θα ξεχωρίζει για όσο θα υπάρχουν κόμικς.”
Αντίο, λοιπόν, σε έναν αγαπημένο καλλιτέχνη, που με έκανε να αγαπήσω πρώτα τους Εκδικητές και στη συνέχεια τους Τέσσερις Φανταστικούς. Τα κόμικς του θα έχουν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στη συλλογή μου.
AvengersAssemblePaulRyan
Tagged , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Paul Ryan: Αποχαιρετισμός Σε Έναν Αγαπημένο Καλλιτέχνη at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta