Ζωούπολη: Μην Παίζεις Τον Ρόλο Που Σου Έδωσαν Κάποιοι Άλλοι

14 Μαρτίου, 2016 § 0 comments

Η Τζόύντι, μια λαγουδίνα, προσλαμβάνεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Ζωούπολης. Ο Αρχηγός της την έχει για τα παρκόμετρα, η ίδια όμως βρίσκει μια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία της. Έτσι, τις δίνονται 48 ώρες για να εξιχνιάσει μια υπόθεση εξαφάνισης, αλλιώς θα απομακρυνθεί από τη θέση της. Πώς θα τη βοηθήσει ο Νικ, μια αλεπού κομπιναδόρος; Τι κρύβεται πίσω από τις εξαφανίσεις; Και πώς μπορεί η Τζούντι να υποπέσει στα ίδια λάθη για τα οποία κατηγορεί τους άλλους;


Είσαι, κοντός/κοντή, δεν κάνεις για μπάσκετ. Είσαι χοντρός/χοντρή, δεν κάνεις για μπαλέτο. Είσαι τυφλός/τυφλή, δεν κάνεις για να σπουδάσεις φυσική. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε όταν μας λένε ότι δεν είμαστε ικανοί για κάτι είναι να τους πιστέψουμε. Έτσι η απόρριψη από τον άλλο γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτό είναι το μήνυμα της Ζωούπολης, της νέας ταινίας της Disney. Η Τζούντι δεν πείθει κανέναν για τις ικανότητές της όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί είναι λαγουδίνα. Ακόμη και οι γονείς της δεν πιστεύουν σε αυτήν, και γι’αυτό προτιμούν για την κόρη τους κάτι χωρίς ρίσκο. Η Τζούντι δεν το βάζει κάτω όμως. Ο Νικ από την άλλη, όταν του λένε ότι επειδή είναι αλεπού είναι απατεώνας, πείθεται ότι αυτός είναι ο ρόλος του και τον παίζει με επιτυχία.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο σε αυτόν που το βάζει κάτω, αλλά σε όλους εμάς που πολλές άθελά μας κάνουμε γύρω μας διανομή των ρόλων που περιμένουμε οι άλλοι να παίξουν. Ή ακόμα χειρότερα δίνουμε ρόλους στα παιδιά μας. Όταν τους λέμε (χωρίς να το εννοούμε) “ποτέ δεν ακούς”, τελικά το παιδί ποτέ δεν θα μας ακούει. Ειδικά ένα μικρό παιδί πιστεύει αυτά που θα του πούμε για αυτό, πόσο μάλλον αυτό το λέμε οι γονείς ή οι δάσκαλοι.

Και μόνο για όσα ανέφερα, αρκούν για να δει κανείς αυτή την ταινία. Η ταινία όμως δεν είναι μόνο αυτά. Πρόκειται για μια άκρως διασκεδαστική ταινία, που θα ευχαριστηθούν οι μεγάλοι εξίσου με τα παιδιά τους. Η πλοκή κρατά το ενδιαφέρον του θεατή, αν και για έναν μεγαλύτερο σε ηλικία θεατή θα είναι εύκολο να μαντέψει και ποιος είναι πίσω από όλα και με ποιον τρόπο θα τον παγιδέψουν.
Την ταινία την είδα μεταγλωττισμένη. Για τη μεταγλώττιση δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιος γνωστός Έλληνας σταρ, ήταν πάντως σε γενικές γραμμές καλή. Θα προτιμούσα όμως για τον ρόλο της Γκαζέλ να έπαιρναν κάποια γνωστή τραγουδίστρια να πει το τραγούδι στα Ελληνικά. Το τραγούδι από τη Shakira είναι πολύ ωραίο, επειδή όμως το νόημά του έχει σχέση με την πλοκή της ταινίας θα ήταν καλύτερα αν μεταφράζονταν.
Το πιο εντυπωσιακό με την ταινία είναι ο σχεδιασμός της. Ο δημιουργοί έφτιαξαν έναν κόσμο των ζώων από την αρχή. Σχεδίασαν μια πόλη που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ζώων κάθε μεγέθους και διάπλασης. Οι πιο παρατηρητικοί θα χαμογελάσουν βλέποντας πώς πολλά στοιχεία από τον δικό μας κόσμο προσαρμόστηκαν για τον κόσμο της Ζωούπολης.
Συνήθως ενοχλούμαι όταν ταινίες κινουμένων σχεδίων κανιβαλίζουν την ποπ κουλτούρα για να βγάλουν γέλιο. Στην περίπτωση της Ζωούπολης αυτό γίνεται τόσο προσεγμένα, που γελάς ακόμα κι αν δεν πιάσεις τις αναφορές στις ταινίες που ουσιαστικά παρωδεί. Τέλος, γέλασα πολύ με το πώς σε κάποιες περιπτώσει οι δημιουργοί αντιστήρισαν κάποια ζώα με κάποιες ομάδες που αντιμετωπίζονται στερεοτυπικά από τις ταινίες και τις σειρές, π.χ. οι πολικές αρκούδες ακολουθούσαν όλα τα στερεότυπα που βλέπουμε για τη Ρωσική Μαφία. Και μετά τα Βόγκον του Γυρίστε Τον Γαλαξία με Οτοστόπ, έχουμε στους βραδύποδες. Το. Νέο. Στερεότυπο. Για. Το. Δημόσιο. Και . Διαπιστώνουμε. Ότι. Κάποια. Πράγματα. Δεν. Είναι. Αποκλειστικά. Ελληνικά.
Τέλος, οι ήρωες της ταινίας είναι αξιαγάπητοι, και είμαι σίγουρος ότι θα τους ξαναδούμε σύντομα σε νέες περιπέτειες.
ZootopiaPoster
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ζωούπολη: Μην Παίζεις Τον Ρόλο Που Σου Έδωσαν Κάποιοι Άλλοι at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta