Ενοχές; Ευχαριστώ, Πήρα

Απρίλιος 5th, 2016 § 0 comments

Όταν έχεις παιδιά, οι ενοχές είναι κάτι αναπόφευκτο. Δεν νομίζω να υπάρχει γονιός που να πιστεύει ότι δεν κάνει λάθη με το μεγάλωμα των παιδιών του. Δεν υπάρχει λοιπόν χειρότερο πράγμα από το να προσπαθεί ο άλλος να μας φορτώσει με επιπλέον ενοχές, είτε για να κερδίσει, είτε λόγω της δικής του κοσμοθεωρίας.

Οι ενοχές είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας βρεφικών ειδών. Όταν πας να αγοράσεις τα πρώτα είδη για το μωρό, πριν ακόμα αυτό γεννηθεί, ο πωλητής θα φροντίσει να σε φορτώσει με ενοχές, ώστε να αγοράσεις ό,τι σαβούρα σου προτείνει. Όταν μιλάμε για τον ιατρικό κλάδο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Όποιοι επιλέξαμε ιδιωτικό μαιευτήριο για τη γέννηση του μωρού μας ξέρουμε.
Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται και οι ενοχές. Δώσαμε στο παιδί να φάει καλά; Μήπως κρυώνει; Μήπως έπρεπε να καλέσω πιο νωρίς τον γιατρό; Δεν έπρεπε να του φωνάξω. Του μίλησα σωστά; Και πάει λέγοντας.
Όταν λοιπόν έχουμε τις ενοχές να μας ακολουθούν, δεν χρειαζόμαστε κι άλλες, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από άτομα που δεν ζητήσαμε τη γνώμη τους. Ή από απλά ανίδεους.
Όχι λοιπόν, δεν έχω ενοχές που έχω ανοικτό το wi fi στο σπίτι, δεδομένου ότι η ακτινοβολία είναι ανύπαρκτη. Όχι, δεν νιώθω ενοχές που δεν κόβω από αλλού για να πάω τα παιδιά μου σε ιδιωτικό σχολείο, αφού για μένα τα προβλήματα είναι στο εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει και όχι στο σχολείο. Και όχι, δεν νιώθω ενοχές που έδωσα φάρμακο στο παιδί μου, φάρμακο που ο γιατρός έγραψε και (ω τι θαύμα) το παιδί μου έγινε καλά με αυτό, κι ας μην το εγκρίνουν οι ομοιοπαθητικοί.
Ναι ξέρω, από ενδιαφέρον γίνονται οι παρατηρήσεις. Η συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Αλλά όταν ο άλλος ξεκινάει να μιλάει ως απόλυτη αυθεντία τότε είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για το δικό μας παιδί, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν προσπαθούν να αυτοεπιβεβαιωθεί για τις δικές του επιλογές και να καλύψει τυχόν δικές του ενοχές..
Guilty
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ενοχές; Ευχαριστώ, Πήρα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta