Πανελλήνιες, Αυτή Η Μάστιγα

16 Μαΐου, 2016 § 0 comments

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις ξεκίνησαν. Ελπίζω ότι όταν έρθει η ώρα για τα παιδιά μου θα έχουν καταργηθεί. Ας μη γελιόμαστε όμως. Και οι γονείς των σημερινών υποψήφιων το ίδιο έλπιζαν για τα παιδιά τους. Γιατί όπως φαίνεται οι Πανελλήνιες όσο απάνθρωπες κι αν είναι επιβιώνουν σαν τον βρικόλακα για να καταστρέφουν την εφηβεία των παιδιών μας.

Έχω πει πολλές φορές μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το βασανιστήριο που υποβάλλει στου νέους της χώρας μέσω του “θεσμού” των Πανελληνίων. Και δεν μιλάω μόνο για την εξεταστική διαδικασία. Μιλάω και για τον Γογλοθά μέχρι εκείνη την ώρα.
Η εφηβεία είναι εκ των πραγμάτων μια δύσκολη περίοδος. Το σώμα του έφηβου αλλάζει, καθώς σταδιακά μετατρέπεται από παιδί σε ενήλικα. Μαζί με το σώμα αλλάζουν και ο τρόπος σκέψης και η συμπεριφορά. Όλα αυτά δύσκολα μπορεί να τα διαχειριστεί ο έφηβος. Και μαζί με όλα αυτά καλείται να πάρει τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής του: Τι πρόκειται να κάνει στην ενήλική του ζωή.
Λίγοι έφηβοι είναι κατασταλαγμένοι για το τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Το κενό καλούνται να καλύψουν όλοι εκείνοι που θέλουν “το καλό του” για να τον πείσουν να ακολουθήσει κάποιον κλάδο. Αλλά ακόμη κι αν ο έφηβος έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, πάντα μπορεί να επέμβει η θεία Ευτέρπη η οποία ξέρει καλύτερα. Και στη συνέχεια ξεκινάει το διάβασμα. Το εξοντωτικό διάβασμα. Γιατί πρόκειται για μια άκρως ανταγωνιστική διαδικασία. Δεν έχει σημασία απλά η επίδοση. Έχει σημασία και το πόσο καλύτερα θα γράψει από τους υπόλοιπους. Οπότε το διάβασμα δεν είναι ποτέ αρκετό.
Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Περνάει στο Πανεπιστήμιο για να αρχίσει να διαβάζει ειρωνείες για κακά πανεπιστήμια και πιτόγυρα τυλιγμένα με το πτυχίο τους. Γιατί όταν θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα έχουν κάποια επαγγελματική αποκατάσταση. Κάθονται και σπουδάζουν κάτι που πιθανόν να μην τους αρέσει τελικά, για να βρουν μια αγορά εργασίας απόλυτα εχθρική προς αυτούς. Και για να αλλάξει γνώμη ούτε λόγος. Αν διαπιστώσει ότι δεν του άρεσε η σχολή που πέρασε είναι υποχρεωμένος να ξαναπεράσει τη διαδικασία των Πανελληνίων.
Υποτίθεται ότι οι Πανελλήνιες υπάρχουν γιατί δεν έχει βρεθεί καλύτερος τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Όμως σαν θεσμός έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν ξέρω τι μπορεί να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα, από την άλλη όμως δεν πληρώνομαι αδρά σαν σύμβουλος για να προτείνω λύσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν μπορεί, θα υπάρχει καλύτερος τρόπος από μια ψυχοφθόρα διαδικασία που και αβέβαια έκβαση έχει, και μπορεί να φυλακίσει ισόβια τον νέο σε μια επιλογή που μπορεί να μην έκανε καν.
90210_Exam
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Πανελλήνιες, Αυτή Η Μάστιγα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta