Αρχαία

2 Ιουνίου, 2016 § 0 comments

Ενώ προσπαθώ να συνέλθω από την υποβάθμιση, ουσιαστικά, του σχολείου των παιδιών μου, ενός σχολείου που ήταν από τα “προνομοιούχα” και “πολυτελείας” σύμφωνα με τους οπαδούς της ισοπέδωσης προς τα κάτω, σκάει ακόμα μια βόμβα στον χώρο της παιδείας: Καταργούνται τα αρχαία επειδή ο Υπουργός Παιδείας το θεωρεί παρά φύσιν μάθημα. Ή μήπως όχι;

Ancient
Το τι ακριβώς είπε ο Υπουργός μπορεί εύκολα να το βρει κανείς με τη βοήθεια του Google. Δεν θα το επαναλάβω. Έπεσε σκόπιμα σπασμένο τηλέφωνο στις δηλώσεις του, και δεν θέλει πολύ το ίντερνετ να πάρει φωτιά με το οτιδήποτε.
Τα λάτρευα τα Αρχαία Ελληνικά. Είχε γίνει από τα αγαπημένα μου μαθήματα. Και τόσα χρόνια μετά θυμάμαι αρκετά από όσα είχα μάθει. Αρκετά για να βγάλω μέσες άκρες το νόημα από ένα Αρχαίο κείμενο. Είχα αγαπήσει τόσο πολύ το μάθημα, που το σκεφτόμουν σοβαρά να πάω στην Γ’ Δέσμη στις Πανελλήνιες. Μπορεί να μην το έκανα, αλλά η αγάπη μου για το μάθημα δεν έφυγε.
Μια λεπτομέρεια: Αρχαία Ελληνικά έκανα για πρώτη φορά όταν ήμουν στην Α’ Λυκείου. Στο Γυμνάσιο η επαφή μας με τα αρχαία κείμενα ήταν μέσω μεταφράσεων. Όταν, αφού τέλειωσα το σχολείο, το μάθημα των Αρχαίων επανήλθε στα Γυμνάσια, προσπαθούσα να καταλάβω το γιατί. Πέρα από την προγονολατρεία που μας διακατέχει ως λαό, ποιος ο λόγος;
Δεν ξέρω αν θα καταργηθεί το μάθημα των Αρχαίων. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν ειπώθηκε ότι καταργείται. Δεν είμαι φιλόλογος, ούτε προσπαθώ να τον παριστάνω. Θυμάμαι όμως τη φιλόλογο που είχα στην Α’ Λυκείου, εκείνη που με έκανε να αγαπήσω το μάθημα, η οποία υποστήριζε ότι αν διδαχτείς σωστά τους κανόνες γραμματικής και (κυρίως) συντακτικού της Νέας Ελληνικής στο Γυμνάσιο, μετά τα Αρχαία στο Λύκειο φαίνονται παιχνιδάκι. Μάλλον είχε δίκιο. Από την ώρα που πήραν δημοσιότητα οι υποτιθέμενες δηλώσεις Φίλη όλη την ώρα βλέπω αναρτήσεις σε άθλια Ελληνικά να υποστηρίζουν τη σπουδαιότητα του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών. Κάτι έχει γίνει λάθος.
Και μέσα σε όλα, οι νέες συζητήσεις έκαναν πιο εύκολο να ξεχαστεί αυτό που θα αντιμετωπίσουμε οι γονείς από τον Σεπτέμβριο. Εύγε!
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Αρχαία at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta