Το Γεράκι Της Μάλτας (1931): Ένας Γλοιώδης Σαμ Σπέιντ

10 Ιουνίου, 2016 § 0 comments

Μια φαινομενικά απλή υπόθεση παρακολούθησης βρίσκει τόσο το αντικείμενο της παρακολούθησης όσο και τον ντετέκτιβ που την ανέλαβε νεκρούς. Ο Σαμ Σπέιντ, ο συνεργάτης του νεκρού ντετέκτιβ βρίσκεται στη μέση. Κατά την έρευνά του να διαλευκάνει την υπόθεση διαπιστώνει ότι η πελάτισσα που τους είχε προσλάβει κρύβει πολλά μυστικά. Ποιο μυστικό του ίδιου του Σπέιντ τον απειλεί; Ποιοι άλλοι εμπλέκονται στη σκοτεινή αυτή υπόθεση; Και τι αναζητούν με μανία όλοι οι εμπλεκόμενοι;

TheMalteseFalcon1931
Τρεις φορές επιχείρησε η Warner να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το κλασσικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Ντάσιελ Χάμετ. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την τρίτη απόπειρα και πιο επιτυχημένη. Η ταινία του Τζον Χιούστον με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ θεωρείται πλέον κλασσική και αξεπέραστη. Αξίζει όμως να δει κανείς και την πρώτη ταινία, αυτή του 1931, υπό την καθοδήγηση του Ρόι Ντελ Ρουθ.
Η ταινία του 1931 ευνοείται από την εποχή στην οποία γυρίστηκε, αφού το 1931 δεν είχαν επιβληθεί ακόμη οι αυστηροί κανόνες ηθικής που καθόρισαν το ύφος των ταινιών του Χόλιγουντ για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Κάποια πράγματα, λοιπόν, που απλά υπονοούνται στην ταινία του 1941 εδώ είναι πιο ξεκάθαρα. Και υπάρχουν και ορισμένες σκηνές που στην ταινία του 1941 δεν θα μπορούσαν να είχαν γυριστεί.
Αδύναμος κρίκος της ταινίας είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Ρικάρντο Κορτές δεν μου άρεσε καθόλου ως Σαμ Σπέιντ. Υποτίθεται ότι εκείνη την εποχή τον λάνσαραν ως “λατίνο εραστή”, στην πραγματικότητα όμως φαίνεται απλά γλοιώδης. Ο τρόπος που μιλάει και φέρεται είναι αποκρουστικός. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να συγκρίνω. Τον Σαμ Σπέιντ του 1931 δεν μπορείς να τον συμπαθήσεις.
Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Το Γεράκι Της Μάλτας (1931): Ένας Γλοιώδης Σαμ Σπέιντ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta