Ο Μεγάλος Περίπατος Του Πέτρου, Της Άλκης Ζέη: Παιδιά Που Ζουν Τον Πόλεμο

Ιούλιος 6th, 2016 § 0 comments

Πέτρος, ένας μαθητής εννιά χρονών, μεγαλώνει με την οικογένειά του στην Αθήνα του 1940. Όλα αλλάζουν στις 28 Οκτωβρίου με την κήρυξη του πολέμου. Όταν μπουν στην Αθήνα οι Γερμανοί, έχει να αντιμετωπίσει φτώχεια, πείνα και τη βία του κατακτητή. Πώς βιώνει τον πόλεμο η οικογένεια του Πέτρου και πώς οι γύρω τους; Με τι τρόπο ο Πέτρος συμμετέχει στην Αντίσταση; Και ποια τραγωδία θα χτυπήσει λίγο πριν το τέλος;

AZ_Petros
Διάβασα τον Μεγάλο Περίπατο Του Πέτρου της Άλκης Ζέη στο Δημοτικό. Ήταν ένα από τα βιβλία που μου είχαν μείνει. Όταν ήμουν στο Γυμνάσιο η φιλόλογος μας είχε ζητήσει να παρουσιάσουμε κάποιο βιβλίο που να μιλάει για την Κατοχή. Επέλεξα αυτό. Όταν το διάβασα πρόσφατα, συνειδητοποίησα ότι θυμόμουν το βιβλίο περισσότερο από όσο νόμιζα. Ουσιαστικά όλα όσα είχα μάθει για την Κατοχή σαν παιδί τα είχα διαβάσει στις περιπέτειες του μικρού Πέτρου. Παρόλα αυτά, η νέα ανάγνωση του βιβλίου ήταν μια νέα εμπειρία.
Σαν παιδί, ουσιαστικά βίωνα την Κατοχή μέσω του μικρού Πέτρου. Ήξερα για τα γεγονότα ουσιαστικά όσα ήξερε εκείνος. Σαν ενήλικας, πλέον γνωρίζω περισσότερα για την εποχή εκείνη. Καταλαβαίνω για ποια γεγονότα μιλούν, και πιάνω καλύτερα τις αναφορές στη λαϊκή κουλτούρα της εποχής εκείνης. Κι αν σαν παιδί όλα όσα διάβασα μου φαίνονταν συναρπαστικά, σαν ενήλικας σε πολλά σημεία ήθελα να κλάψω με αυτά που διάβαζα. Μου είναι αδιανόητο ότι τα παιδιά εκείνης της εποχής βίωσαν τέτοιες εμπειρίες, είτε μιλάμε για τον «περίπατο» της γιαγιάς του Σωτήρη, είτε για το τι έκανε ο Παππούς, είτε για το πώς επιβίωνε ο ίδιος ο Σωτήρης. Και ένιωσα ακόμα χειρότερα όταν σκέφτηκα τα παιδιά σε κάποιες γωνιές της Γης που ακόμα ζουν τέτοιες καταστάσεις.
Αυτή είναι η μαεστρία της Άλκης Ζέη. Με ένα βιβλίο να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στον αναγνώστη, ανάλογα με την ηλικία του. Κάτι που καταφέρνουν λίγοι δημιουργοί. Αγάπησα το βιβλίο τότε, το αγάπησα και τώρα. Είναι ένα από τα βιβλία που θέλω να διαβάσουν τα παιδιά μου οπωσδήποτε, και με μεγάλη ικανοποίηση είδα ότι ένα απόσπασμα συμπεριλαμβάνεται στο Ανθολόγιο της Γ’ και Δ’ Δημοτικού.
Το βιβλίο κυκλοφορεί πλέον από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ο Μεγάλος Περίπατος Του Πέτρου, Της Άλκης Ζέη: Παιδιά Που Ζουν Τον Πόλεμο at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta