Τζόνι Βαϊσμίλερ: Ο Ταρζάν Της Παιδικής Μας Ηλικίας

11 Ιουλίου, 2016 § 0 comments

Ξεκίνησε σαν κολυμβητής. Κέρδισε συνολικά πέντε χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στην κολύμβηση, και ένα χάλκινο στην υδατοσφαίριση Στη δεκαετία του ’30 και για δύο σχεδόν δεκαετίες υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη έναν από τους πιο εμβληματικούς ήρωες. Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ ήταν ο πρώτος Ταρζάν που γνωρίσαμε, και για πολλούς ήταν ο καλύτερος.


Από τις δώδεκα ταινίες που γύρισε ο Τζόνι Βαϊσμίλερ στο ρόλο του Άρχοντα Της Ζούγκλας αυτές που ξεχωρίζουν είναι οι έξι πρώτες που γύρισε με την MGM, έχοντας στο πλευρό του τη Μορίν Ο’Σάλιβαν.
Η πρώτη ταινία που γύρισε ήταν ο Ταρζάν Ο Άρχοντας Της Ζούγκλας, το 1932. Ακολούθησαν Ο Ταρζάν Και Η Σύντροφός Του και Η Φυγή Του Ταρζάν. Το 1939 προστέθηκε ένα μέλος στην οικογένεια, με την ταινία Ο Υιός Του Ταρζάν με τον Τζόνι Σέφιλντ στον ρόλο του γιου. Οι τρεις του έπαιξαν σε δύο ακόμα ταινίες: Ο Θησαυρός Ταρζάν και Ο Ταρζάν Στη Νέα Υόρκη.
Στη συνέχεια ο Ταρζάν άλλαξε στούντιο. Στη νέα του στέγη η Μορίν Ο’Σάλιβαν δεν ακολούθησε. Στον ρόλο της Τζέιν είδαμε την Μπρέντα Τζόις.
Τις ταινίες αυτές τις βλέπαμε συνέχεια στη δεκαετία του ’80. Για όσους μεγαλώσαμε εκείνη τη δεκαετία ήταν ο πρώτος και ίσως ο καλύτερος Ταρζάν που γνωρίσαμε. Με την εμφάνιση του DVD και του ίντερνετ μας δόθηκε μια ακόμα ευκαιρία για να θυμηθούμε αυτές τις ταινίες. Βλέποντας τες, ενήλικος πλέον, διαπίστωσα ότι οι ταινίες αυτές είναι προϊόντα της εποχής τους. Είναι ιδιαίτερα ρατσιστικές όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάζουν τον ιθαγενή πληθυσμό της Αφρικής, ενώ όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο σεμνότυφες. Οι δύο πρώτες ταινίες της σειράς γυρίστηκαν σε μια εποχή όπου η λογοκρισία δεν ήταν πολύ αυστηρή. Από την τρίτη ταινία και μετά η εμφάνιση της Τζέιν γίνεται από ταινία σε ταινία όλο και λιγότερο τολμηρή. Αποκορύφωμα της σεμνοτυφίας είναι η τέταρτη ταινία: Επειδή ο Ταρζάν και η Τζέιν δεν είναι παντρεμένοι, δεν είναι δυνατόν να κάνουν παιδί εκτός γάμου. (Προφανώς στο δεντρόσπιτο έπαιζαν τις κουμπάρες). Έτσι, ο Γιος του Ταρζάν είναι υιοθετημένος, και ακόμη και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας (Tarzan Finds A Son) το κάνει σαφές.
Ό,τι λείπει σε τολμηρότητα η σειρά το κερδίζει στην ευρηματικότητα Το δεντρόσπιτο με τις αυτοσχέδιες εφευρέσεις είναι ένας χαρακτήρας από μόνος του. Το κοινό από ταινία σε ταινία ήταν σε αναμονή για να δει τι νέο θα σκαρφιστούν οι ήρωες.
Παρόλα τα ελαττώματά τους οι ταινίες είναι ακόμα διασκεδαστικές, και προσφέρονται για οικογενειακή διασκέδαση. Είναι ακόμα μια ευκαιρία για εμάς τα παιδιά της δεκαετίας του ’80 να μοιραστούμε με τα παιδιά μας κάτι που αγαπούσαμε από εκείνη την εποχή.
Κατά την ετοιμασία της νέας ταινίας με ήρωα τον Ταρζάν οι παραγωγοί αρχικά σκέφτηκαν τον Μάικλ Φελπς για τον ομώνυμο ρόλο. Προφανώς για αυτούς ο λόγος που οι παλιές ταινίες είχαν επιτυχία ήταν επειδή πρωταγωνιστούσε ένας ολυμπιονίκης της κολύμβησης. Ευτυχώς άλλαξαν γνώμη.
TarzanMGM
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τζόνι Βαϊσμίλερ: Ο Ταρζάν Της Παιδικής Μας Ηλικίας at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta