Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας: Μαγεία Από Σπίλμπεργκ… Ξανά!

14 Ιουλίου, 2016 § 0 comments

Ένας γίγαντας αρπάζει τη Σόφη, ένα ορφανό κορίτσι. Όταν γνωριστούν καλύτερα, η Σόφη και ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας γίνονται φίλοι. Η Σόφη όμως κινδυνεύει από τους άλλους γίγαντες. Σε τι διαφέρει ο ΜΦΓ από τους άλλους γίγαντες; Ποια είναι η δουλειά του Γίγαντα; Και γιατί χρειάζεται η Σόφη και ο ΜΦΓ να ζητήσουν βοήθεια από τη Βασίλισσα της Αγγλίας;


Είδα το E.T. όταν ήμουν εννιά ή δέκα χρόνων. Ακόμα θυμάμαι πόσο είχα μαγευτεί από την ταινία. Είναι ακόμα και τώρα μια από τις αγαπημένες μου ταινίες. Μετά από τόσα χρόνια, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Μελίσα Μάθισον ενώνουν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις τους στη σκηνοθεσία και το σενάριο αντίστοιχα, για να μας δώσουν ακόμη μια παράδοξη φιλία. Πρόκειται για τη φιλία ανάμεσα στη Σόφη, ένα κοριτσάκι, και τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα (ΜΦΓ τον φωνάζει η Σόφη). Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, ο οποίος μας έχει δώσει επίσης ιστορίες όπως ο Τσάρλι Και Το Εργοστάσιο Σοκολάτας, η Ματίλντα και ο Τζίμης Και Το Γιγαντοροδάκινο.
Όλες αυτές οι ιστορίες μιλάνε για άτομα μοναχικά, που τα φέρνουν δύσκολα. Πολλές φορές γίνονται πολύ σκοτεινές. Και παρόλο που υπάρχει πολύ συναίσθημα, σπάνια γίνονται συγκινητικές. Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας είναι κάπως έτσι κι αυτός. Και η Σόφη και ο ΜΦΓ είναι ουσιαστικά απόκληροι από τις κοινωνίες τους. Όταν συναντηθούν, αυτό είναι που θα τους φέρει κοντά.
BFG_Sophie
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έκανε πάλι το θαύμα του. Κατάφερε να γυρίσει μια ταινία που μαγεύει τα παιδιά, τα οποία είναι και το βασικό κοινό της ταινίας, χωρίς όμως να αφήσει παραπονεμένους του ενήλικες που θα την δουν. Ο Μαρκ Ράιλανς στον ρόλο του ΜΦΓ είναι απίστευτα συμπαθής. Πρόκειται τελικά για έναν απίστευτο ηθοποιό. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο που με κερδίζει με το παίξιμό του, παίζοντας κάθε φορά εντελώς διαφορετικό ρόλο. Αλλά και η μικρή Ρούμπι Μπάρνχιλ στον ρόλο της Σόφης είναι πολύ καλή. Ο ρόλος της είναι δύσκολος, δεν μπορεί απλά να το παίζει γλυκιά όπως συμβαίνει συνήθως με τους παιδικούς ρόλους. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει η Πενέλοπι Γουίλτον στον ρόλο της Βασίλισσας της Αγγλίας, η οποία αν και φυσιογνωμικά δεν μοιάζει στην Ελισάβετ, καταφέρνει να μας την φέρει στο μυαλό μας, ενώ σε έναν μικρότερο ρόλο βλέπουμε και την δική μου αγαπημένη Ρεμπέκα Χολ.

Από την ταινία δύο σκηνές ξεχωρίζουν. Στην πρώτη ο ΜΦΓ και η Σόφη κυνηγούν όνειρα. Πρόκειται για μια σκηνή απίστευτης ομορφιάς που εντυπωσιάζει. Η δεύτερη είναι πιο κωμική. Είναι από τις σκηνές που αρέσουν σε παιδιά και ενήλικες, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για τη σκηνή όπου ο ΜΦΓ είναι επισκέπτης στο Παλάτι. Πρόκειται για μια σκηνή πολύ καλά στημένη. Ενώ υποψιαζόμαστε την εξέλιξη της σκηνής, βλέπουμε πώς σιγά σιγά χτίζεται η κορύφωσή της. Το μοντάζ παίζει τον ρόλο του στο να δημιουργήσει την αναμονή για αυτήν την κορύφωση. Στο τέλος της σκηνής είναι αδύνατο να μη γελάσει κάποιος. Η σκηνή αυτή μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία (#Brexit) γίνεται ακόμα πιο αστεία.
TheBFG
Tagged ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας: Μαγεία Από Σπίλμπεργκ… Ξανά! at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta