Βρετανικές Σκουπιδοφυλλάδες, Αυτή Η Μάστιγα

Ιούλιος 8th, 2016 § 0 comments

Στην Μεγάλη Βρετανία αυτές τις μέρες έχει προκληθεί, και δικαιολογημένα, σάλος από το πόρισμα της Επιτροπής Τσίλκοτ. Χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια και να δαπανηθούν δέκα εκατομμύρια λίρες ώστε η Επιτροπή να καταλήξει σε αυτό που όσοι εναντιωνόμασταν στον πόλεμο στο Ιράκ λέγαμε από το 2003: Ότι κακώς έγινε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Ο πόλεμος του Ιράκ ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία με συμμάχους τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ σχημάτισαν μια Συμμαχία Των Προθύμων και έδωσαν στην Αμερική την ευκαιρία να μιλήσει για «παλιά» και «νέα» Ευρώπη. Το ρήγμα αυτό πλήγωσε την Ευρώπη και ακόμα και το Brexit είναι μια από τις συνέπειες του ρήγματος.
Η πρώτη μου αντίδραση με την είδηση του πορίσματος ήταν ένα μεγάλο

DUH!

Στη συνέχεια, έκανα τον μάντη:
https://twitter.com/ChrisMaGR/status/750694064509497345
Στο διάστημα πριν τον πόλεμο ο Βρετανικός τύπος (με εξαίρεση τις Guardian, Independent και Daily Mirror) υποστήριζε με θέρμη το ενδεχόμενο. Τον χορό έσερνε η Sun, η γνωστή σκουπιδοφυλλάδα του Ρούπερτ Μέρντοκ. Δεν υποστήριζε απλά. Στοχοποιούσε όποιον πολιτικό εναντιώνονταν στον πόλεμο.
Αυτή η σκουπιδοφυλλάδα, λοιπόν, την επομένη της ανακοίνωσης του πορίσματος, έκανε την παραπλανημένη:
TrashPress
Ένας φίλος μου στην Αγγλία έλεγε το εξής: «Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια, διάβασε τη Sun. Γιατί αν το γράφει η Sun, είναι σίγουρα ψέμα». Είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Αγγλία, κυρίως γιατί είναι η πιο φτηνή. Βέβαια ο κόσμος που την αγοράζει δεν τη διαβάζει όλη. Την παίρνει κυρίως για τα αθλητικά, αφού στην Μεγάλη Βρετανία δεν υπάρχουν αθλητικές εφημερίδες. Αφού διαβάσουν τα αθλητικά στη συνέχεια την παρατάνε για να τη διαβάσει κάποιος άλλος.
Στο Λίβερπουλ πάντως η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί, αφού μετά τα τερατώδη ψέματα που έγραψε μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο οι κάτοικοι της πόλης της γύρισαν την πλάτη.
Παρόλα αυτά, καταφέρνει να διαμορφώνει την επικρατούσα άποψη στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για τον ευροσκεπτικισμό των Βρετανών, αφού σε κάθε φύλλο της συκοφαντούσε οτιδήποτε είχε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν Επίτροπος με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικών θεμάτων, η Sun τη συκοφαντούσε καθημερινά. Τότε ήταν που εκτίμησα τη Διαμαντοπούλου. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρόβλημα της εφημερίδας μαζί της. Για να την πολεμούσε τόσο λυσσαλέα όμως, κάτι σωστό είχε κάνει.
(Στο δημοψήφισμα για την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ οι εφημερίδες που τάχθηκαν με το Brexit ήταν οι ίδιες που είχαν ταχθεί υπέρ του πολέμου. Τυχαίο;)
Τώρα που βγήκε το πόρισμα, η Sun προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ήδη κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα της από την εποχή εκείνη άρχισε να τα διαγράφει.

Wow.

Δημοσιεύτηκε από Huffington Post UK στις Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Φυσικά στη χώρα μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Κάθε μέρα περνούν δεκάδες άρθρα από σκουπιδοσάιτ και σκουπιδομπλόγκ. Όσο κι αν καταφεύγω στην απόκρυψη από τη ροή μου, ξεπηδούν νέα σάιτ σαν τη Λερναία Ύδρα.
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Βρετανικές Σκουπιδοφυλλάδες, Αυτή Η Μάστιγα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta