Πού Πάω, Θεέ Μου; Ούνα Φάτσα, Ούνα Ράτσα

2 Αυγούστου, 2016 § 0 comments

Ο Κέκο είναι υπάλληλος σε μια Ιταλική επαρχία. Λόγω μιας εξαγγελθείσας μεταρρύθμισης κινδυνεύει να χάσει τη θέση του και τη μονιμότητα που αυτή προσφέρει. Για να μη τη χάσει, είναι έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε μετάθεση. Πού καταλήγει να εργάζεται ο Κέκο; Πόσο άσχημη είναι η νέα αυτή θέση; Και μπορεί να αλλάξει νοοτροπία;


Ένας δημόσιος υπάλληλος που μένει με τους γονείς του και πάει στη δουλειά του στις 11:30. Ένα πρόγραμμα κινητικότητας στα πλαίσια μιας μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης. Μια αντιπαράθεση βορρά-νότου. Αν μου έδειχναν την ταινία Πού Πάω, Θεέ Μου; χωρίς ήχο θα έλεγα ότι πρόκειται για Ελληνική ταινία.
Η ταινία έχει κάνει ρεκόρ εισιτηρίων στην Ιταλία, και μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το γιατί. Πρόκειται για μια εύστοχη σάτιρα της νοοτροπίας στη γειτονικά χώρα. Μπορεί όμως να σατιρίζει, δεν προσβάλλει όμως. Το αντίθετο. Το μήνυμα της ταινίας είναι “αυτοί είμαστε, με τα θετικά και τα αρνητικά μας”.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί μέρος της απόλαυσης της ταινίας είναι οι εκπλήξεις, και η διαπίστωση ότι με τους Ιταλούς έχουμε περισσότερα κοινά από όσα ήδη πιστεύουμε. Είναι τόσα πολλά τα κοινά, που παρακολουθώντας την έπιασα τον εαυτό μου να θυμώνει. Όχι με αυτά που έβλεπα, αλλά με τη διαπίστωση ότι όσα λέγονται στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι άδικα. Παρουσιάζουν τις παθογένειές μας σαν ιδιαίτερη περίπτωση. Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
QuoVado
Tagged

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Πού Πάω, Θεέ Μου; Ούνα Φάτσα, Ούνα Ράτσα at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta