Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες Της Αθήνας

21 Σεπτεμβρίου, 2016 § 0 comments

Πριν από δώδεκα χρόνια τέτοιες μέρες θα με έβρισκες (κυρίως) στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ να παρακολουθώ τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Μια εμπειρία που μου έμεινε αξέχαστη για πολλούς λόγους. Με την ευκαιρία της λήξης των Παραολυμπιακών του Ρίο, θέλω να μοιραστώ κάποιες από τις αναμνήσεις μου.

2004_paralympics
Για μένα οι Παραολυμπιακοί λειτούργησαν σαν τη μεθαδόνη μου. Όταν τέλειωσαν οι Ολυμπιακοί ήθελα κι άλλο. Αυτό το άλλο μου το πρόσφεραν οι Παραολυμπιακοί. Είχα μια ευκαιρία ακόμη να ξαναζήσω, σε μικρότερη κλίμακα, όσα είχα ζήσει λίγες εβδομάδες πιο πριν. Το ότι το ΟΑΚΑ ήταν σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια από εκεί που δούλευα βοήθησε αρκετά στο να είμαι εκεί κάθε απόγευμα, με το που σχολούσα.
Φυσικά δεν υπήρχε μόνο το ΟΑΚΑ. Τα Σαββατοκύριακα είχα τον χρόνο να πάω και στο Ελληνικό, αλλά και στο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Στο τελευταίο παρακολούθησα τους τελικούς Γκόλμπολ αντρών και γυναικών. Ήταν η πιο συναρπαστική εμπειρία που έζησα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι αθλητές (ειδικά αυτοί της ομάδας ανδρών της Δανίας, οι οποίοι κέρδισαν και το χρυσό) ήταν το κοντινότερο που μπορώ να φανταστώ σε τυφλούς υπερήρωες.
Ένας λόγος που οι Παραολυμπιακοί σημειώνουν επιτυχία όπου γίνονται είναι ότι δίνεται στον κόσμο που για οποιονδήποτε λόγο δεν πήγε στους Ολυμπιακούς να πάρουν μια γεύση από τις εγκαταστάσεις και την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης. Άλλωστε οι Ολυμπιακοί με τους Παραολυμπιακούς έχουν πιο πολλά κοινά από ότι διαφορές. Άλλωστε και οι Παραολυμπιακοί έχουν κι αυτοί τα δικά τους σκάνδαλα. Πέρα από ντόπινγκ (που υπάρχει και εκεί), υπάρχουν και οι αθλητές που συμμετέχουν σε κατηγορία στην οποία δεν θα έπρεπε να ανήκουν. Ας μην ξεχνάμε το σκάνδαλο της ομάδας μπάσκετ της Ισπανίας.
Φυσικά δεν γίνεται να μην υποκλιθώ στο μεγαλείο αυτών των Αθλητών. Ανθρώπων που δεν παραδίνονται αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις αντιξοότητες. Και που ξέρουν ότι τους θυμόμαστε μια φορά στα τέσσερα χρόνια, αλλά δεν πτοούνται.
Δυστυχώς οι Παραολυμπιακοί της Αθήνας έμειναν στη μνήμη μας για το τραγικό δυστύχημα όπου μαθητές που πήγαιναν να παρακολουθήσουν τους αγώνες βρήκαν τον θάνατο στο Πέταλο του Μαλιακού. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε ακυρωθεί το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Λήξης. Αν και υπήρχε η δυνατότητα να ακυρώσουμε τα εισητήριά μας, επέλεξα να μην το κάνω. Ήθελα να χειροκροτήσω για μια τελευταία φορά τους Αθλητές.

Athens 2004 Paralympic Games
Tagged , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες Της Αθήνας at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta