Φανταστικά Ζώα Και Πού Βρίσκονται: Συναντώντας Έναν Παλιό Φίλο

18 Νοεμβρίου, 2016 § 0 comments

Ο μαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαμάντερ φτάνει με τη βαλίτσα του στη Νέα Υόρκη. Από ένα λάθος κάποια από τα ζώα που έχει υπό την προστασία του δραπετεύουν και προκαλούν φασαρίες. Στην αναζήτησή τους θα μπλεχτούν και η Τίνα, μια νεαρή μάγισσα και ο Τζέικομπ, ένας άμαγος. Ποιες είναι στην Αμερική οι σχέσεις των μάγων με τους άμαγους; Ποια είναι η απειλή των Νεοσαλεμιτών; Και τι προκαλεί ανεξήγητες καταστροφές στην Νέα Υόρκη;


Όταν ξεκίνησε το “φαινόμενο Χάρι Πότερ” κορόιδευα τους φίλους μου που κάθονταν και διάβαζαν παιδικά βιβλία. Όταν βγήκε η ταινία πήγα να τη δω λίγο από περιέργεια και λίγο γιατί με έπεισαν να τη δω. Βγήκα από την αίθουσα μαγεμένος από την ικανότητα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να δημιουργήσει έναν διαφορετικό κόσμο με τους δικούς του κανόνες και τη δική του κουλτούρα. Αγόρασα το πρώτο βιβλίο και το διάβασα μονορούφι. Ξαναείδα την ταινία έχοντας πλέον τη γνώση του βιβλίου και συνέχισα με την ανάγνωση των επόμενων βιβλίων. Όπως συμβαίνει με αυτά τα βιβλία, κατέληξα να κοιμάμαι στις τρεις ή τις τέσσερις το πρωί γιατί ήθελα να διαβάσω “ένα κεφάλαιο ακόμα”. Εννοείται ότι είδα όλες τις ταινίες και διάβασα όλα τα βιβλία.
Όταν κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο και βγήκαν και οι τελευταίες ταινίες έμεινα μεν ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση της ιστορίας, ήθελα όμως κι άλλο. Δεν ήθελα απαραίτητα νέες ιστορίες με τον Χάρι Πότερ. Ήθελα όμως να εξερευνήσουμε περισσότερο τον μαγικό κόσμο της Ρόουλινγκ, με τον ίδιο τρόπο που εξερευνουμε τον κόσμου του Star Wars ή του Star Trek. Η ανακοίνωση ότι θα βγουν νέες ταινίες από τον ίδιο κόσμο με κεντρικό ήρωα τον Νιουτ Σκαμάντερ ήταν η απάντηση στην επιθυμία μου.
Τον τελευταίο χρόνο στην οικογένεια προστέθηκε ένα μία ακόμη φαν: Η κόρη μου αφού είδε τις πρώτες ταινίες άρχισε να διαβάζει τα βιβλία και μέσα σε λίγους μήνες είχε διαβάσει και τα επτά. Η ταινία Φανταστικά Ζώα Και Πού βρίσκονται έγινε λοιπόν η ευκαιρία να μοιραστώ με τα παιδιά μου την εμπειρία μιας νέας ιστορίας της Ρόουλινγκ.
Η ταινία είναι η πρώτη από συνολικά πέντε που έχουν προγραμματιστεί από το στούντιο της Warner. Έχει λοιπόν διπλό ρόλο. Από τη μια πρέπει να αφηγηθεί μια αυτοτελή ιστορία, από την άλλη πρέπει να μας ανοίξει την όρεξη για να μάθουμε περισσότερα. Μπορώ να πω ότι πετυχαίνει και τους δύο στόχους.
Όπως και οι περιπέτειες του Χάρι Πότερ, έτσι και η ταινία Φανταστικά Πλάσματα Και Πού Βρίσκονται είναι μια αλληγορία. Η ιστορία μπορεί να διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1920, στους ήρωες όμως και στις καταστάσεις να αναγνωρίσουμε πολλά από όσα συνθέτουν την Αμερική του σήμερα. Βλέπουμε στη δυσπιστία ανάμεσα στις ομάδες, τον ρατσισμό, τα hate groups. Τέλος, βλέπουμε και το τι σημαίνει να θέλεις να κρύψεις τη δύση σου από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Φυσικά δεν λείπουν και οι αναφορές στο κλίμα εκείνης της εποχής. Πέρα από την ποτοαπαγόρευση, βλέπουμε και τη μοίρα αυτών που πολέμησαν στον Μεγάλο Πόλεμο για να ξεχαστούν τελικά από το σύστημα.
Σε αντίθεση με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ στα Φανταστικά Πλάσματα οι ήρωες είναι ενήλικες. Ο Έντι Ρέντμειν δίνει έναν Νιουτ που είναι δύσκολο να τον αντιπαθήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Τίνα της Κάθριν Γουότερστον. Αυτός όμως που πραγματικά μου άρεσε ήταν ο Τζέικομπ του Νταν Φόγκλερ. Ο Τζέικομπ είναι άμαγος, και κατά τη διάρκεια της ταινίας γίνεται ο εκπρόσωπός μας στον μαγικό κόσμο. Όταν νιώθει δέος, ουσιαστικά εκφράζει το δικό μας δέος σαν θεατές. Γιατί μετά από δεκαπέντε χρόνια διαπιστώνουμε ότι πάντα υπάρχει κάτι σε αυτόν τον κόσμο για να μας εντυπωσιάσει. Σε αυτήν την ταινία η καλύτερη στιγμή είναι όταν ο Νιουτ μας συστήνει στα πλάσματα που έχει στη συλλογή του. Παρακολουθώντας τη σκηνή ένιωσα όπως όταν είδα για πρώτη φορά τον αγώνα Κουίντιτς στον πρώτο Χάρι Πότερ.
Αν και η ιστορία ολοκληρώνεται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, αφήνει κάποια ανοιχτά μέτωπα για τις επόμενες ταινίες. Το τέλος κρύβει μια έκπληξη. Η ταινία είναι ΄και για παιδιά, αν και τα μικρότερης ηλικίας ίσως τρομάξουν πολύ σε κάποιες σκηνές.
fantasticbeasts
Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Φανταστικά Ζώα Και Πού Βρίσκονται: Συναντώντας Έναν Παλιό Φίλο at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta