Η Άφιξη: Ερχόμαστε Ειρηνικά

23 Φεβρουαρίου, 2017 § 0 comments

Δώδεκα εξωγήινα σκάφη εμφανίζονται στην επιφάνεια της Γης. Ο Αμερικανικός Στρατός αναθέτει στη Λουίζ Μπρουκς, μια διακεκριμένη γλωσσολόγο, για να επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τους εξωγήινους επιβάτες. Στο πλευρό της θα έχει τον Ίαν, έναν θεωρητικό φυσικό. Πώς θα εξελιχθεί η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τους εξωγήινους; Τι αναμνήσεις στοιχειώνουν τη Λουίζ; Και ποιος είναι τελικά ο σκοπός της επίσκεψης των εξωγήινων;
Προσοχή: Ακολουθούν σπόιλερ!


Πριν από είκοσι χρόνια είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες την ταινία Επαφή του Ρόμπερτ Ζεμέκις, με τη Τζόντι Φόστερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Φαινομενικά ήταν μια ταινία για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες. Στο τέλος όμως ο θεατής διαπίστωνε ότι ήταν μια ταινία για την πίστη.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και την Άφιξη του Ντενί Βιλνέβ. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται σαν μια πιο σοβαρή προσέγγιση στο θέμα των εξωγήινων, τελικά όμως πρόκειται για μια ταινία για τη δύναμη της γλώσσας και την επιλογή των πράξεών μας. Και όλο αυτό μέσα από μια αφήγηση που πάει μπρος-πίσω στον χρόνο, μέχρι που στο τέλος διαπιστώνουμε ότι άλλο είναι το “μπρος” στην αφήγηση και άλλο το “πίσω”.
Και εκεί είναι που χρειάζονται οι σωστοί συντελεστές οι οποίοι μπορούν να πείσουν για την αποκάλυψη της ιστορίας. Όλα αυτά που νομίζουμε ως παρελθόν, βγάζουν νόημα και ως μέλλον. Η Έμι Άνταμς (η μεγάλη αδικημένη των φετεινών Όσκαρ) το παίξιμό της πρέπει να πείσει αρχικά ότι πενθεί την κόρη της, αλλά ταυτόχρονα η συμπεριφορά της να μη δείχνει κάποιο πένθος. Η ερμηνεία της όταν βιώνει τα φλάσμπακ πρέπει να φανερώνουν ταυτόχρονα θλίψη, αλλά και απορία. Και πρέπει να μας πείσει ότι παρόλο που γνωρίζει τι θα συμβεί, δεν θα επιχειρήσει να το αποτρέψει. Σημασία για εκείνη έχει να βιώσει τις χαρές, κι ας πληρώσει στη συνέχεια το τίμημα.
“Το πρώτο όπλο που χρησιμοποιούμε είναι η γλώσσα”, αναφέρει η Λουίζ, η ηρωίδα της ταινίας. Και αυτό είναι τελικά το όπλο των εξωγήινων. Και όπως η γλώσσα τους αποτελείται στη γραφή τους από κύκλους, έτσι και το σενάριο της ταινίας κάνει έναν τέλειο κύκλο.
Tagged , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Η Άφιξη: Ερχόμαστε Ειρηνικά at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta