Τα Marvel Comics στα Ελληνικά: Το μικρό ΣΠΑΪΝΤΕΡ ΜΑΝ

Οκτώβριος 16th, 2014 § 0 comments

Ξεκίνησα να διαβάζω κόμικς της Marvel στη Δευτέρα Γυμνασίου. Η πρώτη μου επαφή ήταν με το Σπάιντερ Μαν, από τις εκδόσεις Καμπανάς Ελλάς. Για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 80 το Σπάιντερ Μαν ήταν η μόνη επαφή που είχε κανείς με τους υπερήρωες της Marvel. Στις σελίδες του περιοδικού αυτού διάβασα μερικές από τις καλύτερες ιστορίες που στην Αμερική είχαν εκδοθεί στις δεκαετίες του 60, 70 αλλά και του 80.

Το περιοδικό ήταν εβδομαδιαίο. Στη Θεσσαλονίκη (και την υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Αθήνας) κυκλοφορούσε το κάθε τεύχος με μία εβδομάδα καθυστέρηση. Όταν κυκλοφόρησαν περιοδικά μεγαλύτερου σχήματος και έγχρωμα (το Σούπερ Σπάιντερ Μαν και οι εκδόσεις της Μαμούθ) αυτά έβγαιναν στη Θεσσαλονίκη με ένα μήνα καθυστέρηση. Κάθε τεύχος είχε τρεις ιστορίες. Η πρώτη ήταν πάντα με τον Σπάιντερ Μαν (ιστορίες από Amazing Spider-Man, Peter Parker, Marvel Team Up και Marvel Tales). Οι υπόλοιπες ιστορίες ήταν με τους Εκδικητές, τον Κάπτεν Αμέρικα, τον Άιρον Μαν, τον Ατρόμητο, τον “Χουλκ” (πλέον γνωστός ως “Χαλκ”), τον Ρομ, τους Μικροναύτες και τον Μάστερ Οφ Κουνγκ Φου. Κάποια στιγμή εξέδωσαν και τις μίνι σειρές Μυστικοί Πόλεμοι (Secret Wars) I και II. Το περιοδικό ήταν ουσιαστικά ασπρόμαυρο, αφού οι μισές σελίδες ήταν χωρίς χρώμα και οι άλλες μισές σε αποχρώσεις του πορτοκαλί.

ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ ΣΠΑΪΝΤΕΡ ΜΑΝ: Έτσι ονομάζονταν οι συλλογές όπου έπαιρναν τρία προηγούμενα τεύχη, τα έδεναν και τα επανακυκλοφορούσαν. Τα τεύχη δεν ήταν απαραίτητα συνεχόμενα.
10 στοιχείο(α) « 1 από 10 »

Στο Σπάιντερ Μαν διάβασα μεταξύ άλλων και τις ιστορίες του Roger Stern και του Tom DeFalco στο Amazing Spider-Man, του Frank Miller στο Daredevil, του Bill Mantlo στο Hulk και των Roy Thomas και Steve Englehart στο Avengers. Πολλές από αυτές τις ιστορίες δεν τις έχω διαβάσει ακόμη στα Αγγλικά Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το Σπάιντερ Μαν κυκλοφορούσε και το Σούπερ Σπάιντερ Μαν, το οποίο ήταν έγχρωμο (αλλά κάκιστης ποιότητας έκδοση) και συνήθως είχε αυτοτελείς ιστορίες από Annuals. Αργότερα άρχισα να διαβάζω και τις εκδόσεις της Μαμούθ, η οποία εξέδιδε τίτλους όπως τα X-Men, 4 Φανταστικοί, Θορ και Σπάιντερ Γούμαν.

Η κυκλοφορία του περιοδικού ήταν τόσο χαμηλή που μόνο ένα περίπτερο το πουλούσε στη γειτονιά μου. Όταν κάποια στιγμή έγινε έγχρωμο (με μεγαλύτερο σχήμα αλλά με δύο ιστορίες αντί για τρεις) σταμάτησα να το βρίσκω στη γειτονιά μου και έπρεπε να το ψάχνω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Τελικά σταμάτησα να το αγοράζω, αφού πλέον αγόραζα τα Αμερικάνικα τεύχη. Δεν πήρα χαμπάρι πότε σταμάτησε να κυκλοφορεί. Στη συνέχεια οι τίτλοι άρχισαν να εκδίδονται από τη Μαμούθ, κάποια στιγμή όμως σταμάτησε ξαφνικά η κυκλοφορία όλων των τίτλων. Δεν έμαθα ποτέ τον λόγο, αφού κι αυτοί που γνώριζαν δεν ήθελαν να μου πουν.
Το κενό προσπάθησε να το καλύψει λίγο καιρό μετά η Modern Times και πιο πρόσφατα η Anubis. Το ενδιαφέρον μου όμως είχε στραφεί ολοκληρωτικά στις Αμερικανικές εκδόσεις. Τη συλλογή μου με τις Ελληνικές εκδόσεις δεν την έχω πλέον. Την πούλησα το 2005. Ελπίζω να βρίσκεται σε καλά χέρια. Εγώ κράτησα μόνο ένα ενθύμιο από εκείνη την εποχή.

SpainterMan01

Tagged , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πού είμαι;

Διαβάζεις το Τα Marvel Comics στα Ελληνικά: Το μικρό ΣΠΑΪΝΤΕΡ ΜΑΝ at My Life… And more Uninteresting Stuff.

meta